Γιατί γκριζάρουν τα μαλλιά μας όταν μεγαλώνουμε; Τι αποκαλύπτει έρευνα και πώς αντιστρέφεται
JTeam
20 Απριλίου 2023
Σύμφωνα με το ΒΒC, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU) προχώρησαν σε μια νέα έρευνα σχετικά με τα γκρίζα μαλλιά που εμφανίζονται ύστερα από μια ορισμένη ηλικία, αλλά και αν τυχόν μπορεί να αντιστραφεί αυτό το φαινόμενο.
Έτσι λοιπόν, πραγματοποίησαν ένα πείραμα σε ποντίκια, τα οποία έχουν κύτταρα, τα οποία λειτουργούν όπως τα ανθρώπινα και παρατήρησαν πως παράγουν χρωστικές ουσίες στα μαλλιά μας. Κάποια στιγμή, τα κύτταρα που εκκρίνουν χρωστικές ουσίες και επομένως το χρώμα των μαλλιών μας, χάνουν αυτή τη ιδιότητα τους, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται οι λευκές τρίχες.
Τα μελανοκύτταρα που παράγουν χρωστική ουσία για τα μαλλιά μας ανανεώνονται συνεχώς, ωστόσο κατά το πέρασμα των χρόνων, η διαδικασία αυτή «κάπου κολλάει». Τα μελανοκύτταρα, σταματούν να περιφέρονται γύρω από το θύλακα της τρίχας και σταθεροποιούνται, αποτυγχάνοντας έτσι να ωριμάσουν και να αναπτυχθούν πλήρως. Χωρίς να παράγεται χρωστική ουσία, τα μαλλιά χάνουν το χρώμα τους.
Cause of grey hair may be 'stuck' cells, say scientists https://t.co/Z71xFkUarx
— BBC News (World) (@BBCWorld) April 19, 2023
«Η μελέτη μας προστίθεται στη βασική κατανόηση για τον τρόπο με τον οποίο τα βλαστικά κύτταρα των μελανοκυττάρων λειτουργούν για να χρωματίσουν τα μαλλιά» δήλωσε στο περιοδικό Nature ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Qi Sun, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο NYU Langone Health.
Ο ίδιος εκτίμησε πως η νέα έρευνα για τον τρόπο λειτουργίας των μελανοκυττάρων, δημιουργεί αισιοδοξία ότι «μπορεί να υπάρξει οδός για την αναστροφή ή την πρόληψη του γκριζαρίσματος».
Η κακή διατροφή είναι μια πιθανή, θεραπεύσιμη αιτία του πρόωρου γκριζαρίσματος. Ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το άγχος μπορεί να συμβάλλει στο να ασπρίζουν τα ανθρώπινα μαλλιά. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι καθορίζεται, εν μέρει, η γενετική, ή το DNA.