REAL LIFE WHO

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: O Τομ Ντέιλι κέρδισε ασημένιο μετάλλιο στην κατάδυση και χρυσό στην καρδιά μας


Ελένη Μπεζιριάνογλου

30 Ιουλίου 2024

Tom Daley
© Instagram/ tom daley
Ο βρετανός Ολυμπιονίκης επέστρεψε μαζί με τις βελόνες πλεξίματός του και έγινε viral. Ξανά.

Ο βρετανός Ολυμπιονίκης, Τομ Ντέιλι, έγινε viral το 2020 στους Ολυμπιακούς του Τόκιο για όλους τους λάθος λόγους. Όχι για την λαμπρή του καριέρα στις καταδύσεις που ξεκίνησε στην ηλικία των 14 ετών, ούτε για τα 4 ολυμπιακά μετάλλια που είχε κατακτήσει μέχρι τότε, στα 27 του. Ούτε καν για τη λαμπρή του νίκη σε εκείνους τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 από τους οποίους έφυγε με χρυσό μετάλλιο στη συγχρονισμένη κατάδυση 10μ. κι ένα χάλκινο στην κατάδυση 10μ.

Όχι, ο Τομ Ντέιλι έγινε viral γιατί είναι ανοιχτά γκέι και επειδή του αρέσει το πλέξιμο ως χόμπι. Και τι έκανε ο Ντέιλι με όλη τη δημοσιότητα που συγκεντρώθηκε στο πρόσωπό του; Ζήτησε από τον κόσμο να ενισχύσει με δωρεές τον οργανισμό @braintumourcharity, τον οποίο ήθελε να ενισχύσει εις μνήμην του πατέρα του.

Κι επειδή ο Τομ Ντέιλι έχει καταφέρει ήδη όσα άλλοι απλώς ονειρεύονται, όχι απλά δεν επηρεάστηκε από τα επικριτικά σχόλια το 2020, αλλά επέστρεψε για να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι και έφερε μαζί και τις βελόνες του. Την Παρασκευή εμφανίστηκε ως σημαιοφόρος για τη βρετανική ομάδα στην τελετή έναρξης και τη Δευτέρα κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στη συγχρονισμένη κατάδυση ανδρών 10 μέτρων με τον συναθλητή του Νόα Ουίλιαμς.

Λίγη ώρα αργότερα, η κάμερα τον απαθανάτισε να πλέκει ενώ παρακολουθούσε τις φίλες του στην κατάδυση γυναικών στο Aquaticcs Centre. Η επίσημη σελίδα Instagram των Ολυμπιακών ανέβασε τη φωτογραφία του με τη λεζάντα «Πλέξιμο, συμβαίνει τώρα. Δεν θα ήταν #Ολυμπιακοί χωρίς μια φωτογραφία του Τομ Ντέιλι να πλέκει καθισμένος ανάμεσα στο κοινό».

Ο Ντέιλι μοιράστηκε με τη σειρά του τη δημοσίευση γράφοντας «τα σχόλια είναι τρελά, αλλά εγώ θα πλέκω και μοιράστηκε μια σειρά από φωτογραφίες που τον δείχνουν να πλέκει ένα πουλόβερ που γράφει «Παρίσι 2024».

Ακόμα και πριν την εμφάνιση του Ντέιλι τη Δευτέρα, υπήρχε πολύς κόσμος που ανυπομονούσε να τον δει στο Παρίσι. Ο Ντέιλι σχεδίαζε να αποσυρθεί μετά τους Ολυμπιακούς του Τόκιο, αλλά άλλαξε γνώμη μετά από επίσκεψή του στο Ολυμπιακό και Παραολυμπιακό Μουσείο των ΗΠΑ στο Κολοράντο. «Στο τέλος, υπήρχε ένα βίντεο που έδειχνε τι σημαίνει να είσαι Ολυμπιονίκης, και φυσικά, στο τέλος του βίντεο, έκλαιγα, και ο Ρόμπι γύρισε και μου είπε “Τι συμβαίνει, μπαμπά;” Είπα ότι μου έλειψε η κατάδυση και οι Ολυμπιακοί Αγώνες», είπε ο Ντέιλι στο Olympics.com, αναφερόμενος στον μεγαλύτερο γιο του. «Και ο Ρόμπι είπε, “Θέλω να σε δω να κάνεις κατάδυση στους Ολυμπιακούς”, και έτσι έγινε».

Ποιος είναι ο Τομ Ντέιλι

Ο Ντέιλι έκανε το Ολυμπιακό του ντεμπούτο μόλις στα 14 του χρόνια το 2008 και έγινε ο νεότερος αθλητής που αγωνίστηκε για τη Βρετανία στους Ολυμπιακούς, τα τελευταία 50 σχεδόν χρόνια. Δεν κέρδισε μετάλλιο στο Πεκίνο, αλλά ήταν σαφές ότι είχε μπροστά του μια μακρά και ελπιδοφόρα καριέρα.


Ο κόσμος παρακολούθησε τον Ντέιλι και θαύμαζε την ειλικρίνειά του σχετικά με το bullying που υπέστη από συμμαθητές του μετά τους Ολυμπιακούς. Στα 14 του, ο Ντέιλι αναγκάστηκε να αποσυρθεί προσωρινά από το σχολείο. Αργότερα, έγινε υπέρμαχος κατά του bullying. «Αν δέχεσαι bullying στο σχολείο, δεν είσαι ο μόνος», είπε στο BBC το 2009.

Στη συνέχεια, πριν από τους δεύτερους Ολυμπιακούς του Αγώνες, ο 17χρονος Ντέιλι κλήθηκε να διαχειριστεί την απώλεια του πατέρα του από καρκίνο στον εγκέφαλο το 2011. Τον επόμενο χρόνο, ο βρετανός αθλητής κατέκτησε το πρώτο του Ολυμπιακό μετάλλιο -ένα χάλκινο- στο Λονδίνο. Το έκανε ξανά το 2016. Και το 2020, σε ηλικία 27 ετών, ο Ντέιλι κέρδισε χρυσό, καθώς και ξανά χάλκινο, στο Τόκιο και έγινε ο πιο διακεκριμένος καταδύτης στην ιστορία της Βρετανίας.

Η σχέση του με το πλέξιμο

Σε μια συνέντευξη με το NPR μετά τους Ολυμπιακούς του Τόκιο, ο Ντέιλι είπε ότι αρχικά ο προπονητής του του πρότεινε να δοκιμάσει το πλέξιμο γιατί ήταν «απαίσιος στο να κάθεται ήσυχα και να ξεκουράζεται».

«Απλά εξελίχθηκε σε ηρεμία, διαλογισμό και τον τρόπο μου να ξεφεύγω από τις καθημερινές πιέσεις και, συγκεκριμένα, πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες», είπε στο NPR.

Το πάθος του για το πλέξιμο είναι τόσο ισχυρό που άνοιξε το δικό του κατάστημα πλεξίματος, ενώ έγραψε και ένα βιβλίο, το Made with Love, το οποίο περιλαμβάνει μερικά από τα αγαπημένα του μοτίβα πλεξίματος και βελονάκι.

Μία από τις δημιουργίες του φιλοξενήθηκε και στη σειρά Sex Education του Netflix, και τη φόρεσε η Τζίλιαν Άντερσον, ως Δρ.Τζιν Μίλμπερν. Στη συνέχεια, ο Ντέιλι διοργάνωσε έναν διαγωνισμό όπου οι συμμετέχοντες θα είχαν τη δυνατότητα να κερδίσουν την ίδια ζακέτα και τα έσοδα θα διατίθονταν για την ενίσχυση της LGBTQIA+ κοινότητας, μέσω του @mindcharity.