UPDATE CITY BLOGGING

Μιλήσαμε με τη σύζυγο του Αλέκου Χρυσοβέργη πριν τη συναυλία για τα 50 χρόνια προς τιμήν του


28 Μαΐου 2019

x2.jpg

Τα τραγούδια του Αλέκου Χρυσοβέργη είναι πλέον συνώνυμο της αγάπης αλλά και της απώλειας, του ανεκπλήρωτου έρωτα, της προδοσίας, της αλήθειας και του ψέμματος. Από τα τέλη της δεκαετίας του '60 μέχρι και σήμερα και μετά από πάνω από 1.000 τραγούδια και τεράστιες επιτυχίες, ο Αλέκος Χρυσοβέργης θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους λαϊκούς συνθέτες της χώρας μας, έχοντας σημαδέψει για πάντα την μουσική ιστορία της Ελλάδας. Γι' αυτό και την Κυριακή 30 Ιουνίου 2019 στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας, 13 από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του λαϊκού πενταγράμμου ενώνονται για να τιμήσουν τον Αλέκο Χρυσοβέργη για τα 50 χρόνια προσφοράς του στο ελληνικό λαϊκό τραγούδι.

Πριν τη μεγάλη βραδιά, εμείς μιλήσαμε με την σύζυγό του, Ειρήνη Αλεξανδράκη, για να μάθουμε μερικά πράγματα για τη ζωή του μεγάλου αυτού καλλιτέχνη, από τον άνθρωπο που έχει ζήσει μαζί του σχεδόν σαράντα χρόνια...

Πότε και πώς γνωριστήκατε με τον Αλέκο; Θυμάστε ακόμα εκείνη την ημέρα;

Ερχόταν στο χώρο εργασίας μου, σε ένα κατάστημα, ως πελάτης και εκεί γνωριστήκαμε. Όχι μόνο θυμάμαι, αλλά έχω ακόμα μετά από 39 χρόνια το χαρτί στο οποίο μου είχε γράψει το τηλέφωνό του.

Έχει τονίσει επανειλημμένως ότι έμπνευσή του για τα τραγούδια του είναι η οικογένεια του. Τι είναι αυτό που θεωρείτε ότι τον εμπνέει;

Θεωρώ ότι ένας άνθρωπος αντλεί έμπνευση από τα ερεθίσματα τα οποια βιώνει περισσότερο. Ως οικογένεια, είμαστε δεμένοι, επομένως σίγουρα κάποια στοιχεία από όλα όσα ζούμε μαζί, δηλαδή χαρές, λύπες, δυσκολίες, και όσα συναισθήματα ακολουθούν αυτές τις στιγμές, αποτελούν ερέθισμα για τον Αλέκο. Εμείς φροντιζουμε από τη μεριά μας, λοιπόν, να του προσφέρουμε την ψυχική ηρεμία που χρειάζεται ένας καλλιτέχνης για να μετατρέπει αυτή την έμπνευση σε έργο.

Αν σας ζητούσαμε να μας περιγράψετε με 5 λέξεις τον σύζυγό σας (μία για κάθε δεκαετία προσφοράς στο λαϊκό τραγούδι), ποιες θα ήταν αυτές;

Οργανωτικός, έτσι ώστε να φέρνει πάντα εις πέρας το έργο του. Τελειομανής, διότι αποκλείεται να το δημοσιοποιήσει αν δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του. Συνετός, γιατί ξέρει να παίρνει σωστές αποφάσεις. Επιμελής, μιας και εργάζεται σκληρά. Εφευρετικός από τη φύση του.

Πώς είναι να μοιράζεστε την καθημερινότητα με έναν τόσο επιτυχημένο μουσικοσυνθέτη; Σας τραγουδάει όλη τη μέρα; Σας ζητάει την άποψή σας για τα τραγούδια που γράφει; Ή μήπως, αν και αδυνατούμε να το πιστέψουμε, δεν αναφέρει τίποτα επαγγελματικό μέσα στο σπίτι;

Για μένα είναι απλά ο Αλέκος. Ζουμε μια απλή και φυσιολογική ζωη όπως όλα τα ζευγάρια. Φυσικά, το κομμάτι της δουλειάς του αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της ζωής και της ημέρας μας, επομένως συχνά θα συμβεί να ζητήσει την άποψη τη δική μου αλλά και της υπόλοιπης οικογενειας για ένα τραγουδι, για έναν στιχο, για οτιδήποτε.

Μπορείτε να ξεχωρίσετε 10 τραγούδια του που να σημαίνουν κάτι ξεχωριστό για εσάς; Και αν ναι, ποια είναι η ιστορία πίσω από το καθένα; Σαν ένα δικό σας προσωπικό άλμπουμ, δηλαδή.

Υπάρχουν κομμάτια ιδιαίτερα για 'μένα που έχουν μιλήσει στην ψυχή μου, όπως το “ Όλα σ' αγαπάνε “ το “Καλύτερα μαζί σου και τρελός“ η το “Ακόμα κι αν πεθάνω εγώ “. Όλα τα κομμάτια έχουν το καθένα τη δική του ιστορία για 'μένα. Αν ξεκινήσω να αναλύω θα χρειαζόμασταν ημέρες για να τελειώσουμε. Όπως συνηθίζω να λέω όμως “ήταν όλα τους παιδιά του“.

Με τα τραγούδια του, ο σύζυγός σας έχει καταφέρει να μπει σχεδόν σε όλα τα σπίτια της Ελλάδας. Έχετε νιώσει ποτέ «προδομένη», δηλαδή ότι δεν ανήκει μόνο σε εσάς, αλλά σε όλους μας;

Σαφώς και όχι. Το αντίθετο, νιώθω περήφανη γι’αυτό το γεγονός. Η πολιτιστική κληρονομιά που αφήνει πίσω του είναι αυτή που ανήκει σε όλους τους Έλληνες και σε όλα τα σπίτια. Ως άνθρωπος ανήκει πάντα πρωτίστως στην οικογένειά του.

Έχετε γίνει ποτέ μάρτυρας ερωτικών «επιθέσεων» στον σύζυγό σας από θαυμάστριές του; Πώς μπορείτε και διαχειρίζεστε κάτι τέτοιο;

Όχι γιατί ο Αλέκος ήταν πάντα πολύ προσεκτικός τόσο με το δημόσιο προφίλ που προβάλλει, όσο και με τα “όρια” που θέτει σε τέτοια θέματα. Δεν αντιμετωπίσαμε λοιπόν ποτέ τέτοιου είδους περιστατικά.

Τι θα λέγατε σε κάποιον για να τον πείσετε να μην χάσει τη μεγάλη βραδιά, στις 30 Ιούνη, στο ΣΕΦ;

Ότι πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές βραδιές που θα γνωρίσει ποτέ το Ελληνικό λαϊκό τραγούδι. Αν κάποιος αγαπάει το λαϊκό τραγούδι, τότε μιλάμε για μια συναυλία που δεν θα έπρεπε να την χάσει. Δε συμβαίνει συχνά τόσοι καλλιτέχνες να ενώνουν τις δυνάμεις τους για ένα event.

Εισητήρια για τη συναυλία 50 χρόνια Αλέκος Χρυσοβέργης μπορείτε να βρείτε εδώ.