LIFE NOW

Ιράν: Στη σκιά του πολέμου, μητέρες σηκώνουν ψηλά τα μωρά τους και τα προσφέρουν ως μάρτυρες


JTeam

1 Ιουλίου 2025

Ιράν γυναίκες
Unsplash
Κάθε πρώτη Παρασκευή του μήνα, για το ισλαμικό ημερολόγιο, γυναίκες προσφέρουν τα παιδιά τους ως μάρτυρες για το Ιράν

Εκατοντάδες Ιρανές μητέρες σήκωσαν τα μωρά τους στα χέρια τους στην Τεχεράνη, στο πλαίσιο της εκδήλωσης Hosseini Infants. Κάθε πρώτη Παρασκευή του μήνα, για το ισλαμικό ημερολόγιο, γυναίκες προσφέρουν τα παιδιά τους ως μάρτυρες για το Ιράν. Εκεί, βρέθηκε αυτήν τη φορά ο δημοσιογράφος Φρέντερικ Πλέιτγκεν του CNN.

Το μεγάλο πλήθος γυναικών που κρατούσαν τα μωρά τους φώναζε «θάνατος στην Αμερική» και «θάνατος στο Ισραήλ», γράφει ο ίδιος στο ρεπορτάζ του από τη συγκέντρωση στην Τεχεράνη, μιλώντας για τις ρίζες της τελετής στο Ιράν. Όπως διαβάζουμε, ξεκίνησε μετά την ιστορική μάχη στην Καρμπάλα όταν τότε ο Ιμάμης Χουσεΐν σήκωσε στα χέρια το δικό του παιδί ζητώντας από τους εχθρούς που πολιορκούσαν την πόλη να του δώσουν νερό, εκείνοι όμως το σκότωσαν.

Η πράξη των μητέρων που κρατούν τα μωρά τους ψηλά στον αέρα κατά τη διάρκεια της τελετής Hosseini Infants, λέγεται ότι είναι μια συμβολική πράξη και ότι δείχνει πως είναι πρόθυμες να προσφέρουν τη ζωή των παιδιών τους για χάρη του Θεού και του Ιμάμη Χουσεΐν. Φέτος, η τελετή έλαβε χώρα σχεδόν μια εβδομάδα αφότου οι ΗΠΑ έριξαν πολυάριθμες βόμβες σε βασικές πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. «Θέλουμε να δείξουμε ότι δεν φοβόμαστε τίποτα και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το κράτος μας μέχρι αυτοί να καταστραφούν» είπε μια Ιρανή κρατώντας στην αγκαλιά το παιδί της, όπως διαβάζουμε στο CNN.

Μόλις πριν μία εβδομάδα, υπενθυμίζουμε ότι η Parnia Abbasi (Πάρνια Αμπάσι) και η οικογένειά της σκοτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα στην πολυκατοικία τους στη συνοικία Σαταρκάν της Τεχεράνης. Σκοτώθηκαν στον ύπνο τους και είναι μεταξύ των πρώτων αμάχων που έχασαν τη ζωή τους. Το Ισραήλ είχε ως στόχο έναν καθηγητή του Πανεπιστημίου Shahid Beheshti (όπως ανέφεραν ιρανικά μέσα ενημέρωσης). Οι εικόνες της πολυκατοικίας όπου έμενε η Πάρνια Αμπάσι και η οικογένειά της, φάνηκε να ταιριάζουν με εκείνες του Αμπντολχαμίντ Μινοουτσέρ, επικεφαλής της σχολής πυρηνικής μηχανικής στο πανεπιστήμιο.