UPDATE

Η επιστροφή της Σιμόν Μπάιλς στους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν το δικό της χρυσό μετάλλιο


Δήμητρα Πραντάλου

6 Αυγούστου 2024

Η επιστροφή της Σιμόν Μπάιλς στους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν το δικό της χρυσό μετάλλιο
Getty Images / @Naomi Baker
Μαζί με τα τέσσερα μετάλλια, η κορυφαία αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής έδειξε στην ανθρωπότητα πως το ήθος μιας αθλήτριας είναι το πιο σπουδαίο που έχει να δώσει

Πήγε στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, πιο αποφασισμένη και ήρεμη από ποτέ, το απήλαυσε με όλη της τη ψυχή, σε όλα τα επίπεδα, και έφυγε με τέσσερα μετάλλια. Θα μπορούσε να κατακτήσει και ένα πέμπτο, αλλά η πτώση της από τη δοκό ισορροπίας τής στοίχισε μία ακόμα θέση στο βάθρο. Δεν την πτόησε καθόλου γιατί για τη Σιμόν Μπάιλς, το σπουδαιότερο μετάλλιο είναι αυτό της επιστροφής της στην ενεργό δράση.

Εξού και ήταν το πρόσωπο όλων των προηγούμενων ημερών. Όλοι την παρακολουθούσαν με καθολικό ενδιαφέρον, είχε την προσοχή στραμμένη πάνω της, και δικαίως. Η Σιμόν Μπάιλς είναι αυτή τη στιγμή η καλύτερη αθλήτρια στην ενόργανη γυμναστική, αλλά κυρίως ένα εξαιρετικό πρότυπο. Κατάφερε να νικήσει τους δαίμονες της, να πάρει τον χρόνο της -παρά τα κακεντρεχή σχόλια του Τύπου και του κόσμου- και να αγαπήσει ξανά το άθλημα που της έδωσε ένα ασφαλές καταφύγιο όταν το χρειαζόταν. Για να βιώσει, ξανά, την αποθέωση.

Jenny.Gr
Getty Images / @Jamie Squire

Μια αποθέωση που ήρθε και από τους διάσημους του Χόλιγουντ, που ταξίδεψαν στο Παρίσι για να θαυμάσουν την GOAT της ενόργανης γυμναστικής. Άλλωστε, είναι γεγονός: προσφέρει θέαμα. Κάνει τρελά πράγματα η Σιμόν Μπάιλς. Αλλά στο τέλος της ημέρας δεν είναι μόνο το διπλό άλμα Yurchenko -το πιο επικίνδυνο που έχει γίνει στην ενόργανη γυμναστική, που πλέον ονομάζεται Billes II-, για να τη θαυμάσεις, αλλά το ήθος της και η προσωπικότητά της.

Η υπόκλιση της Σιμόν Μπάιλς και της Τζόρνταν Τσάιλς στην Ρεμπέκα Αντράντε

Τις τελευταίες ώρες, η φωτογραφία που αποτυπώνει τη Σιμόν Μπάιλς και τη Τζόρνταν Τσάιλς, να υποκλίνονται στην Ρεμπέκα Αντράντε, από τη Βραζιλία, έχει ταξιδέψει παγκοσμίως. Είναι το πιο όμορφο στιγμιότυπο των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων και η ευγενής άμιλλα στην ολότητά της. Εκεί στο βάθρο των νικητών, όπου η Ρεμπέκα Αντράντε ανέβηκε στο πρώτο σκαλί για το χρυσό μετάλλιο, η Σιμόν Μπάιλς και η Τζόρνταν Τσάιλς υποκλίθηκαν.

Μάλιστα, σε αυτό το βάθρο γράφτηκε ιστορία μιας και ήταν η πρώτη φορά που στους Ολυμπιακούς Αγώνες και οι τρεις αθλητές ήταν μαύροι. Άλλωστε, αυτό είπε και η Μπάιλς αργότερα: «Ήταν ένα ολόμαυρο βάθρο, οπότε ήταν πολύ συναρπαστικό για εμάς».

Jenny.Gr
Getty Images / @Elsa

Παρά το χαμένο χρυσό μετάλλιο, η Σιμόν Μπάιλς ήταν πραγματικά σε φανταστική διάθεση. «Έχω καταφέρει πολύ περισσότερα από τα πιο τρελά μου όνειρα, όχι μόνο σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά σε αυτό το άθλημα. Οπότε είμαι ικανοποιημένη με τις εμφανίσεις μου. Πριν μερικά χρόνια δεν πίστευα ότι θα επέστρεφα ξανά στους Ολυμπιακούς. Φεύγω με τέσσερα μετάλλια. Είμαι πολύ περήφανη για τον εαυτό μου».

Τα δύσκολα παιδικά χρόνια και οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο

Η Σιμόν Μπάιλς δεν είχε τίποτα δεδομένο στην παιδική της ηλικία. Μεγάλωσε σε ανάδοχες οικογένειες μέχρι την ηλικία των 6, αφού η μητέρα της δεν μπορούσε να συμβάλλει στην ανατροφή εκείνης και των άλλων τριών αδερφών της, εξαιτίας των ναρκωτικών και του αλκοόλ. Τελικά, η Σιμόν και η αδερφή της υιοθετήθηκαν από τους παππούδες της και τα άλλα δύο αδέρφια από την αδερφή του πατέρα τους.

Η ενόργανη γυμναστική ήταν το safe place της. Από μικρή έκανε τούμπες άλλωστε. Και η πρώτη της εμφάνιση στους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν το 2016, στο Ρίο. Κέρδισε τέσσερα χρυσά μετάλλιο και ένα χάλκινο. Η Σιμόν Μπάιλς είχε πλέον εδραιωθεί και όλοι περίμεναν τη συνέχεια.

Και έρχονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο και μαζί η μεγαλύτερη ανατροπή που θα μπορούσε να γίνει. Ο κόσμος περίμενε τη Σιμόν Μπάιλς να βρεθεί στο πρώτο σκαλί του βάθρου πέντε φορές. Κέρδισε ένα ασημένιο και ένα χάλκινο, μέχρι που ανακοινώθηκε πως αποσύρεται από τους αγώνες. Αποφάσισε να προστατέψει την ψυχική της υγεία, κάτι που πολλοί αθλητές θέλουν να κάνουν αλλά δεν μπορούν ενδεχομένως.

Δεν πατούσε καν στο γυμναστήριο και οτιδήποτε της θύμιζε τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο, την έριχνε ψυχολογικά. Αλλά αυτό που λέμε πως από τις στάχτες βγαίνουμε πιο δυνατοί, ισχύει απόλυτα στην περίπτωση της Σιμόν Μπάιλς. Και το απέδειξε στο Παρίσι.

Την απολαύσαμε τόσο όσο και η Σιμόν Μπάιλς την επιστροφή της. Κι αυτό φάνηκε να είναι το πιο σπουδαίο χρυσό μετάλλιο στην ιστορία της. Πάντως, αν θέλεις να μάθεις περισσότερες λεπτομέρειες για αυτή τη σπουδαία αθλήτρια, τότε μπορείς να δεις τα δύο επεισόδια στο Netflix από τη σειρά-ντοκιμαντέρ, «Simone Biles: Rising».