UPDATE ΑΓΚΑΛΙΑΖΟΥΜΕ

Ξεκινά η δεύτερη φάση υλοποίησης του Εκπαιδευτικού Προγράμματος «Νοιάζομαι και Δρω»


2 Δεκεμβρίου 2016

noiazomai-kai-drw-e.jpg

Το «Νοιάζομαι και Δρω» στοχεύει στην καλλιέργεια του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης στο σχολείο ως βασική διάσταση στη διαμόρφωση ενεργών πολιτών, μέσα από βιωματικές δράσεις και πρωταγωνιστές τους ίδιους τους μαθητές. Το πρόγραμμα παρέχει υποστήριξη καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς στους εκπαιδευτικούς και πλούσιο υλικό, με:

Κατά την πιλοτική φάση υλοποίησης του προγράμματος το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016, τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Έπειτα από έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, συμμετείχαν 321 εκπαιδευτικοί από 66 σχολεία σε όλη την Ελλάδα οι οποίοι ενεργοποίησαν 5.498 μαθητές Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού και Α’ και Β’ Γυμνασίου, να αναλάβουν δράση στις τοπικές τους κοινότητες. Σε πολλές περιπτώσεις η δραστηριότητα των μαθητών ξεκίνησε κύματα θετικής αλλαγής και δημιουργικής συμμετοχής στα κοινά για όλη την τοπική κοινωνία, με 7 στους 10 γονείς να συμμετέχουν συστηματικά στις κατά τόπους δράσεις. 

Για τη δεύτερη φάση υλοποίησής του, το «Νοιάζομαι και Δρω» με εμπλουτισμένο εκπαιδευτικό υλικό, έχει λάβει εκ νέου έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων να υλοποιηθεί σε όλες πλέον τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, από το νηπιαγωγείο μέχρι το λύκειο και σε σχολεια δεύτερης ευκαιρίας, σε 150 σχολεία και στις 13 περιφέρειες της χώρας. Αναμένεται δε να επωφεληθούν πάνω από 450 εκπαιδευτικοί, πάνω από 9.000 μαθητές και δεκάδες χιλιάδες ακόμη συνάνθρωποί μας μέσα από τις δράσεις των σχολείων στις τοπικές τους κοινότητες.

Αξίζει να σημειωθεί πως το εκπαιδευτικό υλικό του «Νοιάζομαι και Δρω» διατίθεται ελεύθερα για το ευρύ κοινό στην ιστοσελίδα του προγράμματος, και προσφέρεται να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε το επιθυμεί. Σχολεία που συμμετείχαν είτε επισήμως, είτε “άτυπα” στην πιλοτική φάση αναφέρουν συγκινητικά αποτελέσματα: «Είδα πάρα πολλά παιδιά που δεν ήταν στο πρόγραμμα να θέλουν να έρθουν, να μπαίνουν καινούργια άτομα και να δημιουργούν μια μεγάλη ομάδα ευαισθητοποίησης και δραστηριοποίησης» μας ανεφερε εκπαιδευτικός από σχολείο της Λέσβου.

Η υλοποίηση της δεύτερης φάσης του προγράμματος, σε υπερδιπλάσιο μάλιστα αριθμό σχολείων σε όλη τη χώρα σε σχέση με την περασμένη χρονιά, είναι δυνατή χάρη στην υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α. Κ. Λασκαρίδη. Ευχαριστούμε πολύ το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία για τη φιλοξενία και την υποστήριξη της συνέντευξης τύπου για τη δεύτερη φάση του προγράμματος.

[gallery-715864]