UPDATE

The Encampments: Αγώνας, αλληλεγγύη, Γάζα. Ένα ντοκιμαντέρ μιλά για το φοιτητικό κίνημα στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια που πρέπει να γνωρίζουμε


JTeam

3 Απριλίου 2025

The Encampments: Αγώνας, αλληλεγγύη, Γάζα. Ένα ντοκιμαντέρ μιλά για το φοιτητικό κίνημα στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια που πρέπει να γνωρίζουμε
Credits: Watermelon Pictures
«Αυτοί οι φοιτητές δεν έβλαψαν κανέναν, κάθισαν ειρηνικά σε ένα γκαζόν και απαίτησαν να μπει τέλος σε μια γενοκτονία»

Στις 8 Μαρτίου, ο Μαχμούντ Χαλίλ, ένας Παλαιστίνιος μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, συνελήφθη παράνομα από πράκτορες της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων (Ice), την ώρα που επέστεφε από δείπνο με τη σύζυγό του στη Νέα Υόρκη. Οι πράκτορες είπαν ότι το State Department είχε ανακαλέσει τη φοιτητική του βίζα και την πράσινη κάρτα, αν και ποτέ δεν είχε κατηγορηθεί. Τώρα, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να απελαθεί λόγω της ακτιβιστικής του δράσης.

Και γιατί κινδυνεύει να απελαθεί; Γιατί βάσει ομοσπονδιακού νόμου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει το δικαίωμα να ανακαλέσει κάποιον εάν η παρουσία του στη χώρα κριθεί ότι «έχει δυνητικά σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών». Το έγκλημα του Χαλίλ; Ήταν ένας από τους κύριους διοργανωτές των διαδηλώσεων του στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων. Και τώρα, αποτελεί σημαντικό μέρος του νέου ντοκιμαντέρ The Encampments.

Το ντοκιμαντέρ συν-σκηνοθετήθηκε από τον δημοσιογράφο Κάι Πρίτσκερ και τον σκηνοθέτη Μάικλ Γουόρκμαν, την παραγωγή ανέλαβαν η Watermelon Pictures και ο Macklemore. Όπως διαβάζουμε στο Dazed, εστιάζει στην τακτική κατά την οποία φοιτητές κατασκηνώνουν στο γρασίδι των πανεπιστημίων τους, μια τακτική η οποία ξεκίνησε στο Κολούμπια τον περασμένο Απρίλιο πριν εξαπλωθεί σε πανεπιστημιουπόλεις αλλού στις ΗΠΑ, αλλά και όλον τον κόσμο. Αυτό το κίνημα ξεκίνησε σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Γάζα, την περασμένη χρονιά.

«Αυτοί οι φοιτητές δεν έβλαψαν κανέναν, κάθισαν ειρηνικά σε ένα γκαζόν και απαίτησαν να μπει τέλος σε μια γενοκτονία. Αλλά το πανεπιστήμιο βασίζεται στην αιγίδα ανθρώπων που είναι μπλεγμένοι στο στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα, σε εταιρείες που επωφελούνται και κερδίζουν από τον πόλεμο».

Το έργο, αναδεικνύει τη φωνή του Χαλίλ, της μεταπτυχιακής φοιτήτριας Σουέντα Πολάτ, του υποψήφιου διδάκτορα και συνδικαλιστή φοιτητών Γκραντ Μίνερ, ο οποίος έχει πλέον αποβληθεί, και της απόφοιτης του πανεπιστημίου, Νάγιε Ίντρις. Ξεκινάει από την απόφαση των διοργανωτών του κινήματος και φτάνει μέχρι την απόφαση να κλιμακώσουν την πίεσή τους για την αποεπένδυση του πανεπιστημίου από κατασκευαστές όπλων και τεχνολογίας παρακολούθησης που συμπληρώνουν τις δολοφονίες και τις καταστροφές του Ισραήλ στη Γάζα.

Καθ' όλη τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ, οι σκηνοθέτες συμπληρώνουν με πλάνα τον τρόπο που τα συντηρητικά και φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης χαρακτήρισαν το φοιτητικό κίνημα του Κολούμπια στη Γάζα. Καλύπτουν τη διάρκεια ζωής του κινήματος με επιτόπιες ηχογραφήσεις φοιτητών που διαμαρτύρονται ειρηνικά, διευθύνουν σεμινάρια ακτιβισμού και ιστορίας στο γκαζόν της πανεπιστημιούπολης. Και ενώ επικεντρώνεται στις ΗΠΑ, η αφήγηση είναι σταθερά ριζωμένη σε ό,τι συνέβαινε στη Γάζα εκείνη την εποχή, παρεμβάλλοντας πλάνα από τους καταυλισμούς με έδρα τη Γάζα, οδυνηρές σκηνές καταστροφής και ανθρώπινου πόνου και την έκκληση για βοήθεια.

Κυκλοφόρησε στις 28 Μαρτίου.