UPDATE

Ray-Ban Meta: Μαρκ Ζάκερμπεργκ και Ray-Ban δημιούργησαν νέας γενιάς γυαλιά με τεχνητή νοημοσύνη


Τόνια Τζάφερη

29 Σεπτεμβρίου 2023

Ray-Ban Meta: Μαρκ Ζάκερμπεργκ και Ray-Ban δημιούργησαν νέας γενιάς γυαλιά με τεχνητή νοημοσύνη
@raybanmeta / instagram
Πλέον μπορείς να κάνεις live streaming μόνο με ένα ζευγάρι γυαλιών - Τι μάθαμε από το ετήσιο συνέδριο της Meta

Ο Σεπτέμβριος θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι μήνας αφιερωμένος στην τεχνολογία, αφού μετά το συνέδριο της Apple, έρχεται η Meta, να παρουσιάσει όσα αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο επόμενο διάστημα.

Την Τετάρτη λοιπόν πραγματοποιήθηκε το ετήσιο συνέδριο Meta Connect στο campus της μητρικής του Facebook, Silicon Valley. Ο επικεφαλής της Meta, Μαρκ Ζάκερμπεργκ ήταν εκεί για να παρουσιάσει νέα προϊόντα με τεχνητή νοημοσύνη για τους καταναλωτές, όπως ρομπότ που δημιουργούν φωτορεαλιστικές εικόνες και έξυπνα γυαλιά που απαντούν σε ερωτήσεις, καθώς και ένα updated headset εικονικής πραγματικότητας.


Ο Ζάκερμπεργκ υποστήριξε πως τα προϊόντα αυτά φέρνουν κοντά τον εικονικό και τον πραγματικό κόσμο και υπογράμμισε ότι μέρος αυτού που προσφέρει η Meta, είναι η χαμηλού κόστους ή δωρεάν τεχνητή νοημοσύνη που μπορεί να ενσωματωθεί στην καθημερινή ρουτίνα. Τα νέα προϊόντα επαυξημένης πραγματικότητας, προσπαθούν στην ουσία να συνδυάσουν τον ψηφιακό κόσμο με την πραγματικό. Αυτό ακριβώς επιτυγχάνουν και τα νέα γυαλιά της Meta σε συνεργασία με την Ray Ban, τα οποία αναμένεται να κυκλοφορήσουν στις 17 Οκτωβρίου, στην τιμή των 299 δολαρίων.

Τι νέες λειτουργίες φέρνουν τα γυαλιά Ray Ban Meta

Τα γυαλιά αυτά θα έχουν έναν «βοηθό», AI της Meta, χάρη στον οποίο θα μπορούν να μεταδίδουν ζωντανά όσα βλέπει ο χρήστης απευθείας στο Facebook και το Instagram, μέσα από την κάμερα που είναι ενσωματωμένη, θα μπορούν να τραβούν φωτογραφίες μόνο με τη χρήση της φωνής και χωρίς κανένα πάτημα, αλλά επίσης θα μπορείς να κοιτάς ένα συγκεκριμένο μέρος για παράδειγμα, να ρωτάς τι ακριβώς βλέπεις, και να έχεις τις πληροφορίες που χρειάζεσαι πάνω στην οθόνη των γυαλιών σου, τα οποία την ίδια στιγμή βλέπουν και το πραγματικό περιβάλλον.


Ίσως είναι δύσκολο να κατανοήσουμε ακριβώς την λειτουργεία των συσκευών τεχνολογίας με επαυξημένη πραγματικότητα, αλλά τα πράγματα είναι πιο απλά.

«Μερικές φορές καινοτομούμε κυκλοφορώντας κάτι που δεν έχει ξαναγίνει. Αλλά μερικές φορές καινοτομούμε παίρνοντας κάτι που είναι φοβερό, αλλά πανάκριβο, και το κάνουμε έτσι ώστε να είναι προσιτό για όλους ή ακόμα και δωρεάν» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Ζάκερμπεργκ στο συνέδριο.


Χάρη στο Meta AI, τα γυαλιά θα μπορούν ακόμη να παρέχουν γλωσσική μετάφραση, αλλά και να αναγνωρίζουν διάσημους ανθρώπους. Η Meta δημιούργησε το Meta AI χρησιμοποιώντας ένα προσαρμοσμένο μοντέλο που βασίζεται στο ισχυρό γλωσσικό μοντέλο Llama 2, το οποίο η εταιρεία κυκλοφόρησε για δημόσια εμπορική χρήση τον Ιούλιο. Το chatbot θα έχει πρόσβαση σε πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο μέσω μιας συνεργασίας με τη μηχανή αναζήτησης Bing της Microsoft, ανέφερε ο Ζάκερμπεργκ.