UPDATE

Φυλακίστηκε η δημοσιογράφος που έδωσε φωνή στα θύματα του #MeToo από την Κίνα


Στεφανία Παπαδημητρίου

14 Ιουνίου 2024

Φυλακίστηκε η δημοσιογράφος που έδωσε φωνή στα θύματα του #MeToo από την Κίνα
Η Huang Xueqin καταδικάστηκε σε πενταετή φυλάκιση, επειδή τόλμησε να υπερασπιστεί τις γυναίκες

Δικαστήριο στη νότια Κίνα καταδίκασε σε πενταετή φυλάκιση τη φεμινίστρια δημοσιογράφο Huang Xueqin, για απειλή της εθνικής ασφάλειας. Για την ίδια κατηγορία τιμωρήθηκε με φυλάκιση τριών ετών και έξι μηνών ο ακτιβιστής Wang Jianbing. Οι λόγοι που και οι δύο συνελήφθησαν και, τελικά, θα οδηγηθούν στη φυλακή, είναι η οργάνωση συζητήσεων, η παροχή στήριξης σε άλλους ακτιβιστές και η εκπαίδευση ακτιβιστών στο εξωτερικό.

Η δικαστική απόφαση θεωρείται αυστηρή ακόμη και για τα δεδομένα της Κίνας, και περιορίζει ακόμη περισσότερο τον δημόσιο διάλογο για κοινωνικά ζητήματα.

«Παρατηρούμε σχεδόν μηδενική ανοχή ακόμη και στις πιο μετριοπαθείς μορφές κοινωνικού ακτιβισμού στην Κίνα. Αυτή η υπόθεση αποτελεί ξεκάθαρο παράδειγμα», δήλωσε στους ΝΥ Times ο επικεφαλής του Georgetown Center for Asian Law.

H Huang Xueqin υπήρξε ανεξάρτητη δημοσιογράφος και έγινε μία από τις δυνατότερες φωνές του κινήματος #MeToo στην Κίνα. Βοήθησε γυναίκες να καταγγείλουν παρενοχλητές και κακοποιητές, ταξίδεψε στο Χονγκ Κονγκ κι έγραψε άρθρα για αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, και συνελήφθη το 2021. Τέθηκε υπό κράτηση για δύο χρόνια, ενώ η δίκη της, που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2023, κράτησε μονάχα μία ημέρα.

Η ετυμηγορία άργησε εννέα μήνες, παρότι το νομικό σύστημα της Κίνας προβλέπει τους τρεις μήνες ως μέγιστη περίοδο αναμονής για την ανακοίνωσή της, με τρίμηνη παράταση για εξαιρετικές περιπτώσεις.

Οι ειδικοί λένε πως πρόκειται περί νέας, επιθετικής προσπάθειας καταπίεσης των συζητήσεων γύρω από θέματα όπως τα δικαιώματα των γυναικών και των εργαζομένων. Μέχρι πρότινος, η κινεζική κυβέρνηση ανεχόταν την ύπαρξη σχετικών online forums, ενώ πριν από μία δεκαετία, ενθάρρυνε τη δημιουργία περισσότερων πλατφορμών. Πλέον, όλα όσα δυσαρεστούν την πολιτική σκηνή της χώρας χαρακτηρίζονται ως «προκλήσεις για το Κομμουνιστικό Κόμμα και επιβαρύνσεις της εθνικής ασφάλειας.

Η Huang Xueqin έπαιξε κομβικό ρόλο στο κινεζικό κίνημα #MeTοο, στις αρχές του 2018, όταν δημιούργησε online πλατφόρμα όπου τα θύματα θα μπορούσαν να μοιράζονται τις δικές τους ιστορίες. Οργάνωσε έρευνες που βρήκαν ότι η σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία και στο Πανεπιστήμιο ήταν σχεδόν συνηθισμένη και έμενε ατιμώρητη

Η προσπάθειά της βρήκε εχθρούς, φυσικά. Η κυβέρνηση κατηγόρησε τους φεμινιστές για στήριξη «εχθρικών ξένων δυνάμεων» και μέλη της προειδοποιούσαν ακτιβιστές πως, αν συνέχιζαν τη δράση τους, θα τους αντιμετώπιζαν σαν προδότες.

Μετά τη σύλληψή της, τέθηκε υπό κράτηση και, για 47 ημέρες, της αρνούνταν το δικαίωμα σε νομική εκπροσώπηση. Επιπλέον, για 47 ημέρες δεν είχε εκδοθεί επίσημο ένταλμα σύλληψης και δεν είχε ενημερωθεί η οικογένειά της. Ακριβώς το ίδιο συνέβη και στον Wang. Φίλοι και των δύο αμφισβήτησαν τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, ενώ πολλοί αναγκάστηκαν να ψευδομαρτυρήσουν εναντίον τους.

Στα τέλη του 2019, η Huang συνελήφθη και έμεινε στη φυλακή για τρεις μήνες. Ελεύθερη πια, ενημέρωσε έναν φίλο της πως είχε επιστρέψει, μη γνωρίζοντας τι θα ακολουθούσε. «Ένα δευτερόλεπτο στο σκοτάδι, δεν σε κάνει τυφλό», του έγραψε τότε. Τέσσερα χρόνια μετά, φαίνεται πως ακόμη και μια στιγμή στο σκοτάδι, είναι αρκετή.