Ίσως το έχεις διαβάσει ξανά, ίσως το βλέπεις πρώτη φορά, αλλά στην Ιαπωνία, ένα μεγάλο ποσοστό αντρών δίνει τον μισθό του - και κάθε εισόδημά του στη γυναίκα του, και λαμβάνει ένα «μηνιαίο επίδομα» - δηλαδή χαρτζιλίκι, το οποίο στη χώρα ονομάζεται «okozukai». Αυτό το χαρτζιλίκι, μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για τις αγορές τους και κάθε μικροέξοδό τους, όπως σνακ ή ποτά. Οι γυναίκες στην Ιαπωνία είναι εκείνες που διαχειρίζονται τα οικονομικά της οικογένειας και του σπιτιού, κρατούν τον προϋπολογισμό και πληρώνουν όλα τα έξοδα.
Και πώς ξεκίνησε όλο αυτό; Στην ουσία, πρόκειται για μια αρχαία παράδοση, με πολλούς να σημειώνουν ότι ένας λόγος που υιοθετείται είναι οι απαιτήσεις στις οποίες είναι συχνά υποχρεωμένος να υποβληθεί ένας Ιάπωνας εργαζόμενος. Το επίπεδο εξάντλησης και άγχους θα ήταν τέτοιο που, θεωρητικά, δεν θα είχε χρόνο ή διάθεση να ασχοληθεί με τα οικονομικά της οικογένειας. Ενδεικτικά, σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα, οι Ιάπωνες μισθωτοί υπάλληλοι, εργάζονται ατελείωτες ώρες καθημερινά και λαμβάνουν κατά μέσο όρο μόλις 37.873 γεν κάθε μήνα για τις καθημερινά έξοδά τους.
Αντιθέτως, οι γυναίκες, με βάση την έρευνα της εταιρείας Softbrain Field, ελέγχουν το 74% των δαπανών των ιαπωνικών νοικοκυριών, και αυτό περιλαμβάνει και τα ζευγάρια με μικρά παιδιά. Ακόμα και σε περιπτώσεις που μια γυναίκα εργάζεται με πλήρη απασχόληση, εξακολουθεί να είναι υπεύθυνη για τα χρήματα του σπιτιού, πληρώνοντας κάθε έξοδο. Παρά το γεγονός πως με τα χρόνια έχει περιοριστεί αυτή η φιλοσοφία, περίπου στο 50% των νοικοκυριών, οι γυναίκες ελέγχουν τα οικονομικά του σπιτιού. Μιλώντας στο BBC, ένας Ιάπωνας μισθωτός, είχε μοιραστεί πριν μερικά χρόνια την ιστορία του, λέγοντας πως ο μισθός του πηγαίνει κατευθείαν στη γυναίκα του. «Ελέγχει τον προϋπολογισμό του νοικοκυριού και του δίνει ένα μηνιαίο χαρτζιλίκι 30.000 γιεν (381 δολάρια). Παρά το γεγονός ότι εγώ είμαι εκείνος που εργάζεται, αυτά είναι όλα τα χρήματα που μπορώ να ξοδέψω για τον εαυτό μου τις επόμενες 30 ημέρες», είχε δηλώσει.
Σε πολλές οικογένειες στην Ιαπωνία, η σύζυγος, δεν ελέγχει απλώς τα οικονομικά της οικογένειας, αλλά συχνά προσπαθεί να διατηρήσει μερικά αποθέματα μετρητών. Αυτά τα αποθέματα είναι γνωστά ως «Hesokuri». Στις περισσότερες περιπτώσεις, το «Hesokuri» δημιουργείται με την πάροδο των ετών από μικρές αποταμιεύσεις που μπαίνουν στην άκρη.