Ιμάν Χελίφ: «Ζητώ από όλους να απέχουν από τον εκφοβισμό των αθλητών γιατί αυτό μπορεί να καταστρέψει ανθρώπους»
JTeam
5 Αυγούστου 2024
Η αλγερινή -και πλέον Ολυμπιονίκης, αφού έχει εξασφαλίσει τουλάχιστον το χάλκινο μετάλλιο-, πυγμάχος Ιμάν Χελίφ, βρέθηκε στο επίκεντρο των ολυμπιακών ειδήσεων όταν η ιταλίδα αντίπαλός εγκατέλειψε τον αγώνα μετά από μόλις 46 δευτερόλεπτα. Πολύ γρήγορα, εξαπλώθηκαν ψευδείς ειδήσεις που την ανέφεραν ως τρανς και υπήρξε σύγχυση σχετικά με το φύλο της ενώ έγινε γνωστό ότι τόσο εκείνη όσο και η Ολυμπιονίκης πυγμάχος Λιν Γιου-τινγκ από την Ταϊβάν είχαν αποκλειστεί από τη Διεθνή Ομοσπονδία Πυγμαχίας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2023 γιατί απέτυχαν στο τεστ καταλληλότητας φύλου.
Η Ιμάν Χελίφ, που δεν είναι τρανς αλλά intersex γυναίκα, απάντησε πρόσφατα στο SNTV σχετικά με τα όσα συνέβησαν τις προηγούμενες ημέρες και δήλωσε ότι το κύμα μίσους και αρνητικής κριτικής που έχει δεχθεί λόγω παρανοήσεων σχετικά με το φύλο της «βλάπτει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».
«Στέλνω ένα μήνυμα σε όλους τους ανθρώπους του κόσμου να τηρούν τις Ολυμπιακές αρχές και τον Ολυμπιακό Χάρτη, να απέχουν από τον εκφοβισμό όλων των αθλητών, διότι αυτό έχει συνέπειες, τεράστιες συνέπειες», δήλωσε η Χελίφ και συνέχισε: «μπορεί να καταστρέψει ανθρώπους, μπορεί να σκοτώσει τις σκέψεις, το πνεύμα και το μυαλό των ανθρώπων. Μπορεί να διχάσει ανθρώπους. Και γι' αυτό, τους ζητώ να απέχουν από τον εκφοβισμό».
Οι αθλήτριες Χελίφ και Λιν Γιου-τινγκ δεν άφησαν τον σάλο, τους αβάσιμους ισχυρισμούς σχετικά με το φύλο τους και τις έντονες αντιδράσεις να τις απομακρύνουν από το στόχο τους και κατέκτησαν τα πρώτα τους Ολυμπιακά μετάλλια. Έγιναν, βέβαια, η αφορμή για να ανοίξει ξανά η συζήτηση για τις μεταβαλλόμενες στάσεις των Ομοσπονδιών προς την ταυτότητα φύλου και τους κανονισμούς στον αθλητισμό.
Η 25χρονη Χελίφ δήλωσε ακόμη ότι «έρχομαι σε επαφή με την οικογένειά μου δύο φορές την εβδομάδα. Ελπίζω να μην τους έχει επηρεάσει βαθιά. Ανησυχούν για μένα. Θεού θέλοντος, αυτή η κρίση θα τελειώσει με ένα χρυσό μετάλλιο και αυτό θα ήταν η καλύτερη απάντηση».
Η Χελίφ αρνήθηκε να απαντήσει αν έχει υποβληθεί σε άλλες εξετάσεις εκτός από τις εξετάσεις ντόπινγκ, λέγοντας ότι δεν ήθελε να το συζητήσει, ενώ εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και τον πρόεδρό της, Τόμας Μπαχ, για τη σταθερή υποστήριξή τους. «Ξέρω ότι η Ολυμπιακή Επιτροπή μου έχει αποδώσει δικαιοσύνη, και είμαι χαρούμενη με αυτή τη διόρθωση γιατί δείχνει την αλήθεια».
Παρόλο που είναι ενήμερη για τη συζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο για το άτομό της, η Χελίφ είπε ότι έχει μείνει σε κάποιο βαθμό απομακρυσμένη. «Ειλικρινά, δεν παρακολουθώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Υπάρχει μια ομάδα ψυχικής υγείας που δεν μας αφήνει να παρακολουθούμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ειδικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες, είτε εγώ είτε άλλοι αθλητές. Είμαι εδώ για να αγωνιστώ και να πετύχω ένα καλό αποτέλεσμα».
Ο επόμενος αγώνας της Χελίφ στο Παρίσι είναι εναντίον της Τζάντζαεμ Σουανναφένγκ από την Ταϊλάνδη. Αν η Χελίφ κερδίσει ξανά, θα αγωνιστεί για το χρυσό μετάλλιο την Παρασκευή.
«Ναι, αυτό το ζήτημα αφορά την αξιοπρέπεια και την τιμή κάθε γυναίκας και θηλυκού», είπε σε αλγερινό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό σε σύντομες δηλώσεις την Κυριακή μετά τη νίκη επί της Χαμόρι. «Ο αραβικός πληθυσμός με γνωρίζει εδώ και χρόνια και με έχει δει να αγωνίζομαι στην IBA που με αδίκησε (και) με αντιμετώπισε άδικα, αλλά έχω τον Θεό με το μέρος μου».
Read More
- Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: O Τομ Ντέιλι κέρδισε ασημένιο μετάλλιο στην κατάδυση και χρυσό στην καρδιά μας
- Only (Olympic) Fans: Ολυμπιονίκες χρηματοδοτούν τις συμμετοχές τους στους αγώνες με λογαριασμό στη γνωστή πλατφόρμα
- Η woke συνωμοσία από την Αλγερία, οι fake χαρακτήρες, τα αληθινά πρότυπα και η θάλασσα της ηδονής που κρύβεται μέσα μας