UPDATE

11 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 


JTeam

26 Ιουλίου 2024

11 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 
Στο υπερθέαμα για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων “συμμετέχει” όλο το Παρίσι

Έναν αιώνα μετά και για τρίτη φορά στην ιστορία της η γαλλική πρωτεύουσα φιλοξενεί ξανά τους Ολυμπιακούς Αγώνες κάνοντας τα πάντα, απ' ό,τι φαίνεται, με το δικό της τρόπο. Άλλωστε, αν έχεις στη διάθεσή σου ένα από τα μεγαλύτερα ταξιδιωτικά brand names του πλανήτη και έχεις στραμμένα επάνω σου δισεκατομμύρια μάτια, είναι δυνατόν να κλειστείς σε ένα γήπεδο; Είναι δυνατόν να μην κάνεις την καλύτερη διαφήμιση της πόλης σου;

  1. Την τελετή έναρξης θα δούμε σήμερα 26/7 στην ΕΡΤ 1 στις 20:30 ώρα Ελλάδας (19:30 ώρα Γαλλίας). Αναμένεται να τελειώσει στις 00:15 τα ξημερώματα.
  2. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού που η τελετή έναρξης δεν θα γίνει σε κάποιο στάδιο, αλλά εν πλω στον Σηκουάνα σε μια πλωτή παρέλαση 6 χιλιομέτρων κατά μήκος του ποταμού. Να σημειωθεί ότι η πόλη ξόδεψε περίπου 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ για να καθαρίσει τον Σηκουάνα.
  3. Η παρέλαση των 11.000 αθλητών θα γίνει πάνω σε βάρκες – προφανώς δεν θα παρελάσουν – αλλά θα κρατούν τη σημαία της χώρας τους.
  4. Η πλωτή παρέλαση θα περάσει δίπλα ή κοντά από τα διάσημα αξιοθέατα της πόλης, την Παναγία των Παρισίων, τον Πύργο του Άιφελ, το Λούβρο, το Grand Palais, τις γέφυρες Pont des Arts και Pont Neuf και θα καταλήξει στο Τροκαντερό.
  5. Περίπου 3.000 χορευτές, τραγουδιστές και καλλιτέχνες θα τοποθετηθούν στις δύο όχθες του ποταμού, στις γέφυρες και στα μνημεία προσφέροντας ένα υπερθέαμα σε όλη τη διάρκεια της πομπής.
  6. Κατά μήκος του ποταμού έχουν τοποθετηθεί και εμβληματικοί πίνακες μεγάλων ζωγράφων.
  7. Την τελετή θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν από τις όχθες του ποταμού περίπου 300.000 χιλιάδες θεατές.
  8. Η Σελίν Ντιόν και η Λέιντι Γκάγκα θα μοιραστούν το stage στην έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων αγώνες και θα ερμηνεύσουν ένα από τα πιο εμβληματικά γαλλικά τραγούδια, το «La Vie en Rose», της Εντίθ Πιαφ.
  9. Οι μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού ονομάζονται «Φρύγες» είναι κατακόκκινες και με τα χρώματα της γαλλικής σημαίας (μπλε, λευκό και κόκκινο) και είναι εμπνευσμένες από τα παραδοσιακά φρυγικά καπέλα, σύμβολο της ελευθερίας κατά τη διάρκεια της γαλλικής επανάστασης.
  10. Πάνω 1,5 δισεκατομμύριο άνθρωποι από όλο τον κόσμο αναμένεται να δουν μέρος ή ολόκληρη την τελετή.
  11. Την παρέλαση της τελετής έναρξης θα ανοίξει η Ελλάδα με σημαιοφόρους τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη και θα ολοκληρωθεί με την εμφάνιση της ολυμπιακής ομάδας της οικοδέσποινας Γαλλίας.