Πάπας Φραγκίσκος: Όσα έγραφε δύο μήνες πριν πεθάνει για τον θάνατο και τα γηρατειά - “Ο θάνατος δεν είναι το τέλος των πάντων, αλλά μια νέα αρχή”
JTeam
23 Απριλίου 2025

Ο κόσμος της καθολικής εκκλησίας έχει βυθιστεί στο πένθος, καθώς ο Πάπας Φραγκίσκος «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών νωρίς το πρωί της Δευτέρας 21 Απριλίου. Περίπου δύο μήνες πριν από την εκδημία του, είχε μοιραστεί γραπτώς τις σκέψεις και τις απόψεις του για τον θάνατο, τονίζοντας πως οι άνθρωποι δεν πρέπει να φοβόμαστε τα γηρατειά.
Το Βατικανό δημοσίευσε, πριν από περίπου ένα εικοσιτετράωρο, τον πρόλογο που είχε γράψει ο Πάπας για το επικείμενο βιβλίο του Καρδινάλιου Άντζελο Σκόλα, Αρχιεπισκόπου Μιλάνου, με τίτλο «Προσμονή μιας Νέας Αρχής: Στοχασμοί για τα Γηρατειά». Μέσα από τις λέξεις του, προσπαθεί να ξαναδώσει αξία στη λέξη «γέρος». Το κείμενο υπογράφηκε στις 7 Φεβρουαρίου, δηλαδή λίγο πριν την εισαγωγή του στο νοσοκομείο, όπου παρέμεινε για ένα μήνα.
Ο Πάπας Φραγκίσκος είχε μοιραστεί την άποψή του για τον θάνατο και τα γηρατεία, λίγο πριν τον θάνατό του
«Ναι, δεν πρέπει να φοβόμαστε τα γηρατειά. Δεν πρέπει να τρομάζουμε μπροστά στο γεγονός ότι γερνάμε, γιατί η ζωή είναι ζωή, και όταν την ωραιοποιούμε ψεύτικα, προδίδουμε την αλήθεια της», έγραψε ο Πάπας. «Το να αποκαθιστάς την τιμή μιας λέξης που συχνά θεωρείται ντροπιαστική, είναι μια πράξη για την οποία οφείλουμε ευγνωμοσύνη στον Καρδινάλιο Σκόλα». Και συνέχισε: «Διότι το να λες "γέρος" δεν σημαίνει "πεταμένος", όπως θέλει να μας πείσει μια παρακμιακή κουλτούρα της απόρριψης. Το να λες "γέρος" σημαίνει εμπειρία, σοφία, γνώση, διάκριση, στοχαστικότητα, ακρόαση, βραδύτητα».
Σε άλλο σημείο του κειμένου, ο Πάπας Φραγκίσκος εξηγεί: «Είναι αλήθεια πως γερνάμε, όμως αυτό δεν είναι το πρόβλημα. Το ζήτημα είναι πώς γερνάμε. Αν ζήσουμε αυτό το στάδιο της ζωής ως ευλογία και όχι με πίκρα, αν αποδεχθούμε το πέρασμα του χρόνου - έστω κι αν είναι μακρύς - που φέρνει φθορά στο σώμα, κόπωση και λιγότερα αντανακλαστικά, με ευγνωμοσύνη και καρδιά γεμάτη αποδοχή, τότε και τα γηρατειά μπορούν να γίνουν μια ευλογημένη εποχή της ζωής, που ακτινοβολεί καλοσύνη».
Ακόμα, ο Φραγκίσκος χαρακτήρισε το βιβλίο του Σκόλα ως μια «εκ βαθέων εξομολόγηση», στην οποία ο Καρδινάλιος μοιράζεται το πνευματικό του ταξίδι και την προετοιμασία του για την «τελική συνάντηση με τον Χριστό». Όπως σημείωσε ο Πάπας, ο αναγνώστης οδηγείται τελικά σε μια ουσιαστική αλήθεια: «Ο θάνατος δεν είναι το τέλος των πάντων, αλλά η αρχή ενός νέου ξεκινήματος».
«Είναι μια νέα αρχή, όπως σοφά υποδηλώνει ο τίτλος. Διότι η αιώνια ζωή, την οποία αρχίζουν να βιώνουν ήδη εδώ στη γη, μέσα στις καθημερινές πράξεις της αγάπης και της προσφοράς, είναι το ξεκίνημα κάτι που δεν θα τελειώσει ποτέ. Και ακριβώς γι’ αυτό είναι μια νέα αρχή — γιατί θα ζήσουμε κάτι που ποτέ ως τώρα δεν έχουμε ζήσει ολοκληρωτικά: Την αιωνιότητα», κατέληξε.
Η εξόδιος ακολουθία του Πάπα Φραγκίσκου θα τελεστεί το Σάββατο 26 Απριλίου, στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου, μπροστά από τη Βασιλική του Βατικανού.
Read More
- Πάπας Φραγκίσκος: Μπαράκ Ομπάμα, Ράσελ Κρόου, Τζίμι Φάλον και άλλοι διάσημοι τον αποχαιρετούν στα social
- Πάπας Φραγκίσκος: Μπαράκ Ομπάμα, Ράσελ Κρόου, Τζίμι Φάλον και άλλοι διάσημοι τον αποχαιρετούν στα social
- Πάπας Φραγκίσκος: Ο πάπας που προσπάθησε να αλλάξει τη στάση της Καθολικής Εκκλησίας απέναντι στις γυναίκες