Μύθος: Η ψωρίαση είναι μεταδοτική.
Αλήθεια: Η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτικό νόσημα. Δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο. Λόγω της ονομασίας της συχνά συγχέεται με την ψώρα, η οποία είναι μια παρασιτική λοίμωξη του δέρματος που μεταδίδεται με την στενή επαφή. Εκτός όμως από την παραπλήσια ονομασία τους, η ψωρίαση και η ψώρα δεν έχουν τίποτα το κοινό.
Μύθος: Η ψωρίαση προκαλείται από το στρες.
Αλήθεια: Η ψωρίαση είναι μια αυτοάνοση δερματοπάθεια που κυρίως προσβάλλει άτομα με κληρονομική προδιάθεση. Πρόκειται για μια διαταραχή της κερατινοποίησης του δέρματος . Η επιδερμίδα των πασχόντων απο ψωρίαση ανανεώνεται 7 φορές πιο γρήγορα από το φυσιολογικό δέρμα με αποτέλεσμα να έχουμε πάχυνση της επιδερμίδας (υπερκεράτωση) και απολέπιση. Άλλοι παράγοντες όπως το στρες , ο τραυματισμός , οι ορμονικές μεταβολές και κάποια φάρμακα μπορούν να επιδεινώσουν την ψωρίαση, αλλά δεν την προκαλούν.
Μύθος: Η ψωρίαση πάντα μοιάζει ίδια.
Αλήθεια: Η ψωρίαση περιγράφεται συχνά ως η νόσος με τα πολλά πρόσωπα ακριβώς επειδή η κλινική της εικόνα διαφέρει πολύ ανάλογα με την μορφή της ψωρίασης και την εντόπισή της. Η συχνότερη μορφή της είναι η κοινή κατά πλάκας ψώριαση η οποία εμφανίζεται με τις χαρακτηριστικές ερυθηματώδεις πλάκες στους αγκώνες και στα γόνατα. Όμως υπάρχουν και άλλες μορφές ψωρίασης όπως η σταγονοειδής ψωρίαση, η φλυκταινώδης ψωρίαση, η ανάστροφη ψωρίαση που προσβάλλει τις πτυχές, η ερυθροδερμική ψωρίαση που προσβάλλει καθολικά >80% της επιφάνειας του σώματος, η ψωριασική αρθρίτιδα που προσβάλλει τις αρθρώσεις, η ψωρίαση των ονύχων που προσβάλλει τα νύχια, κτλ. Γι’αυτό το λόγο, η ψωρίαση συχνά μπορεί να συγχέεται με άλλες δερματοπάθειες όπως είναι η δερματοφυτίαση, το έκζεμα, η σμιγματορροική δερματίτιδα και η ροδόχρους πιτυρίαση. Λόγω της ποικιλομορφίας της, η διάγνωση της ψωρίασης γίνεται κλινικά άπο έμπειρο δερματολόγο και στις πιο άτυπες μορφές της, με διενέργεια βιοψίας του δέρματος.
Μύθος: Η ψωρίαση αποτελεί ένα κοσμητικό πρόβλημα που προσβάλλει μόνο το δέρμα.
Αλήθεια: Η πιο εμφανής εκδήλωση της ψωρίασης είναι στο δέρμα . Όμως η ψωρίαση δεν είναι απλά μια δερματοπάθεια αλλά μια ασθένεια του ανοσολογικού συστήματος. Εμπλέκονται δηλαδή, στην παθογένεια της νόσου αυτής, μια πολύπλοκη σειρά από πρωτεΐνες του ανοσολογικού συστήματος όπως είναι ο TNF-a , ο οποίος επιδρά πάνω στα Τ-λεμφοκύτταρα, στο ενδοθήλιο των αγγείων, στα ηπατοκύτταρα, και στην επιδερμίδα επάγοντας τις διάφορες εκδηλώσεις της ψωρίασης όπως είναι η φλεγμονή, η αύξηση της διήθησης κυτταροκινών , η αύξηση της CRP στον ορό, και η δημιουργία της ψωριασικής πλάκας αντίστοιχα. Εκτός απο το δέρμα, η ψωρίαση μπορεί να προσβάλλει και τις αρθρώσεις, προκαλώντας ψωριασική αρθρίτιδα με φλεγμονή, πόνο, δυσκαμψία και σε κάποιες περιπτώσεις παραμόρφωση της άρθρωσης.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι οι ανοσολογικές αυτές μεταβολές που οδηγούν στην φλεγμονή στην ψωρίαση, θέτουν τον ασθενή σε αυξημένο κίνδυνο και για άλλα νοσήματα που σχετίζονται με συστηματική φλεγμονή. Ειδικότερα πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει οτι υπάρχει αυξημένη επίπτωση του μεταβολικού συνδρόμου και της καρδιαγγειακής νόσου σε ασθενείς που πάσχουν από ψωρίαση.
Μύθος: Η ψωρίαση είναι μια προσωρινή κατάσταση του δέρματος η οποία θα υποχωρήσει από μόνη της.
Αλήθεια: Η ψωρίαση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια η οποία χαρακτηρίζεται από εξάρσεις και υφέσεις. Δηλαδή χαρακτηρίζεται από περιόδους όπου χειροτερεύουν πολύ οι εκδηλώσεις στο δέρμα και από περιόδους ηρεμίας, όπου το δέρμα φαίνεται να καθαρίζει. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχει θεραπευθεί ή ότι έχει φύγει η ψωρίαση, αλλά σημαίνει ότι αποτελεί μια κυκλική κατάσταση.
Μύθος: Η ψωρίαση είναι ιάσιμη.
Αλήθεια: Η ψωρίαση δεν είναι ιάσιμη. Υπάρχουν διάφορες θεραπείες με συστηματικά φάρμακα ή με τοπικές θεραπείες με κρέμες ή με υπεριώδη ακτινοβολία UVB, οι οποίες βοηθάνε πολύ στην βελτίωση των εκδηλώσεων της ψωρίασης, όμως δεν θεραπεύουν οριστικά και για πάντα την ψωρίαση.
Μύθος: Ότι και να κάνω η ψωρίαση πάντα θα με ταλαιπωρεί με εξάρσεις όπου θα φαίνεται χάλια το δέρμα μου.
Αλήθεια: Υπάρχουν νεότερες θεραπείες με ενέσιμα, τα λεγόμενα βιολογικά φάρμακα, τα οποία είναι στοχευμένα στην πηγή του προβλήματος και βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής των πασχόντων από ψωρίαση. Μάλιστα τα νεότερα βιολογικά φάρμακα, όπως ειναι οι αναστολείς της TNF-a, οι αναστολείς της IL-12/23, και οι αναστολείς της IL- 17, είναι όλο και πιο στοχευμένα πλέον στις συγκεκριμένες πρωτεΐνες του ανοσολογικού συστήματος που εμπλέκονται στην ψωρίαση. Με τον τρόπο αυτό, επιτυγχάνουν συχνά, ακόμα και πλήρη κάθαρση του δέρματος με ελάχιστες έως μηδενικές παρενέργειες. Έτσι εξαλείφουν πλήρως τις εκδηλώσεις της ψωρίασης από το δέρμα και τις αρθρώσεις, με αποτέλεσμα οι πάσχοντες να μπορούν να απολαμβάνουν μακρές περιόδους κατά τις οποίες η νόσος βρίσκεται σε ύφεση , σε βαθμό που ξεχνάνε πλέον ότι πάσχουν από ψωρίαση.
Μαρία Παναγιώτου, MD
Συνεργάτης Δερματολόγος- Αφροδισιολόγος Νος. ΥΓΕΙΑ
Επιμελήτρια Β’ Πανεπιστημιακής Δερματολογικής Κλινικής Νος. ΑΤΤΙΚΟΝ