UPDATE

Τα νέα AI φίλτρα του TikTok «χαλάνε» τον εγκέφαλό μας - Τι είναι το Bold Glamour και οι επιπτώσεις του


JTeam

3 Μαΐου 2023

Τα νέα AI φίλτρα του TikTok «χαλάνε» τον εγκέφαλό μας - Τι είναι το Bold Glamour και οι επιπτώσεις του
Τι ακριβώς είναι η τεχνολογία «GAN» που χρησιμοποιείται στα νέα φίλτρα του TikTok και προσαρμόζεται στο πρόσωπο κάθε χρήση

Μπορεί τα φίλτρα να ψυχαγωγούν, να σου προσφέρουν περισσότερη άνεση στην κάμερα και να βλέπεις τον εαυτό σου με διάφορα looks, ωστόσο τα νέα φίλτρα του TikTok, είναι μια άλλη μεγάλη συζήτηση και δυστυχώς όχι τόσο θετική. Γνωρίζουμε μέχρι τώρα πως τα φίλτρα στα social media, έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση, ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε το TikTok να κυκλοφορήσει ένα ακόμη φίλτρο και αυτή τη φορά όμως, θα λειτουργεί με τη βοήθεια ΑΙ.


Ο λόγος για το Bold Glamour που κυκλοφόρησε πριν από μερικές ημέρες και μετρά ήδη πάνω από 46 εκατομμύρια βίντεο που το έχουν χρησιμοποιήσει. Το συγκεκριμένο φίλτρο, μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου αντλεί πληροφορίες για το πρόσωπο σου και προσαρμόζεται προκειμένου να σου δώσει ένα έντονο, «αναβαθυσμένο» αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα, το Bold Glamour αφαιρεί ατέλειες, ρυτίδες, ελιές, σημάδια, λίπος, ενώ παράλληλα ενισχύει τα ήδη υπάρχοντα χαρακτηριστικά σου. Προσφέρει ύψος στα φρύδια, έντονο βλέμμα, το κατάλληλο μακιγιάζ, πιο λευκό χαμόγελο- και όλα αυτά, φαίνονται τελείως φυσικά.

@post.capitalist.pedagogy #stitch with @made by Jo ♬ original sound - Post Capitalist Pedagogy

Πλέον δεν μπορείς να καταλάβεις τη χρήση του φίλτρου. Το αποτέλεσμα είναι τόσο ρεαλιστικό, που δεν έχεις ιδέα πως το συγκεκριμένο άτομο έχει δεχθεί όλη αυτή την επεξεργασία. «Το θόλωμα», δεν είναι ορατό, ούτε μπορείς να το εντοπίσεις. Έχει προσαρμοστεί τόσο καλά στο πρόσωπο, που πιστεύεις πως πράγματι έτσι είναι και στην πραγματική ζωή. Το αποτέλεσμα είναι τόσο ρεαλιστικό, που πολλοί από τους χρήστες του TikTok, δημοσιεύουν επιπλέον βίντεο, δηλώνοντας σοκαρισμένοι και εντυπωσιασμένοι από τις δυνατότητες αυτού του νέου φίλτρου.

Σύμφωνα με την Washington Post, η εκπρόσωπος του TikTok, Alexa Youssefian, αρνήθηκε να συζητήσει την τεχνολογία πίσω από το φίλτρο, αλλά οι χρήστες και οι ερευνητές δηλώνουν ότι το Bold Glamour διαβάζει τους τόνους του δέρματος των ανθρώπων, το φύλο και το χρώμα των μαλλιών, και στη συνέχεια καθορίζει την ένταση του μακιγιάζ, των fillers στα χείλη και της σύσφιξης του δέρματος που πρέπει να εφαρμοστεί για να επιτευχθεί μια συγκεκριμένη εμφάνιση.

Ο Luke Hurd, ο οποίος είναι δημιουργός φίλτρων Snapchat και Instagram, υποστήριξε με τη σειρά του στο Twitter ότι το εφέ Bold Glamour χρησιμοποιεί machine learning: «Χρησιμοποιούν κάτι που ονομάζεται Generative Adversarial Network», είπε. «Παίρνουν μια εικόνα του χρήστη και στη συνέχεια τη συγκρίνουν με ένα σύνολο δεδομένων άλλων εικόνων και κατόπιν ξανασχεδιάζουν το πρόσωπό σας, πίξελ προς πίξελ».

Γιατί υπάρχει ανησυχία γύρω από τη χρήση των συγκεκριμένων φίλτρων

Αυτό που κάνει, όμως, αυτό το φίλτρο τόσο ξεχωριστό είναι το γεγονός ότι αυτού του είδους η τεχνολογία γίνεται τόσο ευρέως προσιτή σε τόσο μεγάλη μερίδα του κόσμου και εντελώς δωρεάν για πρώτη φορά. Αυτή η τεχνολογία ζούσε σε εργαστήρια, εταιρείες και σε πιο κλειστά περιβάλλοντα στο διαδίκτυο για ένα διάστημα, αλλά τώρα ο καθένας μπορεί να δει πώς λειτουργεί. Το Bold Glamour εμπορευματοποιεί, με έναν τρόπο, την ικανότητα της οπτικής χειραγώγησης.

Βίντεο που χρησιμοποιούν το Bold Glamour μπορούν να αναρτηθούν στο διαδίκτυο χωρίς να υπάρχει ετικέτα που να υποδηλώνει ότι ο χρήστης έχει εφαρμόσει το υπερρεαλιστικό εφέ και οι ερευνητές προειδοποιούν ότι θα γίνεται όλο και πιο δύσκολο να πιστέψει κανείς τι είναι πραγματικό στο διαδίκτυο.

Το Bold Glamour είναι ένα ακόμη σημάδι ότι πολύ σύντομα η τεχνολογία που δημιουργεί deepfakes θα γίνει mainstream. Εκτός από τις τεχνολογικές ανησυχίες που έχει εγείρει το θέμα- το Bold Glamour μπορεί επίσης να προξενήσει στους χρήστες, ιδίως στους εφήβους και γενικά στους νέους, αισθήματα αναξιότητας και μη ρεαλιστικών προσδοκιών. Το πρότυπο ομορφιάς που προωθείται μέσου του φίλτρου απέχει πολύ από την πραγματικότητα και πολλές φορές είναι αποτέλεσμα πλαστικής χειρουργικής και μακιγιάζ αξίας χιλιάδων δολαρίων.

Το φίλτρο Bold Glam είναι πολύ ρεαλιστικό και είναι λιγότερο εμφανές ότι πρόκειται για φίλτρο. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα μπορούσε να είναι επιζήμιο για την αυτοεκτίμηση των χρηστών.