Πώς μια selfie με την Άγγελα Μέρκελ άλλαξε μια για πάντα τη ζωή ενός πρόσφυγα από τη Συρία
JTeam
5 Ιανουαρίου 2025
Η διάσημη selfie που τράβηξε ο Άνας Μονταμάνι με την Άγγελα Μέρκελ το 2015, έγινε σύμβολο μιας ιστορικής στιγμής και το πρόσωπό του αναγνωρίστηκε διεθνώς. Όμως, πίσω από αυτή την απλή -φαινομενικά- φωτογραφία, κρύβεται μια συγκλονιστική ιστορία ζωής, γεμάτη αγώνα, αβεβαιότητα και έναν νέο δρόμο προς την ελπίδα.
Η στιγμή που τα λάθη έγιναν Ιστορία
Ο Άνας, 18 χρονών τότε, δεν ήξερε ποια ήταν η Άγγελα Μέρκελ όταν την πλησίασε έξω από το καταφύγιο αιτούντων άσυλο στο Σπαντάου του Βερολίνου. Βρισκόταν εκεί με χιλιάδες άλλους πρόσφυγες, φτάνοντας στη Γερμανία μετά από ένα μακρύ και επικίνδυνο ταξίδι από τη Συρία, που είχε καταστραφεί από τον πόλεμο. Ο νεαρός πρόσφυγας, έχοντας ζήσει την απόγνωση και τον φόβο, το μόνο που ήθελε ήταν να ζήσει μια στιγμή κανονικότητας.
Μια selfie με μια γυναίκα που φαινόταν να ενδιαφέρεται για τον πόνο του ήταν το λιγότερο που θα μπορούσε να ζητήσει.
Η φωτογραφία, στην οποία η Μέρκελ χαμογελά και ο Άνας την κρατά κοντά του, έκανε τον γύρο του κόσμου. Για πολλούς, η εικόνα ήταν μια απόδειξη της "Willkommenskultur" (κουλτούρα καλωσορίσματος) της Γερμανίας, της απόφασης της Άγγελα Μέρκελ να κρατήσει τα σύνορα ανοιχτά για τους πρόσφυγες, μια απόφαση που άλλαξε την πορεία πολλών ανθρώπων.
Από τη θερμοπληξία στην ελπίδα: Η ζωή του Άνα μετά τη selfie
Αν και η φωτογραφία έγινε παγκόσμιο σύμβολο αλληλεγγύης, ο δρόμος του Άνα δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα.
Η απόφαση να έρθει στη Γερμανία, να αφήσει πίσω του τον πόλεμο και να ξεκινήσει μια νέα ζωή ήταν γεμάτη προκλήσεις.
Το δύσκολο ταξίδι δεν έπαψε ποτέ να τον στοιχειώνει, και μάλιστα, μια λάθος απόφαση του να μην πίνει αρκετό νερό στο σφοδρό καλοκαίρι του 2015 τον οδήγησε σε θερμοπληξία, έναν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία του.
Αλλά ήταν μόνο η αρχή. Η selfie του Άνα με την Άγγελα Μέρκελ προκαλούσε αντιδράσεις και για αρκετό καιρό, υπήρξε θύμα ακροδεξιών φημών και παραπληροφόρησης.
Τα social media τον παρουσίαζαν ως τρομοκράτη και τον έκαναν στόχο επιθέσεων. Η τραυματική εμπειρία του, ο φόβος, και η πίεση τον ανάγκασαν να κρυφτεί και να απομακρυνθεί από τους ανθρώπους, ζώντας για μήνες στην απομόνωση.
Από τον φόβο στην ελπίδα: Πώς ο Άνας δημιούργησε μια νέα ζωή στη Γερμανία
Ο Άνας, όμως, δεν έμεινε στην απογοήτευση. Αντίθετα, με τη στήριξη του γερμανικού κράτους που τον βοήθησε να ενταχθεί στο εκπαιδευτικό σύστημα, να μάθει τη γλώσσα και να αναπτύξει τις δεξιότητές του, κατάφερε να φτιάξει μια νέα ζωή.
Σήμερα, είναι παραγωγός βίντεο στο Βερολίνο και η ιστορία του, γεμάτη αντίσταση και ελπίδα, αποτελεί παράδειγμα για πολλούς πρόσφυγες που καταφθάνουν στην Ευρώπη με το όνειρο να ξεφύγουν από τις φρίκες του πολέμου.
Η πολιτική της Γερμανίας, που τον υποδέχτηκε με ανοιχτές αγκάλες, παραμένει για τον Άνα ένα ισχυρό σύμβολο της ελπίδας.
Ωστόσο, οι προκλήσεις δεν τελείωσαν με την εγκατάσταση στη Γερμανία. Η ακροδεξιά αντιπολίτευση, που στράφηκε κατά των προσφύγων, αναγκάζει τον Άνα να αμφισβητήσει την ίδια του τη θέση στη Γερμανία, αναφέροντας την αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει η πολιτική ατμόσφαιρα.
Ο Άνας σήμερα: Σχεδιάζοντας το μέλλον του
Ο Άνας έχει βρει μια νέα σταθερότητα στη ζωή του, δουλεύοντας στο Βερολίνο και ζώντας σε έναν νέο, σύγχρονο κόσμο μακριά από τον πόλεμο. Ωστόσο, το βλέμμα του είναι στραμμένο στη Συρία και το μέλλον της χώρας του.
Ο ίδιος επισκέπτεται το μέρος που γεννήθηκε και μεγάλωσε για πρώτη φορά μετά από εννέα χρόνια, και ανυπομονεί να ξαναχτίσει το κατεστραμμένο σπίτι της οικογένειάς του.
Παράλληλα, συντηρεί την επαφή με την πατρίδα του και παραμένει δεσμευμένος στην αποστολή του να συμβάλει στην αναγέννηση της Συρίας.
Αν συναντούσε την Άγγελα Μέρκελ σήμερα, ο Άνας τονίζει ότι θα της έλεγε πως «δεν την απογοήτευσα».
Έχει καταφέρει να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που του προσφέρθηκαν και να αποδείξει πως μια selfie με την καγκελάριο μπορεί να αλλάξει τη ζωή ενός ανθρώπου.
Read More
- Είναι η πιο διάσημη selfie των Όσκαρ «καταραμένη»; Τα σκάνδαλα και οι χωρισμοί που ήρθαν αντιμέτωποι οι σταρ της φωτογραφίας
- Τι σημαίνει να είσαι πρόσφυγας; 5+1 βιβλία για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων
- "Επειδή είναι γυναίκα": Αυτός και οι άλλοι λόγοι που ο Άχμεντ αλ-Σαράα αρνήθηκε χειραψία στην Γερμανίδα Υπουργό Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ