UPDATE

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Νόμιμος σε περισσότερα από 30 κράτη


JTeam

30 Ιουλίου 2024

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Νόμιμος σε περισσότερα από 30 κράτη
H Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα με πλειοψηφία ορθόδοξων χριστιανών που νομιμοποίησε τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου το 2024.

Περισσότερες από 30 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν πλέον νομιμοποιήσει τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ολλανδίας, η οποία ήταν η πρώτη χώρα που θεσμοθέτησε το δικαίωμα στον γάμο για τα ΛΟΑΤ+ άτομα το 2001, με βάση μια έρευνα που διεξήχθη από το Our World in Data.

Σήμερα, οι σχέσεις μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου είναι νόμιμες στις περισσότερες χώρες, με δεκάδες χώρες να επιτρέπουν όχι μόνο τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου αλλά και την κοινή υιοθεσία, ενώ τουλάχιστον μερικές χώρες αναγνωρίζουν νομικά τις αλλαγές των χαρακτηριστικών φύλου και τα τρίτα φύλα. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα με πλειοψηφία ορθόδοξων χριστιανών που νομιμοποίησε τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου το 2024.

Στη νεότερη ιστορία, μετά από πισωγυρίσματα στη δεκαετία του 1930, η νομιμοποίηση επέστρεψε τη δεκαετία του 1960, ιδίως στη Δυτική Ευρώπη. Η πρόοδος επιταχύνθηκε τη δεκαετία του 1990, ξεκινώντας από την Ανατολική Ευρώπη και μέχρι το 2020, οι σεξουαλικές πράξεις του ίδιου φύλου ήταν νόμιμες σε 133 χώρες από τις 202 που μελέτησε ο ερευνητής Jean-François Mignot.

Διάβασε τη συνέχεια στο insider.gr