Ίδρυμα Σπύρου Λοβέρδου: Το επιβλητικό κτίριο ανοίγει ξανά τις πύλες του με μια ασύγκριτη αισθητική, στην καρδιά της Κηφισιάς
Έλενα Κρητικού
23 Σεπτεμβρίου 2021
Φτάνοντας στην είσοδο, ψυχανεμίζεσαι πως το εσωτερικό πρόκειται να είναι το ίδιο εντυπωσιακό στην όψη και το περιεχόμενο.
Πράγματι, μπαίνοντας μέσα στο επιβλητικό κτίριο του Τσίλερ, ιδιοκτησίας του Ιδρύματος Σπύρου Λοβέρδου, νιώθεις πως μεταφέρεσαι με μια μαγική χρονοκάψουλα στη δεκατία του 1930, σε μια εποχή όπου προσαρμόζεται τέλεια στο σήμερα και ακτινοβολεί έναν αξιοθαύμαστο εσωτερικό πλούτο.
Ο μοναδικός ιστορικός και πολιτιστικός αυτός θησαυρός ανοίγει ξανά τις πύλες του ως Fondazione και ο καλλιτεχνικός διευθυντής και επιμελητής ή αλλιώς peripatetic concept maker, Γεώργιος Καράμπελλας, μας ξενάγησε με έναν τρόπο μοναδικό στον τόπο πολλών μελλοντικών δημιουργικών δράσεων που φιλοτέχνησε ο ίδιος με βάση την αισθητική και το εκλεκτό του γούστο.
Ο αεικίνητος και πολυμήχανος peripatetic concept maker, Γεώργιος Καράμπελλας
Το νέο του project στη Βιβλιοθήκη Ίδρυμα Σπύρου Λοβέρδου, φιλοξενεί την πλούσια συλλογή σπάνιων βιβλίων, καθώς και την crème de la crème συλλογή Βυζαντινών εικόνων του αδερφού του Διονυσίου Λοβέρδου. Τα βιβλία που κοσμούν την τεράστια βιβλιοθήκη του Σπύρου Λοβέρδου: εκδόσεις του δέκατου ένατου αιώνα, κώδικες και χειρόγραφα, σε κάνουν να σταθείς για ώρα μπροστά τους όσο τα πάντα γύρω σου κλέβουν παράλληλα την προσοχή.
Έπειτα από μια μακρά ανενεργή περίοδο αδράνειας, ο ιδιαίτερος χώρος αναβιώνει, αναγεννάται και αποκτά ισχυρή ταυτότητα μέσα από τον αεικίνητο και πολυμήχανο, Γεώργιο Καράμπελλα. Με σεβασμό στο παρελθόν και έμπνευση από το μέλλον, κάθε σημείο του χώρου αξίζει ιδιαίτερης προσοχής. Τα πάντα είναι τοποθετημένα και επιμελημένα με ιδιαίτερη φροντίδα ενώ τα σύγχρονα σκηνικά, ως άλλα μοντέρνα "Salons Litteraires", φέρουν τη δική του, ιδιαίτερη προσωπική πινελιά, που κάνει το περιβάλλον ασύγκριτο.
Τα αριστουργηματικά περίτεχνα ξυλόγλυπτα φτιαγμένα από σοφούς κεφαλονίτες τεχνίτες, το ιδιωτικό παρεκκλήσι, οι αντίκες και τα πολύχρωμα design items, τα τραπέζια των 6 μέτρων μήκος στο Αναγνωστήριον, τα ταβάνια των 8 μέτρων ύψος στην Κεντρική Αίθουσα, ανάταση ψυχής!
Τα χαλιά, τα κρύσταλλα, οι πολυέλαιοι, τόσοι πολλοί που απλώς ακουμπιούνται στο πάτωμα. Μαγικοί χώροι που εκτείνονται σε πάνω από 700 τ.μ. Τα λαμπρά θυρανοίξια απογειώνονται με τους συγκλονιστικούς βοτανικούς Κηφισιώτικους κήπους των 3 στρεμμάτων με τις αιωνόβιες ελιές, τα θεόρατα πλατάνια, τα περήφανα κυπαρίσσια και κάθε λογής μεσογειακά φυτά, που για ολόκληρες δεκαετίες αποτέλεσαν το ιδανικό σκηνικό για τις σοφιστικέ συναντήσεις της bon vivant πνευματικής και οικονομικής αφρόκρεμας της ελληνικής κοινωνίας.
Βασίλης Ζούλιας, Γεώργιος Καράμπελλας, Σοφία Κωνσταντοπούλου, Περικλής Κονδυλάτος
Πηγαίνοντας προς τα έξω, αν και είναι πολλά αυτά στα οποία θες να σταθείς μέσα, ξεχωρίζεις την πισίνα με τις ριγέ κόκκινες Positano ξαπλώστρες, τα μαρμάρινα παγκάκια σε σχέδιο του Κωνσταντίνου Παρθένη, το herb garden, την πλατφόρμα με τα ζωγραφισμένα στο χέρι πλακάκια του 1920. Όλα μαζί δημιουργούν μια πανδαισία χρωμάτων, έναν σχεδόν αναγεννησιακό πίνακα που αξίζει να παρατηρείς για ώρες μέχρι να συλλάβεις κάθε σπιθαμή του εγχειρήματος.
Όσο η ώρα περνούσε, έπιανα τον εαυτό μου να επιστρέφει ξανά και ξανά στα ίδια σημεία προκειμένου να ανακαλύψω περισσότερες οπτικές και να εξερευνήσω έναν ιδιαίτερο κόσμο που απλωνόταν μπροστά μου σαν πίνακας ζωγραφικής. Τίποτα δεν είναι τυχαία σχεδιασμένο σε αυτόν τον χώρο και η επικρατούσα ατμόσφαιρα σε διαβεβαιώνει γι' αυτό. Πρόκειται για μια old money ατμόσφαιρα στο κέντρο ενός από τα πιο κομψά προάστια, που είναι απόλυτα σημερινή και current και αποπνέει απέραντη ομορφιά και αισθητική.