UPDATE CITY BLOGGING

5 λόγοι που αξίζει να δείτε τη «Ρένα» του Αύγουστου Κορτώ στο θέατρο Ακροπόλ


Έλενα Κρητικού

13 Νοεμβρίου 2019

5 λόγοι που αξίζει να δείτε τη «Ρένα» του Αύγουστου Κορτώ στο θέατρο Ακροπόλ

Η «Ρένα» σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη ξεπετάγεται από τις σελίδες του ομώνυμου έργου του Αύγουστου Κορτώ για να μας μεταφέρει σε ένα νοητό ταξίδι στην Ελλάδα, από τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα, μέσα από την πολυτάραχη ζωή της. 

Η «Ρένα» είναι μία παράσταση που αξίζει να δει κανείς για πολλούς λόγους, κυρίως για την Υρώ Μανέ, η οποία γίνεται ένα με την ηρωίδα από τα πρώτα λεπτά της παράστασης. Εμείς παρακολουθήσαμε από κοντά τον, μεταφερόμενο επάνω στο σανίδι, «ύμνο στην αγάπη, στη ζωή και στον έρωτα χωρίς φραγμούς», στην επίσημη πρεμιέρα της παράστασης, ξεχωρίζοντας παρακάτω, τα καλύτερα σημεία της.

1.    Μια δυνατή αρχή προδιαγράφει σχεδόν πάντα την επιτυχία

Η «Ρένα» ξεκινάει με τη φωτογραφική αναδιήγηση της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα έως σήμερα. Μέσα από πολύ δυνατές φωτογραφίες από τη Μικρα Ασία, τη δικτατορία Πάγκαλου, τα Δεκεμβριανά, την Κατοχή, τη δικτατορία και άλλα γεγονότα που σημάδεψαν τη χώρα, μεταφερόμαστε στην ιστορία της «Ρένας», όπως την αφηγείται η ίδια, στους συνοδοιπόρους της, Άγη Εμμανουήλ, Κωνσταντίνο Φάμη, Μιχάλη Αβρατόγλου. 

2.    Η Υρώ δε θα μπορούσε να υποδυθεί καλύτερα τη Ρένα

Η ηθοποιός, Υρώ Μανέ μεταμορφώνεται για 100’ με απόλυτο τρόπο στην ηρωίδα του Κορτώ, Ρένα. Από τα πρώτα λεπτά εγκλιματιστήκαμε στη ζωή μιας γυναίκας ελευθέρων ηθών με πολύ αγάπη μέσα της και καθόλου δόλο για τους γύρω της. Η ιστορία της Ρένας ταυτίζεται αναμφίβολα, με θλιβερά ιστορικά γεγονότα της Ελλάδας. Η Υρώ Μανέ υποδύεται τη Ρένα με τις κατάλληλες εντάσεις στη φωνή και με μια κινησιολογία που κάνει τον θεατή να θέλει να χειροκροτήσει από την αρχή, την ερμηνεία της. 

3.    Όλο το νόημα της ζωής μέσα στα δύο αποφθέγματα της Ρένας

Υπάρχουν πολλά σημεία από την παράσταση, στα οποία αξίζει να σταθείτε, αλλά τα δύο παρακάτω, μας χαράχτηκαν έντονα στο μυαλό: «Δεν υπάρχει πιο ανώμαλο από το να αρνιέσαι αυτό που σε κάνει χαρούμενο», «Να ζήσεις όσο μπορείς πιο ευτυχισμένος. Ν’ αγαπήσεις και ν’ αγαπηθείς». 

jenny.gr

4.    Τα λιτά σκηνικά συνέβαλαν στη μεγαλύτερη επιτυχία της παράστασης

Τα σκηνικά ήταν ακριβώς όπως έπρεπε για να στραφεί από την αρχή, όλη η προσοχή στην κεντρική ηρωίδα. Μάλιστα, η σκηνική οικονομία δημιούργησε την κατάλληλη συγκινησιακή φόρτιση, που συνοδεύει σε πολλά σημεία την αφήγηση της «Ρένας».

5.    Η μουσική της παράστασης καθηλώνει και τον πιο απαιτητικό θεατή

Η μουσική του Π. Τσεβά σε συνδυασμό με το ταλέντο της Μανέ σε κάνουν να ανατριχιάζεις από τον συνδυασμό του χορού της με το τραγούδι. Νιώθεις λες και μέσα σε λίγες μουσικές νότες περικλείεται όλο το ζοφερό παρελθόν της Ελλάδας, μια αίσθηση που σου προκαλεί ρίγη από την ένταση της κάθε μουσικής στιγμής.

Γι΄αυτούς τους λόγους αλλά και για πολλούς ακόμη, που θα ξεχωρίσετε μόνοι σας, βλέποντας την παράσταση, αξίζει να δείτε τη «Ρένα» να δίνει όλη της την ψυχή πάνω στη σκηνή, αφηγούμενη μνήμες που την έκαναν να αγαπήσει βαθιά στη ζωή της, αλλά και να αγαπηθεί. 

«Ρένα» του Αύγουστου Κορτώ

Για περισσότερες πληροφορίες: theatroakropol.gr

Από 05/11/ 2019 κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00

Διάρκεια Παράστασης: 100 '
Σκηνοθεσία:Ν. Κοντούρη
Ερμηνεύουν: Υρώ Μανέ, Άγ. Εμμανουήλ, Κ. Φάμης, Μ. Αβρατόγλου. Μουσικοί επί σκηνής: Π. Τσεβάς, Κ. Νικολόπουλος. Σκην.-κοστ.: Κ. Ζαμάνης. Μουσ.: Π. Τσεβάς.