UPDATE

Πάμε θέατρο: 5 παραστάσεις για να δεις το Σαββατοκύριακο με ή χωρίς τα παιδιά


Άννα Καντζηλιέρη

15 Οκτωβρίου 2024

Πάμε θέατρο: 5 παραστάσεις για να δεις το Σαββατοκύριακο με ή χωρίς τα παιδιά
Βράδυ Σαββάτου, πρωί ή απόγευμα Κυριακής; Το θέατρο είναι η συνήθεια που έγινε λατρεία

Η θεατρική σεζόν 2024-2025 ξεκίνησε επίσημα, με αρκετές παραστάσεις να σηκώνουν αυλαία αυτή την εβδομάδα (14-20/10) κι άλλες να έχουν προγραμματιστεί για το προσεχές διάστημα. Μπορεί τις καθημερινές ο χρόνος να είναι πολύ (μα πολύ) περιορισμένος, ωστόσο το Σαββατοκύριακο είναι μια καλή ευκαιρία να πάμε θέατρο και να δούμε υπέροχες παραστάσεις.

Αν είσαι λάτρης του θεάτρου γνωρίζεις ήδη πως δεν υπάρχει καλύτερη διέξοδος - τόσο σύντομη και ανέξοδη - από την παρακολούθηση μιας παράστασης που σε ενδιαφέρει. Αν, πάλι, το θέατρο είναι για σένα μια επιλογή που δεν κάνεις συχνά, ίσως οι παραστάσεις που παίζουν αυτό το Σαββατοκύριακο στην πρωτεύουσα να σε πείσουν να αναθεωρήσεις.

Είτε προτιμάς να πας με την κολλητή είτε με τον σύντροφο είτε με όλη την οικογένεια, σίγουρα θα βρεις εκείνη που θα σε καλύπτει. Εμείς, στο Jenny.Gr, ψάξαμε και συγκεντρώσαμε τις πέντε παραστάσεις που μας αρέσουν περισσότερο - άλλες έπαιζαν πέρυσι, άλλες έκαναν πρεμιέρα φέτος - και σου τις προτείνουμε.

Βράδυ Σαββάτου, πρωί ή απόγευμα Κυριακής; Η απάντηση στο δίλημμα είναι σίγουρα δική σου.

5 παραστάσεις για να δεις το Σαββατοκύριακο (19-20/10)

Παραστάσεις για ενήλικες

  • 1.Η Φάλαινα του Σάμιουελ Ντι Χάντερ σε σκηνοθεσία Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη

Υπόθεση

Ο Τσάρλι, ένας αυτοκαταστροφικός, παχύσαρκος μέχρι νοσηρότητας, καθηγητής αγγλικών, που έχει χάσει κάθε επαφή με τον έξω κόσμο, μαζί και κάθε επιθυμία να συνεχίζει να βρίσκεται εν ζωή, «βουλιάζει» μέσα στον χρόνο περιμένοντας την λύτρωση από την ίδια τη ζωή. Παλεύει να συμφιλιωθεί με την αποξενωμένη κόρη του και με το ίδιο το παρελθόν του.

Η Φάλαινα σε ωθεί να βρεις την ανθρωπιά σου σε χαρακτήρες που δεν είναι ούτε καλοί ούτε κακοί, που έχουν πλούσιο και περίπλοκο εσωτερικό κόσμο. Όλοι τους έχουν κάνει λάθη, αλλά μοιράζονται την επιθυμία να αγαπήσουν ακόμα και όταν οι άλλοι μοιάζουν ότι δεν μπορούν. Είναι μια ιστορία που θέτει το ουσιαστικό ερώτημα: μπορούμε να σώσουμε ο ένας τον άλλον; Αυτό είναι σημαντικό σήμερα, ειδικά όταν οι άνθρωποι φαίνεται να στρέφονται μακριά από τον διπλανό τους.

Ηθοποιοί: Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Ευσταθία Tσαπαρέλη, Γιώργος Μπένος, Ασημένια Βουλιώτη, Τζωρτζίνα Παλαιοθόδωρου

Θέατρο Ακάδημος, Πρεμιέρα στις 16 Οκτωβρίου

Jenny.Gr
Youtube
  • 2.Καρδιά του Σκύλου του Μπουλγκάκοφ σε σκηνοθεσία Έφης Μπίρμπα

Υπόθεση

Η "Καρδιά του Σκύλου" είναι ένα από τα πιο γνωστά και αναγνωρίσιμα έργα του Ρώσου συγγραφέα Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ. Γραμμένη το 1925, αυτή η σπονδυλωτή νουβέλα - δε δημοσιεύτηκε στη Σοβιετική Ένωση μέχρι το 1987 λόγω λογοκρισίας- αποτελεί μια καυστική σάτιρα της σοβιετικής κοινωνίας και μια βαθιά διερεύνηση της ανθρώπινης φύσης. Πρόκειται για ένα ευφυές μείγμα σατιρικής και φιλοσοφικής λογοτεχνίας που ακροβατεί στα όρια της επιστημονικής φαντασίας και του ρεαλισμού, θίγει θέματα που αφορούν τη φύση και την ατομική ταυτότητα και εγείρει ερωτήματα για τις συνέπειες των κοινωνικών πιέσεων και της επιστήμης.

Η πλοκή του έργου περιστρέφεται γύρω από ένα επιστημονικό πείραμα που έχει ως στόχο να μεταμορφώσει έναν αδέσποτο σκύλο σε άνθρωπο. Ο Ρώσος καθηγητής Πρεομπραζένσκι, ένας αριστοκράτης επιστήμονας, επιχειρεί αυτή την τολμηρή διαδικασία, αλλά τα αποτελέσματα είναι απρόβλεπτα. Το πείραμα δεν έχει την αναμενόμενη έκβαση, καθώς ο σκύλος Σάρικ μετατρέπεται σταδιακά σε άνθρωπο αγροίκο που διαλύει τη γαλήνη της καθημερινότητας και θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική θέση και την επιστημονική υπόσταση του δημιουργού του αντικατοπτρίζοντας τα χειρότερα χαρακτηριστικά της “νέας” κοινωνίας.

Ηθοποιοί: Άρης Σερβετάλης, Αντώνης Μυριαγκός, Ηλέκτρα Νικολούζου, Μιχάλης Θεοφάνους, Χαρά-Μάτα Γιαννάτου, Αλεξάνδρα Καζάζου, Σπύρος Δέτσικας

Θέατρο Κιβωτός, Πρεμιέρα 17 Οκτωβρίου

  • 3.Θέλω να σου κρατάω το χέρι του Τάσου Ιορδανίδη σε σκηνοθεσία Θάλειας Ματίκα

Υπόθεση

Το νούμερο ένα χιτ του 1964 στη Βρετανία έδωσε το 2021 την έμπνευση για τη συγγραφή ενός σύγχρονου θεατρικού έργου που εγκαινίασε τη νέα καλλιτεχνική εποχή ενός από τα ιστορικότερα θέατρα της Αθήνας. Η κούραση στον γάμο, η κρίση που βιώνουν οι άνθρωποι μετά από πολλά χρόνια συγκατοίκησης, η απιστία κι ένα ξενοδοχείο ημιδιαμονής γίνονται το σκηνικό για δύο «παράνομους» εραστές. Είναι και οι δύο γονείς. Έχουν και οι δύο τα δίκια τους. Έχουν κάνει και οι δύο λάθη.

Η παγκόσμια δραματουργία έχει συχνά ασχοληθεί με το ζήτημα των ανθρώπινων σχέσεων, με τις ανάγκες των δύο φύλων, με τα θέλω τους και τα πρέπει τους, ίσως επειδή ο θεατής άμεσα ή έμμεσα μπορεί να ταυτιστεί πολύ εύκολα και να κινητοποιηθεί συναισθηματικά. Οι δύο ήρωες μάς «προσκαλούν» να ισορροπήσουμε ανάμεσα στο γέλιο και το δάκρυ και να αντιληφθούμε, μέσα από τις συναντήσεις τους, ότι αυτό που ψάχνουμε όλοι μας στο τέλος της ημέρας είναι η ουσιαστική συντροφικότητα. Κάποιον να μας κρατάει το χέρι. Θα τα καταφέρουν;

Ηθοποιοί: Θάλεια Ματίκα, Τάσος Ιορδανίδης

Θέατρο Άλφα

Παραστάσεις για όλη την οικογένεια

  • 4.Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αδάμη

Υπόθεση

Ποια είναι η Αλίκη; Είναι ένα κορίτσι. Είναι όλοι μας. Η Αλίκη είμαστε εμείς. Ποια είναι η Χώρα των Θαυμάτων; Είναι μια χώρα μαγική όπου όλα ανατρέπονται. Είναι ο ιδανικός κόσμος που ονειρεύονται τα παιδιά. Μια ζωή επαναστατική, εκεί όπου όλα είναι πιθανά κι όλα μπορούν να συμβούν , αρκεί να ονειρεύεσαι.

Στην παράσταση ακολουθούμε τα βήματα της Αλίκης, στο πέρασμα από την παιδικότητα στον κόσμο της ενηλικίωσης. Με τη δύναμη της φαντασίας και πολύ χιούμορ, ζώα και αντικείμενα μιλούν, όλα μικραίνουν και μεγαλώνουν σε ένα θεότρελο σκηνικό, με φαντασμαγορικά κοστούμια και ολοζώντανη μουσική από τους ηθοποιούς του θιάσου.

Επί σκηνής στήνεται ένας τρελός χορός, ένα τρελό τσάι-πάρτυ φαντασίας όπου ξετυλίγουν τις φιγούρες τους ο Άσπρος Κούνελος με τη Γάτα Τσεσάιρ, ο Καπελάς με την Κάμπια, η Κόκκινη Βασίλισσα σε ένα ξέφρενο Κροκέ, οι αστείοι Τουιντλιντάμ και Τουιντλντί, ο Χάμπτι Ντάμπτι που δίνει καινούριο δικό του νόημα στις λέξεις, τα Τραπουλόχαρτα-Κηπουροί και τα Πιόνια του Σκακιού καθώς και όλα τα μαγικά πλάσματα της φαντασίας του Λιούις Κάρολ.

Η παράσταση που θα σας μαγέψει, θα σας συγκινήσει και θα σας χαρίσει μοναδικές στιγμές παιδικής αθωότητας.

Ηθοποιοί: Αναστασία Τσιλιμπίου, Γιώργος Γκιόκας, Αντώνης Καραθανασόπουλος, Βασιλίνα Κατερίνη, Μαρία Κωνσταντά, Οδυσσέας Πετράκης, Τάσος Ράπτης

Θέατρο Δημήτρης Χορν, Πρεμιέρα 20/10

Jenny.Gr
Ιουλία Λαδογιάννη
  • 5.Ρωμαίος και Ιουλιέτα σε σκηνοθεσία Ειρήνης Ιακώβου

Υπόθεση

Ένα έργο νεανικό, δροσερό και πηγαίο! Θέμα του, η Αγάπη. Ο Σαίξπηρ διδάσκει στα παιδιά κάθε ηλικίας… πολιτισμό Αγάπης. «Αγάπης προσανατολισμό». Στο θεατρικό αυτό μεγαλείο δύο πνεύματα ανταγωνίζονται: Από τη μια το εξουσιαστικό των οικογενειών και από την άλλη το φιλελεύθερο πνεύμα των δύο νεαρών που αγαπιούνται, αψηφώντας την πατρογονική έχθρα.

Στο έργο μας, τα παιδιά θα γελάσουν με τ’ αστεία και τις αψιμαχίες, θα απολαύσουν σπουδαίες ξιφομαχίες και θα συγκινηθούν με το πείσμα των ηρώων να πετύχουν το σκοπό τους. Θα λάβουν υψηλά νοήματα περί ηθικής και ευγένειας, θα προβληματιστούν για τα στερεότυπα της εποχής και θα χειροκροτήσουν δυνατά την παράσταση που έχει το χάρισμα να απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Θα απολαύσουν σκηνογραφικό πλούτο που θυμίζει θέατρο μιας άλλης εποχής:

Ηθοποιοί: Γιώργος Γιαννόπουλος, Νέλλη Γκίνη, Ευθύμης Μπαλαγιάννης, Ξένια Παυλοπούλου, Νεφέλη Σιούφα, Εμμανουήλ Στεφανουδάκης, Στέλιος Καραγεωργίου, Ρηγίνος Ρηγίνου, Δημήτρης Φριτζέλας, Δημήτρης Κουλούμπης.

Θέατρο Ακροπόλ, Πρεμιέρα 20/10