UPDATE CITY BLOGGING

Τι να κάνεις στη Θεσσαλονίκη αυτές τις γιορτές;


22 Δεκεμβρίου 2017

slider7.jpg

Τα νέα μέρη


Η μικρή Φρίντα

Όταν ήρθα πρώτη φορά σε επαφή με κάποιον από αυτό το ιδιαίτερο καφέ στην περιοχή της Ροτόντα, πήρα μια απάντηση που με ξάφνιασε: «θα πρέπει πρώτα να το συζητήσουμε όλα τα μέλη». Διότι «Η Μικρή Φρίντα ΚοινΣΕπ» ιδρύθηκε το 2016, αποτελείται από 5 μέλη, και έχει την έδρα της στο καφέ επί της οδού Αχειροποιήτου 4. Βασικοί της στόχοι, μεταξύ άλλων, η κάλυψη διάφορων αναγκών της συλλογικότητας (πολιτισμός, τέχνη, περιβάλλον, οικολογία, εκπαίδευση), η ενδυνάμωση της τοπικής συνοχής-ανάπτυξης και η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.Πέρα από το αυτονόητο, που αφορά στο μέγεθος του χώρου της ΚοινΣΕπ και την αγάπη για την ίδια την τέχνη της Κάλο (και όχι μόνο), το όνομα «μικρή Φρίντα» επιλέχθηκε με σκοπό τη δημιουργία ενός ιδιαίτερου χώρου όπου ο καθένας, ανεξαρτήτως ηλικίας και υποβάθρου, θα μπορεί να βρεί έναν φίλο (ακριβώς όπως έκανε η Φρίντα Κάλο δημιουργώντας στο μυαλό της τη «μικρή Φρίντα» προκειμένου να καταπολεμήσει τη μοναξιά της). Να ενταχθεί σε μια νέα παρέα, να αποκτήσει ένα νέο ενδιαφέρον που αφορά στον πολιτισμό και στα κοινά της πόλης – μέσα από τις δραστηριότητες που σχεδιάζει η ΚοινΣΕπ για το μέλλον.

Η γειτονιά έχει αγκαλιάσει και στηρίζει την προσπάθειά αυτή, σε αντίθεση με τον Ι.Ν. της Αχειροποιήτου που συνεχίζει την δικαστική διαμάχη ζητώντας ανάκληση της άδειας του καφέ, ισχυριζόμενος ότι διαφθείρει την νεολαία και θα υποβιβάσει την γειτονιά. Παρά το γεγονός ότι η τελευταία απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης στην οποία προσέφυγε ο Ι.Ν., δικαίωσε την ΚοινΣΕπ. Παρά το γεγονός ότι ανάμεσα στα δεκάδες κλειστά και ερημωμένα καταστήματα της περιοχής γύρω από ένα σημαντικό Παλαιοχριστιανικό και Βυζαντινό Μνημείο UNESCO της πόλης, η μικρή Φρίντα αποτελεί μια μικρή αλλά φωτεινή εξαίρεση. Ακόμα και όταν, λίγες μέρες μετά την τελευταία προσφυγή του Ι.Ν., άγνωστοι βανδαλίζουν την πρόσοψή της.

«Η μικρή Φρίντα ΚοινΣΕπ», λειτουργεί καθημερινά από το πρωί ως αργά το απόγευμα (προσοχή στις ώρες γιατί κλείνει νωρίς), προσφέροντας λαχταριστά ροφήματα, φρέσκα σνακ και σπιτικά γλυκά, σε ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές!

Ανακαλύψτε όλες τις υπόλοιπες προτάσεις εδώ.