UPDATE CITY BLOGGING

Natalie Sampas: Η γυναίκα που έχει βάλει στόχο να μάθει στα παιδιά μας την πραγματική Αθήνα


Χριστίνα Γουδρούπη

15 Φεβρουαρίου 2019

2.jpg

To Αthens For Kids είναι ένα project που θέλει να μάθει στα παιδιά για τον πολιτισμό και την ιστορία της Αθήνας με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο. Τα παιδιά επισκέπτονται τα μουσεία και τα αξιοθέατα της πόλης και μαθαίνουν για αυτήν μέσα από παιχνίδια, με τρόπο εμπειρικό και διασκεδαστικό.

Πίσω από αυτό το project «κρύβεται» μια ομάδα νέων ανθρώπων, άρτια καταρτισμένων για αυτό ακριβώς: εκπαιδευτικοί, ξεναγοί, αρχαιολόγοι, μουσειολόγοι και κυρίως... γονείς. Για να μάθουμε περισσότερα για αυτήν την ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία, μιλήσαμε με την Natalie Sampas, την γυναίκα πίσω από το εγχείρημα. H Natalie είναι ψυχολόγος με ειδίκευση στην παιγνιοθεραπεία, κι ασχολείται με τα παιδιά εδώ και πολλά χρόνια.

Ποια ήταν η ιδέα πίσω από το Athensforkids;

Η ιδέα γεννήθηκε μέσα από την δική μου ανάγκη να μπορώ να έχω για το παιδί μου κάποιον εξειδικευμένο να του δείξει την οποιαδήποτε πόλη μέσα από μια άλλη, πιο φιλική για τα παιδιά οπτική, που ως στόχο θα έχει να αγαπήσει την νέα αυτή γνώση και να θέλει να εξερευνήσει στην πορεία και άλλα μουσεία και πολιτισμούς.

Τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε κατά την υλοποίησή του;

Δυστυχώς κάποια μουσεία αντί να μας αγκαλιάσουν και να θέλουν να συνεργαστούμε με τον οποιοδήποτε τρόπο, μας είδαν ανταγωνιστικά. Από την άλλη, το πιο δύσκολο που είχαμε να αντιμετωπίσουμε όπως οποιοδήποτε πρόγραμμα που σχετίζεται με τα παιδιά ήταν η εμπιστοσύνη των γονέων, κάτι που νομίζω ότι έχουμε κερδίσει.

Ποια tour ξεχωρίζετε και γιατί;

Όλα τα προγράμματα μας είναι διαφορετικά και τα αγαπάω το ίδιο. Μεγάλη απήχηση έχει το «Ταξίδι στη μυθολογία» (Αρχαιολογικό Μουσείο) και το νέο μας πρόγραμμα, «Το πρώτο μου μουσείο» (Μουσείο Ακρόπολης), όπου μικρά παιδιά, ηλικίας 3-5 ετών, έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με την έννοια «μουσείο». Στοχεύουμε στην δημιουργία μιας οικογενειακής εμπειρίας καθώς και στην εξοικείωση των παιδιών με την έννοια και τη λειτουργία του Μουσείου, γι’ αυτό και ακολουθούμε τις αναπτυξιακές ανάγκες των παιδιών της συγκεκριμένης ηλικίας.

Τι είναι αυτό που έχει κάνει αυτό το project να ξεχωρίσει;

Είναι ένα project που έχει δημιουργηθεί με αγάπη και που αποτελείται από μια εξαιρετική ομάδα πιστοποιημένων ξεναγών, αρχαιολόγων και μουσειολόγων. Είμαστε μια παρέα από νέους ανθρώπους που αγαπούν αυτό που κάνουν και έχουν έναν ιδιαίτερο τρόπο με τα παιδιά. Ο σχεδιασμός των προγραμμάτων είναι προσεγμένος και ειδικά σχεδιασμένος από την μουσειολόγο μας κα Γεωργοπούλου, ώστε μια οικογένεια να περάσει ευχάριστα και γονείς με παιδιά να συνδεθούν μέσα από αυτήν την κοινή εμπειρία.

Έχει διαφορά η εμπειρία για τα παιδιά που έρχονται στην Αθήνα για τουρισμό σε σχέση με όσα μένουν μόνιμα εδώ και μαθαίνουν την πόλη τους από άλλη οπτική γωνία;

Πιστεύω δεν έχει καμία διαφορά γιατί τα παιδιά διψάνε για γνώση και είναι «ανοιχτά» σε νέες εμπειρίες. Οι γονείς παίζουν σημαντικό ρόλο στο πώς αντιμετωπίζουν τέτοιες εμπειρίες και πόσο θα εμπλακούν κι αυτοί σε όλο αυτό. Δικός μας στόχος είναι να φυτέψουμε ένα σποράκι στα παιδιά αλλά και στην οικογένεια γενικότερα για να επιστρέψουν και σε άλλα προγράμματα και όλο αυτό να αποτελέσει μια θετική οικογενειακή εμπειρία.

Τι σχέδια έχετε για το μέλλον του project;

Τα σχέδια είναι να καταφέρουμε να μας γνωρίσουν όλο και περισσότερες οικογένειες και να έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε στα παιδιά τους θησαυρούς της πόλης τους μέσα από γνώση και πολιτισμό. Επόμενο σχέδιο είναι να μπορέσουμε να «προσφέρουμε» τα προγράμματά μας σε παιδιά και οικογένειες από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και να τους δώσουμε την «πνευματική τροφή» που χρειάζεται ο κάθε άνθρωπος στη ζωή του για να προχωρήσει.

Θα αλλάζατε κάτι από όσα έχετε κάνει σε σχέση με αυτό;

Εσείς θα αλλάζατε κάτι από ένα παιδί σας; Το αγαπώ σαν παιδί μου γι’ αυτό που είναι και γι’ αυτό που πάει να γίνει. Το αφήνω να μεγαλώσει με τον τρόπο που επιθυμεί, με φροντίδα και ασφάλεια, δίνοντάς του απλά τα φτερά του για να πετάξει στο δικό του «ταξίδι».

Πώς βοηθάει το παιχνίδι στην εκπαιδευτική διαδικασία;

Το παιχνίδι είναι το εργαλείο του παιδιού για να μαθαίνει τον κόσμο, να μαθαίνει τον ίδιο του τον εαυτό. Το κατάλληλο παιχνίδι γίνεται εργαλείο για την κάλυψη των αναπτυξιακών αναγκών του παιδιού κατά τα διάφορα ηλικιακά στάδια. Τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα είναι δομημένες ακολουθίες δραστηριοτήτων απολύτως προσαρμοσμένες σε αυτές τις αναπτυξιακές ανάγκες και με σεβασμό στην ανάγκη του παιδιού για παρατήρηση και ανακάλυψη.

Πώς ανταποκρίνονται τα παιδιά στο εγχείρημα;

Τα παιδιά ανταποκρίνονται εξαιρετικά! Λαμβάνουν οπτικά, ακουστικά και απτικά ερεθίσματα και έχουν τη δυνατότητα να μοιράζονται την εμπειρία τους με τους γονείς τους, πράγμα το οποίο τα κάνει να νιώθουν ασφάλεια και ηρεμία.

Υπάρχουν περιπτώσεις που δυσκολεύονται με τις δραστηριότητες;

Οι δραστηριότητες είναι σχεδιασμένες για τις συγκεκριμένες ηλικίες. Συνεπώς δεν τίθεται ζήτημα δυσκολίας στην κατανόηση ή στην αλληλεπίδραση. Ωστόσο, το κάθε παιδί αντιμετωπίζεται και ως ξεχωριστή προσωπικότητα. Η μουσειοπαιδαγωγός-ξεναγός έχει την εμπειρία και τη γνώση να χειριστεί επί τόπου περιπτώσεις δυσκολιών και φυσικά να συνεργαστεί με τους γονείς αν αυτό είναι απαραίτητο.

Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε στην ιστοσελίδα του Athens For Kids και ακολουθήστε την ομάδα στο Facebook και στο Instagram!