UPDATE

World Athletics: Απαγορεύει σε τρανς αθλήτριες να συμμετέχουν σε διεθνείς αγώνες γυναικών


JTeam

24 Μαρτίου 2023

World Athletics: Απαγορεύει σε τρανς αθλήτριες να συμμετέχουν σε διεθνείς αγώνες γυναικών
Σύμφωνα με το ΒΒC, καμία αθλήτρια που έχει περάσει ανδρική εφηβεία, δεν θα μπορεί να συμμετέχει σε αγώνες παγκόσμιας κατάταξης γυναικών

«Δεν λέμε όχι για πάντα», δήλωσε ο πρόεδρος του κυβερνώντος σώματος, Lord Coe, λίγο μετά, αφού ανακοίνωσε πως καμία τρανς αθλήτρια που έχει περάσει ανδρική εφηβεία δεν θα επιτρέπεται να διαγωνιστεί σε αγώνες παγκόσμιας κατάταξης γυναικών από τις 31 Μαρτίου.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε πως θα συσταθεί μια ομάδα εργασίας για τη διεξαγωγή περαιτέρω έρευνας σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για την επιλεξιμότητα των τρανς. Ο Lord Coe πρόσθεσε ακόμη, ότι η απόφαση «καθοδηγείται από την πρωταρχική αρχή που είναι η προστασία της γυναικείας κατηγορίας».


Το World Athletics Council ψήφισε επίσης τη μείωση της ποσότητας τεστοστερόνης στο αίμα που επιτρέπεται για αθλητές με διαφορές στην ανάπτυξη του φύλου (DSD), όπως η Κάστερ Σεμένια της Νότιας Αφρικής.

Οι αθλητές DSD θα πρέπει να μειώσουν το επίπεδο τεστοστερόνης στο αίμα τους κάτω από 2,5 νανομόρια ανά λίτρο, από πέντε, και πρέπει να παραμείνουν κάτω από αυτό το όριο για δύο χρόνια προκειμένου να διαγωνιστούν διεθνώς στη γυναικεία κατηγορία σε οποιαδήποτε διοργάνωση.

Με βάση προηγούμενους κανονισμούς, οι αθλητές DSD περιορίζονταν μόνο σε αγώνες που κυμαίνονταν από 400 μέτρα έως ένα μίλι.

Θα εισαχθούν προσωρινές διατάξεις για αθλητές DSD που ήδη συμμετέχουν σε αγώνες χωρίς περιορισμούς στο παρελθόν, απαιτώντας από εκείνους να καταστέλλουν τα επίπεδα τεστοστερόνης κάτω από 2,5 nmol/L για τουλάχιστον έξι μήνες πριν τους επιτραπεί να αγωνιστούν ξανά.