Το θέμα απόκτησης παιδιού είναι ιδιαίτερα λεπτό, όπως επίσης και το ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για μια γυναίκα να γίνει μητέρα. Στη Σουηδία πάντως, φαίνεται πως οι γυναίκες γνωρίζουν καλύτερα τα θέλω τους και έτσι επιλέγουν να αποκτήσουν παιδί μετά τα 45 τους, παρά στην εφηβεία.
Σύμφωνα με νέα έρευνα από τη Σουηδική στατιστική υπηρεσία, γεννήθηκαν συνολικά 537 παιδιά για το 2022, από μητέρες άνω των 45 ετών. Την ίδια χρονιά, τα παιδιά που γεννήθηκα από γυναίκες 19 ετών ή και νεότερες, άγγιξαν τα 410. Έχοντας στη διάθεση τους την αντισύλληψη, οι γυναίκες μπορούν να έχουν καλύτερο έλεγχο σχετικά με τον οικογενειακό προγραμματισμό, και σημειώνεται πως από τη δεκαετία του '60, τα ποσοστά εγκυμοσύνης σε μικρή ηλικία όλο και μειώνονται.
O Gunnar Andersson, καθηγητής Δημογραφίας στο πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, δήλωσε χαρακτηριστικά στη Euro News, σχετικά με το θέμα:
«Οι νέοι θέλουν να έχουν λίγο περισσότερο χρόνο για εκπαίδευση και δουλειά, καθώς και για άλλα πράγματα πριν γίνουν γονείς. Επομένως, η διαδικασία της ενηλικίωσης έχει επεκταθεί, όχι μόνο σε σχέση με τον κοινωνικοοικονομικό παράγοντα αλλά και ολόκληρο τον τρόπο ζωής».
«Επιπλέον, η διαθεσιμότητα της ιατρικά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και οι καλύτερες ιατρικές εγκαταστάσεις έχουν επεκτείνει τα παλιότερα βιολογικά όρια», συμπλήρωσε ο Andersson. Στη Σουηδία, η μέση ηλικία απόκτησης πρώτου παιδιού ήταν 30,07 έτη το 2021. Μια αύξηση κατά πάνω από 1,5 χρόνο σε σύγκριση με το 2000 (28,22 έτη).
«Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι πιο ευνοϊκό να γίνεις μεγαλύτερος γονιός. Έχεις περισσότερους πόρους, δίκτυα και ωριμότητα», σημείωσε ο καθηγητής. Την ίδια ώρα όμως, παρατηρείται στη Σουηδία και μείωση του ποσοστού γονιμότητας. Και αυτό συνδέεται με την αύξηση της ηλικίας στην οποία γίνεται μια γυναίκα μητέρα, εξηγεί ο καθηγητής.
«Η πτώση του ποσοστού γονιμότητας και η αύξηση της μέσης ηλικίας απόκτησης παιδιού δεν είναι δυο παράγοντες που έρχονται σε αντίθεση ο ένας με τον άλλο. Συχνά συνυπάρχουν. Κάθε φορά που υπάρχει μείωση του ποσοστού γονιμότητας, βλέπουμε επίσης μια αναβολή. Έτσι, όταν μειώνονται τα ποσοστά γονιμότητας, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κάνεις παιδί, αλλά σε μεγάλο βαθμό απλά το κάνεις λίγο αργότερα», ανέφερε σχετικά.