UPDATE

Τόμας Τσεκόν: Ο χρυσός Ολυμπιονίκης κοιμήθηκε στο γρασίδι γιατί δεν άντεχε τη ζέστη στο Ολυμπιακό Χωριό


JTeam

5 Αυγούστου 2024

Τόμας Τσεκόν: Ο χρυσός Ολυμπιονίκης κοιμήθηκε στο γρασίδι γιατί δεν άντεχε τη ζέστη στο Ολυμπιακό Χωριό
Getty Images
Ο Τόμας Τσεκόν δεν μπορούσε να κοιμηθεί από τη «ζέστη και τον θόρυβο»

Συνεχώς πληθαίνουν τα δημοσιεύματα και οι αναφορές στα media σχετικά με τις κακές συνθήκες και τις δυσλειτουργίες που επικρατούν στο Ολυμπιακό Χωριό. Πριν από μία εβδομάδα σχεδόν, Βρετανοί αθλητές είχαν παραπονεθεί για το φαγητό. Λίγο μετά, η γερμανική αποστολή κατήγγειλε ελλείψεις στο εστιατόριο του Ολυμπιακού Χωριού. Χθες, γνωστοποιήθηκε ότι η Εθνική Ομάδα Μπάσκετ θα μείνει σε ξενοδοχείο αντί για το Ολυμπιακό Χωριό, πριν τον προημιτελικό της Τρίτης.

Μέσα σε όλα αυτά, ήρθε στη δημοσιότητα και μία φωτογραφία του χρυσού Ολυμπιονίκη, Τόμας Τσεκόν, να κοιμάται σε ένα πάρκο δίπλα σε ένα παγκάκι. Έβγαλε τα παπούτσια του, έστρωσε μία πετσέτα και έπεσε να κοιμηθεί, στο γρασίδι. Έτσι, απλά. Ο Ολυμπιονίκης, που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 100 μ. ύπτιο ανδρών, είχε παραπονεθεί ότι δεν μπορεί να κοιμηθεί από τη «ζέστη και τον θόρυβο» στο Ολυμπιακό Χωριό. Ο Σαουδάραβας κωπηλάτης, Χουσεΐν Αλιρέζα, ήταν εκείνος που εντόπισε τον Τσεκόν να κοιμάται έξω και το δημοσίευσε στο Instagram.

Ο Ιταλός αθλητής, μετά την ήττα του στον τελικό των 200μ. ύπτιο, παραχώρησε συνέντευξη στη ιταλική δημόσια τηλεόραση και δήλωσε πως αισθάνεται κούραση εξαιτίας των κακών συνθηκών διαβίωσης που επικρατούν στο Ολυμπιακό Χωριό. Ο Τόμας Τσεκόν είχε πει στη συνέντευξή του ότι «στο Χωριό δεν υπάρχει κλιματισμός, κάνει ζέστη, το φαγητό είναι κακό. Πολλοί αθλητές μετακομίζουν εξαιτίας όλων αυτών. Δεν είναι δικαιολογία, είναι η αληθινή κατάσταση, που πιθανώς δεν γνωρίζουν όλοι. Δίνω έμφαση στο ό,τι αυτό δεν είναι μια δικαιολογία ή ένα άλλοθι, όλοι βιώνουμε τις ίδιες καταστάσεις και ζούμε κάτω από τις ίδιες συνθήκες».

Τι συμβαίνει τελικά στο Ολυμπιακό Χωριό;

Ο Τόμας Τσεκόν δεν είναι ο μοναδικός αθλητής που έχει μιλήσει για τις άθλιες συνθήκες στο Ολυμπιακό Χωριό. Σε ένα βίντεο στο TikTok, η τενίστρια Κόρι Γκάουφ έκανε στους ακόλουθους της μια περιήγηση στους χώρου του χωριού, όπου οι γυναίκες προσπαθούσαν να φτιάξουν τα μαλλιά τους. «10 κορίτσια, δύο μπάνια», έγραψε στη λεζάντα. «Θα πήγαινα σε ένα ξενοδοχείο», σχολίασε ένας χρήστης, με την Γκάουφ να απαντάει: «Όλα τα κορίτσια του τένις μετακόμισαν σε ένα ξενοδοχείο εκτός από εμένα. Έτσι τώρα, είμαστε μόνο 5 κορίτσια και έχουμε δύο μπάνια».

Στο μεταξύ, σε πρόσφατες συνεντεύξεις τους στο NBC News, Ολυμπιονίκες προηγούμενων χρόνων, δήλωσαν ότι τα δωμάτια στο χωριό τείνουν να είναι μικρά. Φέτος, ωστόσο, τα δωμάτια σχεδιάστηκαν με γνώμονα την κλιματική συνείδηση και ένα σχετικά ελαφρύ αποτύπωμα άνθρακα. Οι αθλητές που διαμένουν στο χωριό κοιμούνται σε κρεβάτια από χαρτόνι. Δεν υπάρχει κλιματισμός και ορισμένοι αθλητές έφεραν τις δικές τους κινητές μονάδες κλιματισμού.

Σε ό,τι αφορά στο φαγητό, οι διοργανωτές των Ολυμπιακών του Παρισιού προσέλαβαν βραβευμένους με αστέρι Michelin σεφ για να συνεισφέρουν στο μενού. Το χωριό προετοιμάστηκε για να σερβίρει 13 εκατομμύρια γεύματα και σνακ μεταξύ των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, αλλά κατά την άφιξή τους, οι αθλητές από διάφορες χώρες ανέφεραν ότι δεν υπήρχαν αρκετά από αυτά που ήθελαν, όπως πρωτεΐνες, ενώ η ποιότητα ήταν υποβαθμισμένη.