UPDATE CITY BLOGGING

#CityBlogging: Στην καρδιά του Κεραμεικού βρίσκεται το πιο ωραίο μπιστρό


Αμαλία Κυπαρίσση

17 Μαρτίου 2017

city1.jpg

#Η Σαμ τα έχει με λάθος αγόρι. Αίφνης σκέφτηκα και εγώ αλλά και η καθεμία από εμάς τα είχε κάποια στιγμή στη ζωή της με το λάθος αγόρι. Ίσως και με πολλά λάθος αγόρια.

Η Σαμ μου είχε γυρισμένη την πλάτη και καθόταν επάνω σε μια κούνια σαν να ήταν σκεπτική, σαν να ήταν απόμακρη, ίσως να ήθελε να κρύψει τα δάκρυα της, τη θλίψη της, ίσως πάλι να ήταν απλώς μπλαζέ. Θα περιμένω λίγο καιρό ακόμη για να μάθω το λόγο που η Σαμ μου έχει γυρισμένη την πλάτη. Γιατί ο Ανδρεάς Τσορμπατζόγλου, ένας εκ των τριών ιδιοκτητών, έχει ξεκινήσει από το 1996 να γράφει το ομότιτλο βιβλίο με την ιστορία της Σαμ. Οσονούπω θα εκδοθεί εάν καταλήξει στο τελευταίο κεφάλαιο αυτό που έμαθα ότι τον ταλαιπωρεί εδώ και καιρό. Με συνοδοιπόρους τον Μανώλη Μαρκαντώνη και τον Αντώνη Φράγκο έχουν στήσει σε αυτή τη γωνιά, ακριβώς εδώ κάποτε στεκόταν το Polly Maggoo, ένα ζεστό, ιδιαίτερο μπιστρό. Η Σαμ εδώ είναι η οικοδέσποινα και με «λίγη βοήθεια» από τον σεφ Τάσο Θεοτόκη και τον υπεύθυνο σάλας Κώστα Κοραή μας υποδέχεται για να ξεχαστούμε, να φλερτάρουμε, να φάμε, να πιούμε, να συνευρεθούμε με όμορφες φάτσες που κάθονται στα διπλανά τραπέζια.

Πριν μιλήσω για την ίδια τη Σαμ ειδική μνεία στο σεφ. Μάλλον η Σαμ αγαπάει τους λογοτέχνες γιατί και ο Τάσος Θεοτόκης πέρα από εξαιρετικός σεφ είναι και ποιητής προσφάτως μάλιστα κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Σινιάλο» από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη. Καλλιτέχνης, όμως, είναι και στην κουζίνα. Εκεί που έχοντας στο πλάϊ του τη Σαμ ζωγραφίζει τα πιάτα του.

Στα προκαταρκτικά της Σαμ. Ξεχώρισα τη σαλάτα με το ζεστό κατσικίσιο τυρί και το μπέϊκον που ήρθε σε γενναιοδωρη μερίδα (7,5 ευρώ), την εξαιρετική καπνιστή μελιτζανοσαλάτα (6ευρώ), τον καβουρμά με φρέσκο κρεμμύδι και λαδολέμονο (5,5 ευρώ). Να μην παραλείψετε να παραγγείλετε τα μπαστουνάκια κολοκυθάκια με τζατζίκι. Ελαφριά και γευστικά.

Τα πιάτα της Σαμ εδώ οι επιλογές έχουν γίνει για να καλύψουν όλους τους ουρανίσκους. Πάλι γενναιόδωρες μερίδες, καλές τιμές (από 8 έως 10 ευρώ). Από μοσχαράκι κοκκινιστό με πουρέ μελιτζάνας, και το μπιφτέκι της Σαμ με αρωματισμένο βούτυρο, μοσχαρίσια μάγουλα με πικάντικη μουστάρδα, γαριδάκια γιουβέτσι, θράψαλο ψητό, ταλιατέλες με φιλετάκια κοτόπουλου και άλλα εξίσου γευστικά. Όλα τα πιάτα είνια καλοστημένα και παραπέμπουν σε μια «τίμια» κουζίνα, μια κουζίνα που θυμίζει λίγο και αυτή της μαμάς με ένα δικό της, όμως, twist.

Η Σαμ τελειώνει με Γλυκά. 3 καταπληκτικά γλυκά όλα στα 2,5 ευρώ. (κρέμα βανίλια με καραμέλα βουτύρου, κρέμα σοκολάτα με ζεστή σοκολάτα και τριμμένο φουντούκι, κρέμα λεμονιού με χειροποίητο παστέλι).

Ο χώρος είναι μικρός, ζεστός σα να βρίσκεσαι στο καθιστικό της Σαμ ενδιαφέροντα και διαφορετικά φωτιστικά κρέμονται από το ταβάνι, ένας τοίχος με πολλούς και διαφορετικούς καθρέφτες για να βλέπει η Σαμ την αντανάκλαση της παντού, ένα μεγάλο ρολόι που αναγράφει Love γιατί έρωτας είναι ΠΑΝΤΑ η αιτία. Εδώ οι άνθρωποι έρχονται κοντά μεταξύ τους, προσπερνάει ο ένας τον άλλον και χαμογελούν, χαιρετούν! Στα αυτιά μου ηχούν τραγούδια παλιού κινηματογράφου λίγο «πειραγμένα» και Τσιτσάνη έως jazz, και swing αναλόγως τα κέφια επιλέγονται οι μουσικές.

Όπως βλέπω τον τοίχο μαυροπίνακα και την πλάτη της Σαμ μου έρχεται στο μυαλό το Σονέτο XVIII του Σαίξπηρ.: “Να σε συγκρίνω με μια μέρα θερινή; Εσύ υπερέχεις σε απαλότητα και χάρη· λυγίζει αέρας τα τριαντάφυλλα του Μάη και δεν κρατούν τα καλοκαίρια μας πολύ.”

Έρωτας παράφορος, έρωτας ανείπωτος, έρωτας πλανευτής, έρωτας μυστήριος που σε κάνει να τα χάνεις, παιχνιδιάρης τύραννος…

Τι να περνάει από το μυαλό της Σαμ; Ίσως ότι άλλα της είπαν τα μάτια του και άλλα η καρδιά του.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα