The Watcher: Ο Νταλάρας και οι βλαβερές συνέπειες της άποψης, τα υπέροχα ελληνικά του Survivor και μια βουτιά στην καρδιά του ρεπορτάζ
Χριστίνα Κατσαντώνη
12 Ιανουαρίου 2024
* Μια συνέντευξη του Γιώργου Νταλάρα στην εκπομπή “Χαμογέλα και πάλι” στάθηκε αφορμή για ένα γαϊτανάκι προσβλητικών δηλώσεων μεταξύ σχετικών και κυρίως άσχετων -μεταξύ τους και με τον Νταλάρα- ανθρώπων! Πρόκειται για το φαινόμενο της “άποψης”. Όλοι έχουν από μία, ακόμα κι αν δεν αντιλαμβάνονται καν τι σημαίνει άποψη, αφού στην πράξη τη συγχέουν με την προσβολή, τον αφορισμό και την επίθεση, ακόμα με εκτός ορίων χαρακτηρισμούς.
* Στην προκειμένη περίπτωση βγήκε ο Νταλάρας, ο οποίος είναι ένας άνθρωπος που δικαιούται να μιλά για το τραγούδι και είπε ότι οι τραγουδιστές δεν θα έπρεπε να κάνουν διαφημίσεις με μπιφτέκια και λουκάνικα. Εδώ έχουμε μια άποψη. Σωστή ή λάθος. Που μπορεί κάποιους να θίγει; Ναι, αλλά είτε οι θιγμένοι, είτε ακόμα κι όσοι δεν μας αφορά μπορούμε να συμφωνήσουμε ή να διαφωνήσουμε, να την αντικρούσουμε με επιχειρήματα ή να μην ασχοληθούμε καθόλου μαζί της. Όμως όχι, στην τηλεόραση αλλά και στα social media σήμερα, δεν πάει έτσι...
* Λέει ο Νταλάρας μια άποψη, αμέσως μετά ο Γρηγόρης Αρναούτογλου θεωρεί καλό όχι μόνο να διαφωνήσει, αλλά και να του υποδείξει τι απόψεις θα έπρεπε να λέει. Μετά βγαίνει ο Νίκος Μουρατίδης για να πει “άποψη” πάνω στην “άποψη” του Αρναούτογλου για την άποψη του Νταλάρα. Που στην πράξη σημαίνει να επιτεθεί στον Αρναούτογλου -χωρίς κανένα μέτρο- με προσβλητικές αναφορές σε “απόβλητα της τηλεόρασης”. Μετά βγαίνει κι ο Γιώργος Λιάγκας για να πει τη δική του “άποψη” πάνω στην “άποψη” του ενός για τον άλλο (που σημαίνει να επιτεθεί στον Μουρατίδη) κι όλο αυτό τραβάει σε μάκρος κι όλοι όσοι συμμετέχουν θεωρούν ότι εκφράζουν ή μεταφέρουν απόψεις. Μόνο που η ύβρις, η προσβολή, η κακία δεν είναι άποψη κι ας έχει πια καθιερωθεί ως τέτοια (κι ας έχει γίνει σχεδόν “επάγγελμα”). Κι η μεταφορά ύβρεων δεν είναι ρεπορτάζ, είναι κακοήθεια…
* Αλλά εδώ μπαίνουμε σε ένα άλλο θέμα, στο τι είναι ρεπορτάζ, το οποίο τέθηκε από τη Μαρία Μπακοδήμου προς τη “Super Κατερίνα”, με αφορμή ένα βίντεο που μόνο θλίψη και αμηχανία προκάλεσε σε όσους το είδαμε. Συγκεκριμένα, ρεπόρτερ του “Super Κατερίνα” περίμενε τον ηθοποιό Νίκο Πολυδερόπουλο, για να του θέσει το -φρικώδες- ερώτημα: “Τι κάνετε; Είχατε δύσκολες γιορτές λόγω της απώλειας του αδερφού σας. Θα μας πείτε κάτι για αυτό;” Ο ηθοποιός δεν στάθηκε καθόλου, μπήκε στο θέατρο χωρίς να απαντήσει, πάραυτα το απόσπασμα που προκαλεί μόνο θλίψη για όσους έστειλαν το νεαρό ρεπόρτερ έξω από το θέατρο, προβλήθηκε κανονικά στην εκπομπή και μάλιστα ως “αποκλειστικό”. Κι όλες οι εκπομπές του Σαββατοκύριακου μίλησαν για “ανθρωποφαγία”, “απανθρωπιά” και “κακή τηλεόραση”, ενώ η Μαρία Μπακοδήμου απηύθυνε στην Κατερίνα Καινούργιου το ερώτημα τι ακριβώς εξυπηρετούσε αυτό το θέμα και τι πρόσθεσε στο ρεπορτάζ. Δεν είδα απάντηση (αλλά μεταξύ μας, αν έχουμε απορίες περί του τι είναι ρεπορτάζ, θα ρωτήσουμε τη “Super Κατερίνα”; Και περί του τι σημαίνει “αγάπα τον συνάνθρωπο”, θα ρωτήσουμε μήπως τον Λιάγκα ή τον Μουρατίδη καλύτερα;).
* Για τη “Super Κατερίνα” ρεπορτάζ μπορεί να σημαίνει και η σύνδεση με το Μπαλί μέσω Skype για να δούμε πώς περνάει στο μήνα του μέλιτος η Ελίζαμπεθ Ελέτσι με τον γιατρό, πώς ακριβώς είναι η σουίτα τους, αν πλήρωσε όλα τα έξοδα ο γιατρός και στο τέλος ως bonus, υπό τις ιαχές του ενθουσιασμένου πάνελ που φώναζε “βουτιά, βουτιά!”, να δούμε το γιατρό να κάνει βουτιά στην πισίνα! Βουτιά στην καρδιά του ρεπορτάζ -στην κυριολεξία…
* Πάμε σε κάτι πιο ανάλαφρο (χα, φυσικά ήταν αστείο -γελάστε παρακαλώ, υπάρχει πιο ανάλαφρο από τη βουτιά του γιατρού;) Το “Survivor” ξεκίνησε, δίνοντας την ευκαιρία σε πρώην παίκτες να ξαναγίνουν περιζήτητοι, “θάβοντας” όσους είναι μέσα και δεν μπορούν να απαντήσουν υπό τον μανδύα πάντα της “άποψης”. Επίσης, μας έδωσε ξανά την ευκαιρία να ακούσουμε υπέροχα ελληνικά, όπως ο ψήφος, οι ψήφες και η Δαλάκα, της Δαλάκας. Ευτυχώς, υπάρχει κι ένας συγγραφέας στην παρέα των διασήμων, ο οποίος από το πρώτο κιόλας επεισόδιο διέγνωσε για την ομάδα των αντιπάλων, με οξύνοια και επιδέξια χρήση της γλώσσας, ότι “δεν συνάπτει όλο αυτό που γίνεται εκεί μέσα”. Δεν συνάπτει, πράγματι.
* Η τάση της άποψης, που στην ουσία δεν είναι άποψη αλλά άκριτο “θάψιμο”, μας παρέσυρε ακόμα και με αφορμή τη μεγάλη επιτυχία του Γιώργου Λάνθιμου με την ταινία “Poor things” και στις Χρυσές Σφαίρες. Το φαινόμενο αναδείχθηκε με ένα πολύ εύστοχο βίντεο, με θέμα τη σωρεία “απόψεων” για την ταινία του Λάνθιμου από ένα νέο βίντεο του απολαυστικού Διονύση Ατζαράκη.
* Κρίνοντας από τις φωτογραφίες από τις Χρυσές Σφαίρες, πάντως, ο πιο ενθουσιώδης για τη βράβευση του “Poor things” ήταν ο γοητευτικός Μαρκ Ράφαλο, ο οποίος το πανηγύρισε έξαλλα, αν και ο ίδιος δεν πήρε το βραβείο για τον β’ ρόλο -παρά την εξαιρετική για άλλη μια φορά ερμηνεία του. Διότι, ναι, η Έμμα Στόουν σκίζει, αλλά “Poor things” δεν είναι μόνο αυτή. Για τον 56χρονο Ράφαλο, όπως ο ίδιος έχει πει, το “Poor things” ήταν η ευκαιρία να ξεφύγει από τους ρόλους του μπαμπά και να ανοίξει μια νέα εποχή στην καριέρα του. Θα μπορούσε αυτή να ξεκινήσει με ένα Όσκαρ; Φαίνεται δύσκολο, αλλά θα του άξιζε.
* Αυτά για σήμερα, τα φιλιά μας στον Ράφαλο -και στον Μουρατίδη, καλού κακού...
Read More
- The Watcher: Το πνεύμα των Χριστουγέννων, η μόδα που θύμισε Σασμό, τα ανεπανάληπτα εορταστικά προγράμματα και η βαθιά συμβουλή του Mente Fuerte
- The Watcher: Ο κάλος του γαμπρού κι άλλες δημοσιογραφικές απορίες, ο σέξι Παπανώτας και η τραβηγμένη από τα μαλλιά κωμωδία
- The Watcher: Η Καινούργιου και τα (τε)θωρακισμένα του Ερντογάν και ο πανικός για τη νέα σύντροφο του Στάνκογλου