UPDATE

All Eyes On Rafah: Γιατί έχει σημασία το σλόγκαν που βλέπουμε παντού στα social media


JTeam

29 Μαΐου 2024

All Eyes On Rafah: Γιατί έχει σημασία το σλόγκαν που βλέπουμε παντού στα social media
Χρόνια από τώρα, όταν όλα θα είναι ήρεμα, κανείς δεν θα μπορεί να πει ότι δεν ήξερε τι συνέβαινε στη Γάζα

Από χθες, παντού στα σόσιαλ βλέπεις μία ΑΙ εικόνα. Γράφει «ALL EYES ON RAFAH» (όλα τα μάτια στη Ράφα), την έχουν ανεβάσει στα stories τους 32 εκατομμύρια άτομα μέχρι στιγμής και μπορεί να αναρωτιέσαι τι σημαίνει, πέρα από το αυτονόητο.

Jenny.Gr

Πάμε να δούμε πολύ βασικά πράγματα.

Η Ράφα είναι μία πόλη στα νότια της Γάζας, όπου οδηγήθηκαν πολλοί Παλαιστίνιοι μετά τις ασταμάτητες επιθέσεις του Ισραήλ. Ήταν μία «ασφαλής ζώνη» μέχρι πρότινος.

Αυτήν τη στιγμή, η Γάζα είναι αποκλεισμένη από κάθε βοήθεια, και ο κόσμος που χρειάζεται ιατρική θεραπεία στο εξωτερικό δεν μπορεί να φύγει από την περιοχή.

Παντού στο ίντερνετ θα βρεις βίνεο από όσα προκάλεσε η προχθεσινή επίθεση του Ισραήλ. Πατέρας κρατά το αποκεφαλισμένο σώμα του παιδιού του, παντού στους δρόμους υπάρχουν σοροί αμάχων. Παιδιά κάηκαν ζωντανά, υπάρχει εικόνα από το διάστημα που δείχνει το πριν και το μετά της Ράφα –κι ακόμα, δεν βλέπεις τη λέξη «γενοκτονία» όσο συχνά θα έπρεπε, ενώ γράφονται άρθρα για τις φορές που «είναι νόμιμο να σκοτώνεις παιδιά».

Σίγουρα, θα ήταν προτιμότερο να είχε χρησιμοποιηθεί μία πραγματική εικόνα από την καταστροφική επίθεση του Ισραήλ. Ακόμη κι αυτή, όμως, που είναι φτιαγμένη με Τεχνητή Νοημοσύνη, είναι σημαντική. Κι ο λόγος που εμφανίζεται τόσο συχνά στην αρχική σου, είναι για να βρίσκονται όντως «όλα τα μάτια στη Ράφα». Ώστε, όταν θα έχει τελειώσει όλο αυτό, να μην μπορεί κανείς να πει ότι δεν ήξερε.