image
Pexels
UPDATE

Οι Περσείδες του Αυγούστου θα είναι μια εμπειρία ζωής - Η απόλυτη βροχή διαττόντων αστέρων


Κάθε χρόνο οι Περσείδες λάμπουν στον νυχτερινό ουρανό, αλλά αυτή τη χρονιά θα είναι πιο λαμπερές από ποτέ
Σοφία Χριστίνα Ραδίτσα

22 Ιουλίου 2023

Τον Αύγουστο θα κορυφωθεί η βροχή διαττόντων αστέρων με το όνομα Περσείδες και εσύ τώρα θα μάθεις γιατί δεν πρέπει να τη χάσεις, ειδικά αυτή τη χρονιά. Να είσαι σίγουρος ότι θα είναι μια από τις πιο συγκλονιστικές εμπειρίες της ζωής σου.

Η βροχή διαττόντων αστέρων ή μετεωρική βροχή ή πεφταστέρια είναι ένα φαινόμενο κατά το οποίο παρατηρείται ένας αριθμός μετεώρων να ακτινοβολούν και να έρχονται από μια συγκεκριμένη περιοχή του νυχτερινού ουρανού. Δηλαδή είναι μικρά φωτεινά αντικείμενα, που διαγράφουν μια πολύ σύντομη τροχιά στον ουρανό, ώσπου να σβήσουν. Οι βροχές διαττόντων δημιουργούνται καθώς η τροχιά της Γης γύρω από τον Ήλιο τέμνει την τροχιά κάποιου κομήτη και τα σωματίδια που αφήνει ο κομήτης κατά μήκος της τροχιάς του εισέρχονται στην γήινη ατμόσφαιρα με μεγάλη ταχύτητα. Εξαιτίας της τριβής καίγονται και  θρυμματίζονται αφήνοντας στο ουρανό το φωτεινό τους ίχνος. 

image
Pexels

Κατά την διάρκεια του έτους παρατηρούμε αρκετές βροχές διαττόντων αστέρων, οι οποίες παίρνουν το όνομά τους από τον αστερισμό του νυχτερινού ουρανού, από τον οποίο φαίνεται να προέρχονται. Δηλαδή οι Ωριωνίδες έρχονται από τον Ωρίωνα, οι Λεοντίδες από τον Λέοντα και οι Περσείδες από τον Περσέα. Δεν παρουσιάζουν όλες όμως την ίδια ένταση, αλλά παρατηρούνται για αρκετές βραδιές, με ένα σημείο μέγιστης συχνότητας. Οι Περσείδες είναι ομολογουμένως οι πλέον εντυπωσιακές, χωρίς όμως κάθε φορά να έχει την ίδια ένταση. Οι Περσείδες οφείλονται στον κομήτη 109P/Swift-Tuttle, ο οποίος πέρασε από την Γη το 1992. Ο κομήτης αυτός άφησε υπολείμματα και σκόνη σε σημεία τα οποία τέμνονται με την τροχιά της Γης.

 

image
unsplash

Οι διάττοντες Περσίδες έχουν πάρει το όνομά τους από τον αστερισμό του Περσέα. Προέρχονται από υπολείμματα του κομήτη Swift-Tuttle και διαρκούν από τις 17 Ιουλίου έως και τις 24 Αυγούστου. Είναι πραγματικά μια από τις πιο εντυπωσιακές βροχές πεφταστεριών του 2023,με συχνότητά που μπορεί να φτάνει έως και τα 100 μετέωρα ανά ώρα. Η δραστηριότητα αυτή, που έχει ήδη ξεκινήσει από τον Ιούλιο -όπως προαναφέραμε- θα κορυφωθεί το Σάββατο 12 Αυγούστου μετά τις 22:00 και έως στις 04:00 το πρωί.

 

image
Pexels

Το βράδυ της 12ης Αυγούστου δεν θα έχουμε φεγγάρι, άρα μπορείς να εκμεταλλευτείς αυτό το γεγονός και να φύγεις μακριά από την πόλη, ώστε να βρεις ένα μέρος με πολύ σκοτεινό ουρανό, χωρίς φωτορύπανση. Λογικά θα δεις πάνω από 2 διάττοντες αστέρες το λεπτό. Με τόσο καλό καιρό που έχει συνήθως τον Αύγουστο ευνοείται η παρατήρηση των εντυπωσιακών Περσίδων. Για καλύτερη και πιο άνετη παρατήρηση καλό θα είναι να εφοδιαστείς με μια ξαπλώστρα παραλίας ή με ένα μαλακό υπόστρωμα γυμναστικής ή κάποιο φουσκωτό στρώμα. Επίσης θα χρειαστείς έναν φακό, αντικουνουπικό σπρέι και μικρά κιάλια. Σίγουρα δεν χρειάζεσαι τηλεσκόπιο. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να ξαπλώσεις εντελώς ή κατά το ήμισυ και να κοιτάξεις πάνω από τον Βόρειο-Ανατολικό ορίζοντα. Αν βέβαια διαθέτεις τηλεσκόπιο, τότε ναι, πάρτο μαζί σου και θα δεις και τον Κρόνο μετά τις 23:00. Απλά καλό θα είναι να μην κάνεις τόσες ευχές μαζεμένες, δε θα πιάσουν!