UPDATE

The Watcher: Ο πρώην, η φίλη, η ηθική, οι μεγάλες τηλεοπτικές συνεντεύξεις και ο Μαραθώνας της ζωής...


Χριστίνα Κατσαντώνη

5 Απριλίου 2024

The Watcher
Η Χριστίνα Κατσαντώνη ανοίγει τηλεόραση, περιοδικά, sites, το τρίτο μάτι της και παρουσιάζει κάθε Παρασκευή τις ειδήσεις που ξεχώρισε μέσα στην εβδομάδα που πέρασε -πάντα με τον δικό της, μοναδικό τρόπο

* Συνήθως η διαιώνιση κάποιων βαθιών, παλιών στερεοτύπων σε σχέση με τα δυο φύλα, το ρόλο και το ήθος της γυναίκας, δεν οφείλεται μόνο στους άντρες αλλά και στις γυναίκες, που κάνουν πρώτες διαχωρισμούς τύπου “άλλο ο άντρας, άλλο η γυναίκα”, χωρίς καν να δείχνουν να το αντιλαμβάνονται! Κι αυτή είναι η πιο ύπουλη μορφή συνέχισης και ανατροφοδότησης παρωχημένων αντιλήψεων…

* Είδαμε, για παράδειγμα, αυτές τις μέρες ακόμα ένα επεισόδιο στο θέμα της πιθανής σχέσης μιας παρουσιάστριας (Δανάης Μπάρκα), με τον πρώην μιας άλλης παρουσιάστριας (Κατερίνας Καινούργιου). Περιέργως, το όλο θέμα ξεκίνησε από την ίδια την Καινούργιου, η οποία είχε βγει στην εκπομπή της, όταν κυκλοφόρησαν οι πρώτες σχετικές φήμες για να τονίσει ότι αποκλείεται, δεν υπάρχει καμία περίπτωση η φίλη της να έχει σχέση με τον πρώην της. Κι εκείνη είναι που το συνεχίζει ακόμα -κι αφού έχουν ήδη κυκλοφορήσει φωτογραφίες που δείχνουν τον πρώην της σε τρυφερές στιγμές με τη “φίλη” - παρουσιάστρια. Βγαίνει σε τηλεοπτική συνέντευξη, για να πει ότι την ενόχλησε πάρα πολύ που μια φίλη, μια γυναίκα με την οποία είχε μοιραστεί στιγμές βρέθηκε με τον πρώην της κι ότι για εκείνη είναι πλέον “delete”. Η γυναίκα φίλη, όχι ο άντρας πρώην. Με εκείνον έχει άλλη σχέση, εξηγεί, με εκείνον μίλησε, κανένα πρόβλημα, όμως η φίλη την πείραξε και περίμενε να της ζητήσει μια συγγνώμη.

* Το θέμα στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι τα πρόσωπα, δεν είναι καν το κατά πόσο ισχύουν τα γεγονότα που σταθερά η μία πλευρά επιμένει να εκθέτει -προς τέρψη και αγαλλίαση του πιο “κίτρινου” εαυτού μας. Στέκομαι μόνο στην άποψη που μια παρουσιάστρια καθημερινής τηλεοπτικής εκπομπής μεταφέρει στο κοινό εν έτει 2024, σε μια εποχή που οι γυναίκες παλεύουν, δολοφονούνται, διεκδικούν, διαπρέπουν. “Η μαμά μου” είπε με ενδόμυχο καμάρι “με έχει μεγαλώσει με τη βασική αρχή ότι ποτέ μα ποτέ δεν αγγίζεις τον άντρα φίλης. Έτσι με μεγάλωσε η μαμά μου κι εγώ το σέβομαι γιατί αγαπάω και σέβομαι τις γυναίκες…”. Ορίστε;

* Ωστε η άποψη που με καμάρι λέει ότι σε μια πιθανή σχέση φίλης με πρώην, φταίει μόνο η φίλη, που κάνει ξεκάθαρο διαχωρισμό ανάμεσα στην “ευθύνη” του άντρα και της γυναίκας για την όποια σχέση και που ουσιαστικά αθωώνει τον ένα και ενοχοποιεί την άλλη, αμφισβητώντας ακόμα και την ηθική της, δείχνει σεβασμό και αγάπη προς το γυναικείο φύλο; Θα έλεγα το ακριβώς αντίθετο. Μοιάζει βγαλμένη από το βαθύ παρελθόν, από προηγούμενες δεκαετίες, που έκαναν σλόγκαν το “cherchez la femme”. Αυτό ακριβώς επικροτεί, αυτό ακριβώς διαδίδει. Ας το αναγνωρίσουμε κι ας το στείλουμε πίσω στα παλιά, όπου είναι η θέση του.

* Διότι είπαμε, οι χειρότεροι διαχωρισμοί, είναι αυτοί τους οποίους δεν αντιλαμβανόμαστε καν. Βγαίνει για παράδειγμα ένας παίκτης του “Survivor” και λέει υπερήφανα: “Θεωρώ προσβλητικό να μου στέλνει φιλιά ένας άντρας”. Κι όταν κάποιος χαρακτηρίζει ομοφοβικό το σχόλιο του, εκείνος πέφτει από τα σύννεφα κι οι συμπαίκτες του τον υποστηρίζουν, γιατί δεν εννοούσε τίποτα κακό το παλικάρι. Και το χειρότερο είναι ότι επιμένουν να μην έχουν καταλάβει ακόμα κι αφού ο Γιώργος Λιανός αναγκαστεί να ξεκαθαρίσει ότι η παραγωγή του “Survivor” δεν συμφωνεί με τέτοιες απόψεις...

* Γράφτηκαν πολλά κι έγιναν πολλά σχόλια για τη “ζωντανή” συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη, μάλλον αντιστρόφως ανάλογα των -όποιων- νοημάτων αναδείχτηκαν από τη συνέντευξη. Ο Νίκος Καρβέλας εμφανίστηκε αποφασισμένος να προκαλέσει, όχι τόσο με τις απόψεις του, αλλά κυρίως με τη στάση του, με το να κοιτάει αλλού, να χαζεύει τα νύχια του, να χρησιμοποιεί λέξεις όπως “βόθρος” “σκατότοπος”, “σκατίλα”, να προσβάλλει με ατάκες όπως “η συζήτηση μαζί σου είναι λίγο απογοητευτική για μένα” και να προσπαθεί να υιοθετήσει ρόλο λαϊκού ήρωα – επαναστάτη με στομφώδη και άκομψα κλισέ όπως “η εξουσία είναι πάντοτε εξουσία, είναι πάντοτε και να χαστουκίζει και να κατουράει το λαό”. Το συμπέρασμα από το -σταθερά εμπνευσμένο από λειτουργίες που γίνονται στο μέρος όπου κι ο βασιλιάς πηγαίνει μόνος- act ήταν ότι η Νίκη Λυμπεράκη, με την ψύχραιμη, ευγενική αλλά όχι αδύναμη στάση της αξίζει πολλών συγχαρητηρίων, γιατί κατάφερε να αναδείξει ακριβώς αυτό που πουλάει ο καλεσμένος της.

* Μέσα σε ένα λαμπρό περιτύλιγμα, η εκπομπή του Κώστα Τσουρού, προχώρησε ένα βήμα παρακάτω τη λίστα των πλέον ντροπιαστικών βίντεο που έχουν προβληθεί ποτέ στην ελληνική τηλεόραση, με τη μετάδοση ενός “ρεπορτάζ” με εικόνες από τη Μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων, όπου ζει πια ο Γιώργος Μαρίνος. Με χαμόγελα χαράς, οι περήφανοι για το “αποκλειστικό” συντελεστές της εκπομπής έλεγαν πόσο χαρούμενοι είναι που επιτέλους είδαν ότι ο Γιώργος Μαρίνος είναι είναι μια χαρά κι ήταν πολύ ευτυχείς που το μοιράστηκαν μαζί μας, κλείνοντας τα μάτια στη μοναδική αλήθεια που αποκάλυψε το “ρεπορτάζ”: ότι παραβιάστηκε το άσυλο ενός ανθρώπου, που σε όλη του την πορεία προστάτευσε την ιδιωτική ζωή του, ακριβώς την εποχή που ο ίδιος δεν μπορεί πια να την προστατεύσει. Κι έγινε με καμάρι, χαρά, κι αγάπη για τον Μαρίνο, χωρίς τον Μαρίνο. (Καμία χαρά, μόνο ντροπή...)

* Αυτά για σήμερα, θα κλείσουμε με κάτι βαθυστόχαστο, γιατί όπως είπε και παίκτης του “Master Chef”, δεν πρέπει να το βάζουμε κάτω, καθώς η ζωή είναι ένας Μαραθώνας -και καμία Ραφήνα. Ας τη χαρούμε..