UPDATE

Πόσο σου κοστίζουν οι ανθυγιεινές συνήθειες κάθε χρόνο


JTeam

27 Μαΐου 2023

Πόσο σου κοστίζουν οι ανθυγιεινές συνήθειες κάθε χρόνο
Για να μην αναρωτιέσαι άλλο, πού πάνε τα λεφτά σου

Κάθε μέσα περίπου του μήνα, για να μη πω και πιο νωρίς, ξεκινάς να αναρωτιέσαι που ξόδεψες όλο σου το μισθό και έχεις μείνει με ένα 50ευρω μέχρι το τέλος του. Στην πραγματικότητα αναρωτιέσαι πως δεν έκανες και κάτι το φοβερό για να έχεις χαλάσει 700 ευρώ μέσα σε 15 - 20 ημέρες (το πολύ). Και δώσ' του να ξεκινάς στόχους πως «θα μαζευτείς», θα σταματήσεις τις άσκοπες σπατάλες, πως θα κάνεις αποταμίευση και πως δεν πάει άλλο να ζεις έτσι.

Φαίνεται λοιπόν πως αυτό το πρόβλημα δεν είναι μόνο δικό μου, και δικό σου, αλλά εκατομμυρίων άλλων ακόμη. Γι' αυτό και νέα έρευνα, αποφάσισε να μελετήσει πόσα χρήματα χαλάει ένα μέσος άνθρωπος σε ανθυγιεινές (μόνο) συνήθειες.

Τα τσιγάρα, τα ποτά, το φαγητό απ' έξω, η έλλειψη ύπνου και γυμναστική, πόσο άραγε λες να σου κοστίζει μέσα σε έναν χρόνο;

Κάπνισμα

Υποτίθεται στην Ελλάδα, ο καπνός δεν είναι τόσο ακριβός όσο σε άλλες χώρες όπου η τιμή ανεβαίνει ακόμη περισσότερο για να αποθαρρύνει τους καπνιστές. Ωστόσο αν υποθέσουμε πως καπνίζεις κάθε μέρα από ένα πακέτο τσιγάρα, το οποίο κοστίζει από 6 έως 9 ευρώ, τότε κάθε χρόνο ξοδεύεις πάνω από 4,000 ευρώ ή αντίστοιχα δολάρια. Δυο χρόνια να κόψεις το κάπνισμα, εξοικονομείς περίπου 8,000 (παίρνεις και αμάξι άμα θες).

Αλκοόλ

Ο συγκεκριμένος τομέας είναι λίγο δύσκολο να υπολογιστεί. Ωστόσο ακόμη και για ένα άτομο που βγαίνει μόνο μια φορά το μήνα για ποτό, χαλάει κατά μέσο όρο 15 ευρώ. Συνολικά 200 ευρώ τον χρόνο. Για ένα άτομο όμως, που η διασκέδαση με ποτό είναι πιο συχνή, πχ πάνω από δυο φορές την εβδομάδα, φτάνει να ξοδεύει μέχρι και 68.000 χιλιάδες σε όλη του τη ζωή.

Fast Food

Κατά μέσο όρο ένας Αμερικανός ξοδεύει σε όλη του ζωή πάνω από 21 χιλιάδες δολάρια, για φαγητό απέξω. Το ποσό αυτό πολλές φορές ξεπερνά και τα 120 χιλιάδες δολάρια, όταν κάνει πιο ακριβές επιλογές. Αν βάλεις στα έξοδα αυτά, και τον καφέ, σε ετήσια βάση βγαίνει πάνω από 5,000 ευρώ τον χρόνο για καφέ και fast food.

Γυμναστική

Εδώ έχει και το περισσότερο ενδιαφέρον. Το να κάνεις γυμναστική θα περίμενε κανείς να σου κοστίζει ακόμη περισσότερα χρήματα, μιας και οι συνδρομές σε γυμναστήριο δεν είναι και ό,τι πιο φθηνό. Ωστόσο από την έρευνα προκύπτει, πως άτομα τα οποία δεν γυμνάζονταν, ξόδευαν περίπου 1,500 δολάρια περισσότερα, από τα άτομα που γυμνάζονταν, για θέματα υγείας.

Ύπνος

Το να μην κοιμάσαι καλά, φαίνεται πως και αυτό κοστίζει. Αφού σύμφωνα με την μελέτη, τα άτομα που είχαν καλύτερο και πιο ποιοτικό ύπνο, είχαν 5% περισσότερες πιθανότητες να αυξήσουν τα έσοδα τους, ή να κάνουν καλύτερη τη διαχείριση τους, σε σύγκριση με άτομα που δεν κοιμόντουσαν επαρκώς.