UPDATE

Στην Αργεντινή, που κάθε 10 λεπτά δολοφονείται μια γυναίκα, η κυβέρνηση θέλει να καταργήσει τον όρο “γυναικοκτονία”


Άννα Καντζηλιέρη

9 Απριλίου 2025

Στην Αργεντινή, που κάθε 10 λεπτά δολοφονείται μια γυναίκα, η κυβέρνηση θέλει να καταργήσει τον όρο “γυναικοκτονία”
Shutterstock
Η κυβέρνηση της Αργεντινής υποστηρίζει πως η “ισότητα ανάμεσα στα φύλα έχει επιτευχθεί”. Μάλλον, ξέχασε τον ορισμό της ισότητας

Ο όρος γυναικοκτονία, δυστυχως, βρίσκεται πλέον στην καθημερινότητά μας, αφού σχεδόν κάθε ημέρα μία (ή και περισσότερες) γυναίκα στον κόσμο δολοφονείται από τον σύντροφό της ή κάποιο μέλος της οικογένειάς της. Στην Αργεντινή, μία γυναίκα χάνει τη ζωή της κάθε 10 λεπτά από τα χέρια του συντρόφου/συζύγου/πατέρα/αδερφού, ωστόσο η κυβέρνηση της χώρας θεωρεί πως είναι μια καλή στιγμή να καταργήσει τη νομική αναγνώριση των δολοφονιών που βασίζονται στο φύλο. Σύμφωνα με τα λεγόμενα των ιθυνόντων, μάλιστα, η «ισότητα έχει επιτευχθεί».

Ας μιλήσουμε τώρα με δεδομένα. Όπως αναφέρει η παγκόσμια έκθεση, η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά στις γυναικοκτονίες, με το Μεξικό, το Ελ Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα να αποτελούν μόνο κάποιες από τις περιοχές που βρίσκονται σε αυτή τη λίστα. Για παράδειγμα, στο Μεξικό περισσότερες από 10 γυναίκες δολοφονούνται την ημέρα εξαιτίας του φύλου τους, όπως αναγράφεται στα επίσημα στοιχεία της χώρας.

Jenny.Gr
Shutterstock

Στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο ο όρος «γυναικοκτονία» δεν ορίζεται νομικά, συνεπώς αποκαλούν τις δολοφονίες των γυναικών «ανθρωποκτονίες». Αντίθετα, στην Ισπανία, την Κροατία και την Τουρκία έχουν θεσπιστεί συγκεκριμένοι νόμοι που κατοχυρώνουν τον όρο «γυναικοκτονία». Ωστόσο, μη κυβερνητικοί οργανισμοί και ακτιβιστές υποστηρίζουν πως αυτοί οι νόμοι δεν είναι αρκετοί για τον περιορισμό των γυναικοκτονιών. Είναι απαραίτητη η επιβολή μιας πιο αυστηρής νομοθεσίας, αλλά κυρίως είναι απαραίτητη η ουσιαστική κοινωνική αλλαγή για την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών.

Στην Αργεντινή, χιλιάδες άνθρωποι έχουν βγει στους δρόμους και κάνουν πορείες διαμαρτυρίας, εκφράζοντας τη διαφωνία τους με την απόφαση της κυβέρνησης να άρει τη νομική αναγνώριση των δολοφονιών με βάση το φύλο, καταργώντας έτσι τον όρο «γυναικοκτονία». Να θυμίσουμε πως η «γυναικοκτονία» αναγνωρίστηκε στην Αργεντινή το 2016, όταν μια ανήλικη μαθήτρια βιάστηκε και δολοφονήθηκε από τρεις άγνωστους άντρες. Εννιά χρόνια μετά, η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει άλλα σχέδια.

Το 2025, λοιπόν, το δικαίωμα της γυναίκας στη ζωή όχι μόνο δεν είναι κατοχυρωμένο, αλλά σε πολλές χώρες του κόσμου εξακολουθεί να παραμένει ζητούμενο. Η κυβερνητική απόφαση στην Αργεντινή για την «εξαφάνιση» του όρου γυναικοκτονία επιβεβαιώνει πως η ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα δεν έχει εδραιωθεί και ούτε πρόκειται, αφού αμφισβητεί και αρνείται ένα παγκόσμια αναγνωρισμένο αδίκημα. Η γυναικοκτονία είναι η πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας και, δυστυχώς, η κοινωνία - τουλάχιστον στην Αργεντινή - δίνει ακόμα άπλετο χώρο στους θύτες.