UPDATE CITY BLOGGING

Πώς ένα cafe στην Κηφισιά εξασφαλίζει καλύτερη ζωή στις γυναίκες της Λατινικής Αμερικής


Στεφανία Παπαδημητρίου

24 Σεπτεμβρίου 2021

Πώς ένα cafe στην Κηφισιά εξασφαλίζει καλύτερη ζωή στις γυναίκες της Λατινικής Αμερικής

Στον αριθμό 324 της οδού Κηφισίας, τρεις γυναίκες αποφάσισαν να ανοίξουν ένα καφέ διαφορετικό από τα άλλα. Η Μαριλένα Κουΐδου, η Έλενα Μπαρμπαλιά και η Κλαίρη Κατσίβελα έφεραν στην Ελλάδα το πρώτο κατάστημα του ιδρύματος Café Femenino – και είναι μόνο η αρχή. Στόχος, είναι να επεκταθούν σε περισσότερα σημεία της χώρας μας αλλά και στην Κύπρο.

Πριν καν κλείσει έναν μήνα λειτουργίας, το καφέ έχει δεχθεί τεράστια αγάπη από τον κόσμο. «Τα προϊόντα είναι μιας μέρας μόνο, δεύτερη δεν τα βρίσκει μέσα στο μαγαζί μας. Απόδειξη αυτού είναι ότι έχουμε πιά μόνιμους πελάτες πού παραγγέλνουν κάθε μέρα καφέ και συγκεκριμένα από τα παράπλευρα προϊόντα μας κι εμείς τούς ανταμείβουμε με τον δικό μας τρόπο. Μεγάλη είναι και η απήχηση πού έχουμε στα κοινωνικά δίκτυα, στο Facebook, στο Instagram, στο Linkedin κ.α. Η δικαίωση της επιλογής μας για ποιότητα, φρεσκάδα και κοινωνικότητα βρίσκεται στα ζεστά σχόλια πού αναρτώνται», μου εξήγησε η κυρία Κατσίβελα.

jenny.gr

Τι είναι αυτό που κάνει το Café Femeninο τόσο ξεχωριστό; Η απάντηση βρίσκεται στη φιλοσοφία του.

«Το ότι δηλαδή το ίδρυμα κατάφερε να οργανώσει γυναίκες παραγωγούς καφέ σε εννέα χώρες της Λατινικής Αμερικής σέ συνεταιρισμούς, να τίς δώσει κίνητρα αλλά και τη δυνατότητα όχι μόνο να συνεισφέρουν από την εργασία τους στην οικονομία των οικογενειών τους αλλά και στις τοπικές κοινωνίες με έργα πού ενισχύουν τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και τον ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία» μου είπε η κυρία Κουΐδου. «Αυτή η ιστορία, μαζί με την άριστη ποιότητα τού καφέ πού παράγουν, κάνουν το Café Femenino διαφορετικό, κάτι πού έλειπε μέχρι τώρα στη χώρα μας». Και αποφάσισαν να το τολμήσουν.

Γνωρίζουμε πως το Café Femenino Foundation έχει σκοπό να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής των γυναικών. Πώς αυτό είναι εφικτό από τη χώρα μας;

Κλαίρη Κατσίβελα: Συμβατική μας υποχρέωση είναι να συνεισφέρουμε ένα ποσό 5 cents για κάθε κιλό καφέ πού αγοράζουμε στο ίδρυμα Café Femenino πού με τη σειρά του το διαθέτει για την υλοποίηση δράσεων πού ενισχύουν τη γυναικεία επιχειρηματικότητα στις χώρες παραγωγής τού καφέ του. Εμείς πετύχαμε 2,5 από τα πέντε cents να τα διαθέτουμε σέ κάποια οργάνωση και σέ δράσεις πού ενισχύουν την γυναικεία επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Την βελτίωση των συνθηκών ζωής των γυναικών την βλέπουμε να επιτυγχάνεται μόνο μέσα από ενεργό συμμετοχή των γυναικών στα επιχειρηματικά δρώμενα της χώρας μας.

jenny.gr

«Το Café Femenino είναι στην καρδιά της δράσης μας. Είναι η αφετηρία μας. Σχεδιάζουμε μια σειρά συνεργασιών με φορείς πού σκοπό έχουν την ενδυνάμωση των γυναικών στην κοινωνία και την ανάδειξη των ηγετικών τους προσόντων. Μαζί με τούς φορείς αυτούς θα συμμετέχουμε στη διοργάνωση συνεδρίων, ημερίδων, δημόσιων συζητήσεων, καθώς και στην υποστήριξη κάθε δράσης πού θα έχει στο επίκεντρό της την γυναίκα  σαν άτομο, σαν μάνα, σαν επαγγελματία και σαν επιχειρηματία», εξήγησε η Έλενα Μπαρμπαλιά.

Ως γυναίκες στον χώρο των επιχειρήσεων, τι περιστατικά ανισότητας έχετε βιώσει;

Μαριλένα Κουϊδου: Σαν παράδειγμα θα αναφέρω την μικρή συμμετοχή γυναικών είτε σέ ηγετικές θέσεις επιχειρήσεων είτε στα διοικητικά τους συμβούλια. Το ίδιο ισχύει και για τίς δημόσιες επιχειρήσεις ή υπηρεσίες. Υπάρχει ακόμα στην Ελλάδα η αντίληψη και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό ότι η γυναίκα είναι προορισμένη να υπηρετεί την οικογένειά της μέσα από την διαχείριση τού σπιτιού της. Αυτό όμως την αποκόπτει από την κοινωνική δράση και από γενικότερη οικονομική δραστηριότητα. Σίγουρα ο ρόλος της στην οικογένεια και στο σπίτι είναι σημαντικός, όπως όμως είναι εξίσου σημαντικός και ο ρόλος τού άνδρα στην οικογένεια και στο  σπίτι. Οι ρόλοι πρέπει να είναι κοινοί παντού. Πρέπει η γυναίκα να μην είναι εξαρτώμενη από το εισόδημα τού άνδρα ή τού γονιού, αλλά να είναι ανεξάρτητη κι ευτυχισμένη μέσα από την δημιουργία της ιδίας της της δουλειάς.

jenny.gr

Κι ενώ το Café Femenino είναι ένας τόπος αφιερωμένος στη γυναικεία ενδυνάμωση, ο σεξισμός προσπαθεί σκληρά να το πολεμήσει. «Μας επισκέφτηκε ένας πελάτης και μας είπε ότι θα ήθελε πιο όμορφες Περουβιανές κοπέλες από αυτές που απεικονίζονται στις φωτογραφίες μας και στο βίντεο που μαζεύουν τον καφέ από τις cooperatives», μου είπαν. Δεν υπάρχει χώρος για σχόλια.

jenny.gr

Πώς είναι να ιδρύεις νέα επιχείρηση εν μέσω πανδημίας;

Έλενα Μπαρμπαλιά: Για εμάς ισχύει η φράση «business as usual». Η πανδημία δεν πρέπει να σκοτώνει την οικονομική δραστηριότητα. Αντίθετα, πρέπει να αποτελεί ευκαιρία δημιουργικών δράσεων με στόχο το παρόν αλλά κυρίως το μέλλον. Η πανδημία δεν θα κρατήσει για πάντα. Έτσι είναι σήμερα η ευκαιρία για επένδυση, με σύνεση βέβαια αλλά και με σχέδιο. Είναι άσκηση προετοιμασίας αλλά και καλής και λελογισμένης οργάνωσης. Είναι μάλιστα ιδιαίτερα ευχάριστο και χρήσιμο να έχεις και την βοήθεια έμπειρων, νέων στην ηλικία αλλά και καλών συνεργατών πού λόγω και των ειδικών δυσκολιών της πανδημίας σού ανταποδίδουν την εμπιστοσύνη πού τούς δείχνεις με τον ενθουσιασμό και την αποδοτικότατά τους.

Café Femenino, Λεωφ. Κηφισίας 324, Αθήνα

jenny.gr