UPDATE

Αλτσχάιμερ: Εξέταση αίματος μπορεί να ανιχνεύσει με ακρίβεια τη νόσο στα αρχικά της στάδια


JTeam

23 Ιανουαρίου 2024

Αλτσχάιμερ: Εξέταση αίματος μπορεί να ανιχνεύσει με ακρίβεια τη νόσο στα αρχικά της στάδια
Pexels/ Polina Tankilevitch
Επιστήμονες στη Σουηδία εκτιμούν ότι αυτή η εξέταση αίματος ίσως φέρει επανάσταση στη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ

Μια απλή εξέταση αίματος θα μπορούσε να είναι εξίσου ακριβής στην ανίχνευση και διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ, όπως οι παρακεντήσεις στη σπονδυλική στήλη, αναφέρει νέα έρευνα. Όπως σημειώνει ο Guardian, επιστήμονες στη Σουηδία εκτιμούν ότι αυτή η εξέταση αίματος, η οποία διατίθεται ήδη για εμπορικούς σκοπούς, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για προσυμπτωματικό έλεγχο όλων των ατόμων ηλικίας άνω των 50 ετών και ίσως φέρει επανάσταση στη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες σημειώνουν ότι η μέτρηση των επιπέδων μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται p-tau217 στο αίμα, θα μπορούσε να είναι εξίσου καλή με τις οσφυονωτιαίες παρακεντήσεις στην ανίχνευση των σημείων της νόσου Αλτσχάιμερ και καλύτερη από μια σειρά άλλων δοκιμών που βρίσκονται υπό ανάπτυξη. Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη είναι δείκτης για τις βιολογικές αλλαγές που συμβαίνουν στον εγκέφαλο με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Η μελέτη

Σε μια μελέτη που εντάχθηκαν 786 άτομα, μέσης ηλικίας 66 ετών, οι ερευνητές μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν το test ALZpath p-tau217 για να προσδιορίσουν εάν οι ασθενείς ήταν πιθανόν να εκδηλώσουν νόσο Αλτσχάιμερ, εάν διέτρεχαν ενδιάμεσο κίνδυνο ή εάν ήταν απίθανο να εκδηλώσουν Αλτσχάιμερ. Αυτό που προέκυψε, ήταν ότι όσο υψηλότερα ήταν τα επίπεδα του p-tau217 στο αίμα, τόσο πιο πιθανή ή προχωρημένη ήταν η νόσος.

Σύμφωνα με τον Δρ Ρίτσαρντ Όκλει, αναπληρωτή διευθυντή έρευνας και καινοτομίας στην Alzheimer's Association, «η μελέτη αυτή είναι ένα εξαιρετικά ευπρόσδεκτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς δείχνει ότι οι εξετάσεις αίματος μπορούν να είναι εξίσου ακριβείς με τις πιο επεμβατικές και δαπανηρές εξετάσεις στην πρόβλεψη του αν κάποιος έχει χαρακτηριστικά της νόσου Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλό του». Επιπλέον, «υποδηλώνει ότι τα αποτελέσματα από αυτές τις εξετάσεις θα μπορούσαν να είναι αρκετά σαφή ώστε να μην απαιτούνται περαιτέρω έρευνες παρακολούθησης για ορισμένα άτομα που ζουν με τη νόσο Αλτσχάιμερ, γεγονός που θα μπορούσε να επιταχύνει σημαντικά την πορεία διάγνωσης στο μέλλον. Ωστόσο, πρέπει ακόμη να δούμε περισσότερες έρευνες σε διάφορες κοινότητες για να κατανοήσουμε πόσο αποτελεσματικές είναι αυτές οι εξετάσεις αίματος σε όλους όσους ζουν με τη νόσο Αλτσχάιμερ».

Jenny.Gr
Pexels/ Ivan Samkov

Από την πλευρά της, Δρ Σεόνα Σκέιλς, διευθύντρια έρευνας στο Alzheimer's Research UK, σημείωσε πως «η μελέτη αυτή υποδηλώνει ότι η μέτρηση των επιπέδων μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται p-tau217 στο αίμα θα μπορούσε να είναι εξίσου ακριβής με τις οσφυονωτιαίες παρακεντήσεις που χρησιμοποιούνται σήμερα για την ανίχνευση των βιολογικών χαρακτηριστικών της νόσου και να υπερτερεί έναντι μιας σειράς άλλων δοκιμών που βρίσκονται υπό ανάπτυξη. Αυτό έρχεται να προστεθεί σε ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων που αποδεικνύουν ότι η συγκεκριμένη εξέταση έχει τεράστιες δυνατότητες να φέρει επανάσταση στη διάγνωση για τα άτομα με υποψία νόσου Αλτσχάιμερ».