UPDATE

Titan: Έτσι ήταν στο εσωτερικό του - Γερμανός εξερευνητής μιλάει για «αποστολή αυτοκτονίας» μετά την εμπειρία του


JTeam

23 Ιουνίου 2023

Titan: Έτσι ήταν στο εσωτερικό του - Γερμανός εξερευνητής μιλάει για «αποστολή αυτοκτονίας» μετά την εμπειρία του
CBC NL / Youtube
Ο 60χρονος Arthur Loibl, που καταδύθηκε με τον ίδιο τρόπο στον Ατλαντικό τον Αύγουστο του 2021, λέει πως «ζει κατά τύχη»

Σύμφωνα με τις πρόσφατες και επίσημες ανακοινώσεις από την ακτοφυλακή των ΗΠΑ, το εξαφανισμένο υποβρύχιο φαίνεται πως έχει εκραγεί λόγω αποσυμπίεση, με συντρίμμια του να εντοπίζονται χθες (22/06) στον πάτο του Ατλαντικού Ωκεανού, μερικά μέτρα μακριά από το ναυάγιο του Τιτανικού.

Η μυστήρια εξαφάνιση του, έχει προκαλέσει σε όλους το ενδιαφέρον για το τι ακριβώς συνέβη, πως ακριβώς λειτουργούσε, αλλά και πως ήταν στο εσωτερικό του. Συγκεκριμένα το υποβρύχιο της OceanGate, ήταν σχεδιασμένο για να κάνει ξεναγήσεις στο ναυάγιο του Τιτανικού και χωρούσε αποκλειστικά πέντε άτομα.

Πριν από 10 μήνες ο ιδρυτής της OceanGate Expeditions (o οποίος βρισκόταν στο μοιραίο υποβρύχιο) είχε κάνει ξενάγηση σε ομάδα του CBS, το εσωτερικό του Titan. Στο βίντεο από την αυτοψία, φαίνεται ένας μικρός θάλαμος, με χώρο ίσο με εκείνον ενός μίνι βαν. Δεν υπάρχουν καρέκλες ή καθίσματα και οι επιβάτες κάθονται σταυροπόδι στο πάτωμα, έχοντας βγάλει τα παπούτσια τους πριν εισέλθουν.

Για ένα τόσο προηγμένο υποβρύχιο, το εσωτερικό του είναι πολύ απλό, και προφανώς ένας από τους χειρότερους εφιάλτες για τους κλειστοφοβικούς. Έχει μία οθόνη στον τοίχο, ενώ οι περισσότερες λειτουργίες του σκάφους εκτελούνται από ένα φορητό χειριστήριο, το οποίο μοιάζει με αυτά μιας κονσόλας. Υπάρχει μόνο μια μικρή τουαλέτα στο μπροστινό μέρος του σκάφους. Όποιος τη χρησιμοποιεί «προστατεύεται» από μία κουρτίνα.

H εμπειρία Γερμανού εξερευνητή με το υποβρύχιο

Μόλις έγινε γνωστή η εξαφάνιση του υποβρυχίου, ο Γερμανός εξερευνητής 60χρονος Arthur Loibl, που είχε συμμετάσχει σε καταβύθιση της OceanGate, περιέγραψε την εμπειρία του. Συγκεκριμένα την χαρακτήρισε ως «αποστολή αυτοκτονίας», και συμπλήρωσε πως «ζει κατά τύχη».

Ο εξερευνητής καταδύθηκε με τον ίδιο τρόπο στον Ατλαντικό τον Αύγουστο του 2021, και δηλώνει «απίστευτα τυχερός που έζησε». Σημειώνει επίσης πως το πρώτο υποβρύχιο που είχαν επιχειρήσει για την κατάδυση δεν λειτούργησε και έπρεπε να αλλάξουν σε άλλο.

«Η αποστολή μου ήταν η 5η, αλλά μπήκαμε στο νερό με πέντε ώρες καθυστέρηση λόγω ηλεκτρολογικών προβλημάτων» πρόσθεσε ο Γερμανός εξερευνητής, Loibl. Για την περιήγηση είχε πληρώσει 100.000 δολάρια, ενώ αποκαλύπτει πως λίγο πριν την κατάδυση, ο βραχίονας σταθεροποίησης -που χρησιμοποιείται για να παρέχει ισορροπία καθώς το σκάφος κατεβαίνει στα βάθη- έφυγε από το σκάφος. «Αυτό επανασυνδέθηκε, δεν με ανησύχησε περαιτέρω εκείνη την ώρα».

Στο ταξίδι μαζί του ήταν και ο Γάλλος εξερευνητής Paul-Henry Nargeolet, 73 ετών, και ο διευθύνων σύμβουλος της OceanGate και χειριστής του υποβρυχίου, Stockton Rush, 61 ετών, δυο από τους επιβαίνοντες του μοιραίου Titan. «Χρειάζονται γερά νεύρα, δεν πρέπει να είναι κάποιος κλειστοφοβικός και πρέπει να μπορείς να κάτσεις σταυροπόδι για δέκα ώρες» είπε ο Loibl. «Υπάρχει μόνο 2,5 μέτρα χώρος, δεν υπάρχει καρέκλα».

Όταν έφτασε στον Τιτανικό, ωστόσο, περιγράφει μια αίσθηση ευφορίας. Με τον Loibl μέσα, το υποβρύχιο Titan ταξίδεψε δύο φορές γύρω από το ναυάγιο και μια φορά μάλιστα ακούμπησε στο κατάστρωμά του, είπε, πριν κάνει το ταξίδι της επιστροφής.