UPDATE

Πώς η CIA απέτρεψε το τρομοκρατικό χτύπημα στη συναυλία της Τέιλορ Σουίφτ


JTeam

29 Αυγούστου 2024

Πώς η CIA απέτρεψε το τρομοκρατικό χτύπημα στη συναυλία της Τέιλορ Σουίφτ
Getty Images / @Kate Green
Η συμβολή της υπηρεσίας έσωσε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που θα γίνονταν στόχος σε συναυλία της Τέιλορ Σουίφτ

Στις αρχές του Αυγούστου, η Τέιλορ Σουίφτ και οι διοργανωτές του Eras Tour, ανακοίνωσαν πως οι τρεις προγραμματισμένες συναυλίες στη Βιέννη, έπρεπε να ακυρωθούν για λόγους ασφαλείας. Υπήρξαν σαφείς ενδείξεις πως ένα τρομοκρατικό χτύπημα ήταν προ των πυλών.

Αν και οι θαυμαστές της Τέιλορ Σουίφτ, που περίμεναν πώς και πώς να βρεθούν στη συναυλία της, απογοητεύτηκαν με την τροπή που πήραν τα πράγματα, θα πρέπει να νιώθουν ευτυχισμένοι που δεν βρέθηκαν σε ένα σημείο όπου ένας 19χρονος Αυστριακός θα χτυπούσε με εκρηκτικά και μαχαίρια. Οι αυστριακές αρχές τον έχουν συλλάβει, ως κύριο ύποπτο, ενώ φέρεται να έχει διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος. Επιπλέον τρεις έχουν συλληφθεί.

Πώς η CIA απέτρεψε το τρομοκρατικό χτύπημα;

Όπως διαβάζουμε στους New York Times, ο Ντέιβιντ Σ. Κοέν, αναπληρωτής διευθυντής της CIA, δήλωσε πως οι ύποπτοι σχεδίαζαν να σκοτώσουν δεκάδες χιλιάδες, ωστόσο η υπηρεσία πάτησε φρένο στα σχέδιά τους. Η CIA ενημέρωσε τις αυστριακές αρχές για το σχέδιο που είχαν ετοιμάσει οι ύποπτοι, οι οποίοι συνελήφθησαν άμεσα, έχοντας στην κατοχή τους υλικό κατασκευής βομβών.

«Σχεδίαζαν να σκοτώσουν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σε αυτή τη συναυλία, συμπεριλαμβανομένων είμαι βέβαιος πολλών Αμερικανών - και ήταν αρκετά προχωρημένοι σε αυτό», είπε χαρακτηριστικά ο Κοέν και πρόσθεσε: «Οι Αυστριακοί μπόρεσαν να κάνουν αυτές τις συλλήψεις επειδή η υπηρεσία και οι εταίροι μας στην κοινότητα των πληροφοριών τους παρείχαν πληροφορίες σχετικά με το τι σχεδίαζε να κάνει αυτή η συνδεδεμένη με το ISIS ομάδα».

Ο Κοέν δεν εξέφρασε καμία αμφιβολία πως ο στόχος της τρομοκρατικής επίθεσης ήταν πράγματι μία συναυλία της Τέιλορ Σουίφτ, ωστόσο δεν αποκάλυψε πώς η CIA κατάφερε να συλλέξει στοιχεία περί σχεδίου.

Η Τέιλορ Σούιφτ απέφυγε να σχολιάσει την ακύρωση των συναυλιών της εκείνες τις ημέρες, περιμένοντας το Eras Tour να ρίξει αυλαία και να κάνει μια ολική δήλωση για όλη την εμπειρία της στην Ευρώπη. Στην ανάρτησή της έγραψε πως «χαίρομαι που θρηνήσαμε συναυλίες και όχι ανθρώπους».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ντέιβιντ Κοέν υπογράμμισε, τέλος, πως οι προειδοποιήσεις για τρομοκρατικές επιθέσεις δεν αντιμετωπίζονται πάντα με προσοχή. Παρόλα αυτά, οι αρχές της Αυστρίας πήραν σοβαρά τα καμπανάκια που τους χτύπησε η CIA, με αποτέλεσμα να σωθούν εκατοντάδες ζωές.