UPDATE CITY BLOGGING

#CityBlogging: Δυνατές μπάρες στο κέντρο της Αθήνας


Αμαλία Κυπαρίσση

2 Ιουλίου 2016

img-4581.jpg

Κάπως έτσι άκουσα για πρώτη φορά για το #βερμούτ: είναι ενισχυμένο κρασί το οποίο αρωματίζεται με διάφορα φυτικά προϊόντα όπως ρίζες, φλοιούς, άνθη, σπόρους, βότανα και μπαχαρικά. Η σύγχρονη εκδοχή του ποτού άρχισε να παράγεται στα μέσα του 18ου αιώνα στο Τορίνο της Ιταλίας. Ενώ το βερμούτ χρησιμοποιούταν παραδοσιακά για ιατρικούς σκοπούς, έγινε περισσότερο γνωστό ως απεριτίφ, με μοδάτα καφέ στο Τορίνο να το σερβίρουν όλες τις ώρες της ημέρας.

Στο βερμούτ έδωσε έμφαση και μια γνωστή ομάδα, αυτή του Theory στο Χαλάνδρι, του Clumsies στην Πραξιτέλους & του Palmitas Pop Up Bar. Με άλλα λόγια ο Θάνος, ο Λευτέρης, ο Γιώργος αλλά και ο Μανώλης, ένας από τους κορυφαίους bartenders του κόσμου.

Η Nine Design θέλησε να φτιάξει έναν κήπο γεμάτο αρώματα (odori) στο κέντρο της Αθήνας και τα κατάφερε εμφανώς. Ιδιαίτερη πινελιά τα κλουβιά... Σε έναν πεζόδρομο (Σκουλενίου 2) που ενώνει την Ευρυπίδου με την Πραξιτέλους και θέα το εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων, έχουν φτιάξει μια μικρή όαση στο κέντρο της Αθήνας.

IMG_4571

Τα βότανα είναι η βάση και τα αρώματα είναι βασικά συστατικά του βερμούτ. Για αυτό και εδώ δώσε βάση στα 8 signature coctails που είναι βασισμένα σε 8 διαφορετικά βότανα. Εδώ μπορείς να δημιουργήσεις και το δικό σου negroni. Το σημείο είναι πέρασμα και φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει η ιταλική νότα και στην κουζίνα. Πίτσες, bruschetta (ιδιαίτερη είναι με τη λεμονάτη κρέμα ρικότα και τραγανό σαλάμι αλλά και με γκοργκοντζόλα, προσιούτο και ψητό ροδάκινο - 5 και 5,50 ευρώ αντιστοίχως). Στα ζυμαρικά η καρμπονάρα σερβιρισμένη όπως πρέπει με αυγό ποσέ, τα λαζάνια φούρνου κλασικη αξία, η δική μου επιλογή σπαγγέτι με πέστο βασιλικού, κοτόπουλο, κουκουνάρι, παρμεζάνα, ελαιόλαδο (στα 7 ευρώ τα ζυμαρικά). Μπορείς να κάτσεις και έξω στην πλατεία να χαζεύεις τον κόσμο και το εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων.

IMG_4605

IMG_4601

Και εάν έχεις όρεξη, αφού φας καλά και ανακαλύψεις το βερμούτ και τους συνδυασμούς που θα σου προτείνει ο μπαρμαν ανάλογα με τα γούστα σου κάνε bar hopping. Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο αδελφάκι του Odori, στο νούμερο 30 της Πραξιτέλους, στο Clumsies. Σε ένα υπέροχο ανακαινισμένο νεοκλασσικό θα βρεις ένα χαλαρό urban σκηνικό συνδυασμένο με έναν κρυμμένο κήπο. Εδώ – ως λάτρης του bloody mary – δεν παραγγέλνω ΤΙΠΟΤΕ άλλο. Είναι από τα πιο γευστικά που έχω δοκιμάσει. Εδώ έχουν και δικά τους αποστάγματα τα οποία αξίζει να δοκιμάσεις. Οι bartenders είναι οι πιο έμπειροι, οι πιο φιλικοί της πόλης.

IMG_4603

Είτε βρίσκομαι στο Odori Vermuteria είτε στο Clumsies το μόνο σίγουρο είναι ότι χαλαρώνω, και ας βρίσκομαι σε ένα από τα πλέον πολύβουα σημεία της Αθήνας. Για αυτό και στα αυτια μου ηχεί ένα παλιό ιταλικό τραγούδι του 1977 από τον Drupi, το "Sereno e"… Ηρεμία τελικά είναι να βρίσκεσαι σε όμορφα μέρη με όμορφους ανθρώπους!