UPDATE

Έρευνα: Η εργασιακή ανασφάλεια συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ψυχικών ασθενειών


JTeam

10 Απριλίου 2024

Έρευνα: Η εργασιακή ανασφάλεια συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ψυχικών ασθενειών
Unsplash/ Brooke Cagle
Τι έδειξε νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης

Αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών ασθενειών στη μετέπειτα ζωή τους έχουν τα άτομα που από νεαρή ηλικία βιώνουν εργασιακή ανασφάλεια, σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Occupational & Environmental Medicine». Η εργασιακή ανασφάλεια, η οποία - μεταξύ άλλων, σχετίζεται με τον μισθό αλλά και τις συνθήκες που επικρατούν στον συγκεκριμένο τομέα, έχει γίνει επίκεντρο πολλών ερευνών, οι οποίες εξετάζουν τις συνέπειες στην ψυχική υγεία των ανθρώπων.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, συγκέντρωσαν 339.403 συμμετέχοντες, από τη Σουηδία, οι οποίοι γεννήθηκαν μεταξύ 1973 και 1976 και τα δεδομένα τους συνδέθηκαν με διάφορα εθνικά μητρώα για τους Σουηδούς κατοίκους. Οι πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της απασχόλησής τους συλλέχθηκαν μεταξύ 1992 και 2006, δηλαδή όταν οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας 19-30 ετών.

Jenny.Gr
Unsplash/ Brooke Cagle

Πώς διεξήχθη η έρευνα

Για να καταλήξουν στα αποτελέσματα, οι ερευνητές κατηγοριοποίησαν σε πέντε ομάδες την κατάσταση απασχόλησης, όπως: «μακροχρόνια ανεργία», «υποαπασχόληση», «κανονική απασχόληση» «αυτοαπασχόληση» και άλλες κατηγορίες. Στη συνέχεια, ελήφθησαν πληροφορίες σχετικά με επακόλουθη ασθένεια η οποία απαιτούσε νοσοκομειακή περίθαλψη και σχετιζόταν με ψυχικές διαταραχές και διαταραχές συμπεριφοράς λόγω αλκοόλ. To 32% των συμμετεχόντων βρέθηκε στην ομάδα της «υποαπασχόλησης», το 39% στην «απασχόληση» και το 12,5% στην «επισφαλή απασχόληση».

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα νέα άτομα που βιώνουν εργασιακή ανασφάλεια ή βρίσκονται σε επισφαλή απασχόληση είχαν 43% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ψυχολογική ασθένεια ή ασθένεια που σχετίζεται με το αλκοόλ, από ό,τι οι άνθρωποι σε κανονική απασχόληση. Παράλληλα, οι μακροχρόνια άνεργοι είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν ασθένεια που σχετίζεται με το αλκοόλ και όσοι υποαπασχολούνταν είχαν 15% περισσότερες πιθανότητες. Η συσχέτιση μεταξύ επισφαλούς απασχόλησης και ασθένειας που σχετίζεται με το αλκοόλ ήταν ισχυρότερη στους άνδρες - 50% αυξημένος κίνδυνος, από ό,τι στις γυναίκες, 32% αυξημένος κίνδυνος.