UPDATE CITY BLOGGING

Agenda 29-9/8-10: Η Βραδιά του Ερευνητή και όταν το rock ’n’ roll συνάντησε τον κινηματογράφο


Αφροδίτη Σακκά

29 Σεπτεμβρίου 2017

a633e220e3fa245cd9fc39203667dfe8.jpg

Η CARLA BRUNI στην ΑΘΗΝΑ για δύο συναυλίες στο ΠΑΛΛΑΣ

23 και 24 Οκτωβρίου

Η Carla Bruni, η πιο πολυσυζητημένη πρώην πρώτη κυρία της Γαλλίας, ξεκινάει την παγκόσμια μουσική της περιοδεία επιλέγοντας για πρώτο σταθμό την Ελλάδα. Η Carla Bruni επισκέπτεται την Αθήνα Δευτέρα 23 και Τρίτη 24 Οκτωβρίου, δίνοντας – για πρώτη φορά - δύο συναυλίες στο Παλλάς με... «French Touch».

Η επιλογή της Αθήνας για το ξεκίνημα της περιοδείας της δεν είναι καθόλου τυχαία γιατί η ίδια είναι λάτρης του ελληνικού πολιτισμού και αποφάσισε να κάνει την πρεμιέρα της μουσικής δουλειάς της με το «French Touch», στην χώρα μας. Αμέσως μετά θα εμφανιστεί στην Ισπανία, Πορτογαλία, Γερμανία, Αγγλία, Ολλανδία αλλά και Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι τη Νότια Αμερική.

«French Touch» είναι κι ο τίτλος του νέου της άλμπουμ που κυκλοφορεί τον Οκτώβριο και περιέχει μια συλλογή διασκευή γνωστών τραγουδιών στα αγγλικά, που την παραγωγή τους έχει κάνει ο θρυλικός παραγωγός, συνθέτης και μουσικός, David Foster. Το πρώτο single, του CD της «French Touch» είναι το «Enjoy the Silence», το κλασικό τραγούδι των Depeche Mode του 1990. Η Carla Bruni, από την πλευρά της, περιγράφει αυτά τα τραγούδια "όπως θα τα ακούγαμε ένα ήσυχο βράδυ, μερικές γλυκές στιγμές. Αυτό είναι το όνειρό μου. Πως οι άνθρωποι θα ακούσουν τη μουσική μου όταν χαλαρώνουν και ερωτεύονται."

Στη συναυλία, η Carla Bruni θα ερμηνεύσει τραγούδια κυρίως από το νέο της άλμπουμ, αλλά και παλαιότερες επιτυχίες της. Την συνοδεύουν 4 μουσικοί σολίστεςοι: Taofik Farah – κιθάρα, Cyril Barbessol - πλήκτρα, Nicolas Didier – κρουστά, JohanneMathaly – τσέλο.

Theodore Live Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου Αισχύλεια 2017-Παλαιό Ελαιουργείο

Μετά από ένα καλοκαίρι γεμάτο “μουσικές στάσεις” στην Ελλάδα (ΚΠΙΣΝ 20/7, Τήνος 25/7, Δονούσα 27/7, Αστυπάλαια 29/7, Κεφαλλονιά 4/8, Ναύπλιο Fougaro Jazz Festival 3/9) και το εξωτερικό (Σουηδία), ο συνθέτης, performer και πολυοργανίστας Theodore θα παρουσιάσει με την μπάντα του ένα μοναδικό live στο Παλαιό Ελαιουργείο στο πλαίσιο των Αισχυλείων 2017 στις 29 Σεπτεμβρίου.

Με νέες συνθέσεις στις αποσκευές του από το επικείμενο άλμπουμ του αλλά και με τραγούδια από τα δύο προηγούμενα, θα παρουσιάσει μια ενιαία παράσταση με σενάριο και σκηνοθεσία, με αρχή, μέση και τέλος. Ένα ατμοσφαιρικό live που θα κυριεύει όλες τις αισθήσεις. Ενα παιχνίδι αντιθέσεων από τη χαλαρή διάθεση στην ένταση και από το φως στο σκοτάδι.

Ένας ξεχωριστός και ευρηματικός δημιουργός, για πρώτη φορά στα Αισχύλεια, στη γιορτή του πολιτισμού της Ελευσίνας.

GIMME SHELTER FILM FESTIVAL

«Όταν αποφασίσαμε τη δημιουργία του Gagarin205, το τελευταίο πράγμα που μας ενδιέφερε ήταν ένας ακόμα συναυλιακός χώρος. Αυτό που μας έκαιγε πάνω απ’ όλα, ήταν ένα δημιουργικό άσυλο κόντρα στο mainstream, που θα συμφιλίωνε τις δύο μεγάλες μας αγάπες, τη μουσική – και ιδιαίτερα, αυτό που αποκαλούμε για λόγους ενδοσυνεννόησης «ροκ εν ρολ» - και τον κινηματογράφο. Το πρώτο Gimme Shelter Festival είναι ακριβώς αυτό.» Νίκος Τριανταφυλλίδης, Φθινόπωρο 2002.

Το Gimme Shelter Film Festival είναι ένα φεστιβάλ όπου το rock ‘n’ roll συναντά τον κινηματογράφο. Δεκαπέντε χρόνια μετά την έναρξη του Gagarin205, και την διεξαγωγή του 1ου Gimme Shelter Festival, το όραμα και το όνειρο του Νίκου Τριανταφυλλίδη, ιδρυτή και καλλιτεχνικού διευθυντή του, επιστρέφει δυναμικά αποτελώντας ένα από τα σημαντικότερα events της πόλης. Στόχος του φεστιβάλ είναι το νέο κινηματογραφικό ραντεβού της Δευτέρας, όπου το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί και να ενημερώνεται μέσα από την μεγάλη οθόνη για την παγκόσμια αλλά και την εγχώρια μουσική σκηνή, με τον πιο rock ‘n’ roll τρόπο .

Aπό τις 9 Οκτωβρίου και για δέκα Δευτέρες, το Gagarin 205 μετατρέπεται σε κινηματογράφο και παρουσιάζει ταινίες και ντοκιμαντέρ που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, και κάποια που έχουν ηδη αγαπηθεί, τα οποία θα πλαισιώνονται από special events και εκπλήξεις. Όλα στο νέο φθινοπωρινό κινηματογραφικό ραντεβού της πόλης, κάθε Δευτέρα στο Gagarin 205.

IASIS & FRIENDS

SPECIAL GUESTS: Ορφέας Περίδης, Έλλη Πασπαλά, Μαρίνα Σάττι

Από Παρασκευή 6 έως και Δευτέρα 9 Οκτωβρίου

Οι Iasis ήσαν – και εξακολουθούν να είναι – ένα από τα πρώτα ουσιώδη και σημαντικά σχήματα jazz και world fusion στην εγχώρια σκηνή και, βαθμιαία, έδωσαν το καλλιτεχνικό τους στίγμα διεθνώς. Σχηματίστηκαν στα μέσα των ‘90’s με πυρήνα που αποτελούσαν οι ξεχωριστοί δημιουργικοί μουσικοί, με μεγάλες διεθνείς σπουδές και εμπειρίες, Κώστας Μπαλταζάνης (ηλεκτρική κιθάρα), Γιώτης Κιουρτσόγλου (ηλεκτρικό μπάσο) και Πέτρος Κούρτης (world κρουστά). Μαζί τους συνέπλεαν και άλλοι σπουδαίοι μουσικοί όπως ο σαξοφωνίστας David Lynch, ο κλαρινετίστας Μάνος Αχαλινωτόπουλος, ο δεξιοτέχνης της πολίτικης λύρας Σωκράτης Σινόπουλος, ο περκασιονίστας Βαγγέλης Καρίπης κ.ά. Εξ’ αρχής η μουσική κατεύθυνση των Iasis είχε διεθνικό χαρακτήρα – πράγμα που καταγράφηκε πλήρως στις τρεις τους δισκογραφικές παρουσίες, “Iasis” (1996), “Amalgama” (1998) και “Duente” (2002) που, πέρα από μια πλούσια προσέγγιση σε μουσικούς κόσμους όπως ο αφρικανικός, ο λατινοαμερικάνικος, ο βαλκανικός, ο μεσογειακός, ο μεσανατολικός (πάντα μέσα από το δημιουργικό πρίσμα της σύγχρονης jazz), έδωσε στο γκρουπ σπουδαίες παρουσίες και συνεργασίες όπως με τον Omar Faruk Tekbilek, τον Γιώργο Νταλάρα, την Ελευθερία Αρβανιτάκη κ.ά.

Όπως είχα γράψει σε ένα σημείωμα στο εσώφυλλο του πρώτου δίσκου τους, «Οι Iasis δεν θέλουν να σπάσουν τα φράγματα ανάμεσα στα ιδιώματα. Αφήνονται να οδηγηθούν μόνο από το ένστικτο και την τραγουδοποιητική τους διάθεση. Έτσι βρίσκονται σε πολλά μέρη ταυτόχρονα, δημιουργώντας ή αναπαράγοντας ξεχωριστές προσωπικές ή συλλογικές μνήμες - κάθε κομμάτι τους μας είναι αρκετά οικείο, έστω κι αν το ακούμε πρώτη φορά, κάθε χώρος είναι προσπελάσιμος μέσα στον χρόνο, έστω κι αν δεν υπάρχει πιθανότητα να προσεγγισθεί με μηχανικά μέσα. Αυτό το παιχνίδι της φαντασίας λέγεται Ίασις, είναι Ίασις, ακούγεται 'Ιασις». Πράγμα που εξακολουθεί να ισχύει στο ακέραιο.

Στην ιστορική τους αυτή επανένωση για πρώτη φορά σε μια σειρά συναυλιών μετά το 2004, οι πολυτάλαντοι μουσικοί των Iasis, πριν φύγουν για συναυλίες στο εξωτερικό, συναντούν επί σκηνής Half Note τον κορυφαίο τραγουδοποιό Ορφέα Περίδη, την μοναδική ερμηνεύτρια Έλλη Πασπαλά καθώς και την πολυτάλαντη τραγουδίστρια ηθοποιό και χορεύτρια Μαρίνα Σάττι! Η σεζόν ξεκινά με τρομερό ενδιαφέρον στο Half Note…

ΝΙΚΟ, 1988

Νύχτες Πρεμιέρας

30 Σεπτεμβρίου Odeon Όπερα 1

Σε απόλυτη σύμπνοια με το ασυμβίβαστο πνεύμα της Κρίστα Πέφγκεν (όπως απαιτούσε να αναφέρεται η Νίκο, αλλοτινή μούσα του Άντυ Γουόρχολ και τραγουδίστρια των Velvet Underground), η Σουζάνα Νικιαρέλι αποφεύγει τους συναισθηματισμούς και σκηνοθετεί μια ασυνήθιστη μουσική βιογραφία. Πότε αξιοποιώντας ηλεκτρισμένες διασκευές και πότε πρωτότυπες συνθέσεις, η Ιταλίδα σκηνοθέτις βάζει σε πρώτο πλάνο την μουσική και τις παθιασμένες ερμηνείες της εξαιρετικής Τρίνε Ντύρχολμ, για να δώσει την ψυχοσύνθεση ενός κατεστραμμένου ειδώλου.Η αισθητική της εικόνας παραπέμπει στη δεκαετία του ’80 ενώ μικρές σεναριακές αποκλίσεις ανανεώνουν διαρκώς το αφηγηματικό ενδιαφέρον. Μέσα από την συνεπέστατη απεικόνιση της ιστορίας μιας γυναίκας που πάσχιζε να αποτινάξει ό,τι την συνέδεε με το θρυλικό της παρελθόν, το «Nico, 1988» ανάγεται στον μύθο μιας ολόκληρης γενιάς που τράφηκε αποκλειστικά από την αυτοκαταστροφή.

Σκηνοθεσία / Director: Susanna Nicchiarelli

Σενάριο / Screenwriter: Susanna Nicchiarelli

Φωτογραφία / DoP: Crystel Fournier

Μουσική / Music: Gatto Ciliegia contro il Grande Freddo

Μοντάζ / Editor: Stefano Cravero

Ηθοποιοί / Principal Cast: Trine Dyrholm, John Gordon Sinclair, Anamaria Marinca, Sandor Funtek, Thomas Trabacchi, Karina Fernandez

Βραδιά του Ερευνητή 2017

Mια γιορτή για την Επιστήμη και την Έρευνα στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος".

H Βραδιά του Ερευνητή είναι μια μεγάλη γιορτή για την επιστήμη και την έρευνα που διοργανώνεται κάθε χρόνο σε περισσότερες από 300 πόλεις σε όλη την Ευρώπη και σε 9 πόλεις της Ελλάδας. Με σύνθημα "Γνώρισε τη μαγεία της Έρευνας", στην Αθήνα, η φετινή βραδιά πραγματοποιείται για δεύτερη φορά στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος", του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού στις 29 Σεπτεμβρίου.

Ο "Ελληνικός Κόσμος" με χαρά φιλοξενεί, για δεύτερη φορά, εκπροσώπους των μεγαλύτερων ερευνητικών κέντρων της χώρας, αλλά και το ευρύτερο κοινό (παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικούς) που θα έχει την ευκαιρία να προσεγγίσει τον χώρο της επιστήμης και της έρευνας με βιωματικό τρόπο. Επιπρόσθετα, λίγο πριν τη μεγάλη Βραδιά στον Ελληνικό Κόσμο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, επτά μικρότερες εκδηλώσεις θα προηγηθούν της κεντρικής, για την καλύτερη γνωριμία του κοινού με τους στόχους και το ερευνητικό έργο των επιστημονικών φορέων/συνδιοργανωτών: συγκεκριμένα στην Αθήνα λίγο πριν τις 29 Σεπτεμβρίου τα ερευνητικά κέντρα: Εθνικό Αστεροσκοπείο, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ), Ερευνητικό Κέντρο "Αθηνά", ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος", ΕΛΚΕΘΕ (στην Ανάβυσσο) και το Ινστιτούτο Παστέρ θα ανοίξουν τους χώρους τους, ενώ στο Ηράκλειο της Κρήτης, το ενυδρείο του ΕΛΚΕΘΕ θα περιμένει μικρούς και μεγάλους.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα