REAL LIFE TRUE STORIES

Photoshop στην Αναγέννηση: Όταν ο Raffaello «πείραζε» τη μύτη του στα αυτοπορταίτα


Στεφανία Παπαδημητρίου

19 Ιουλίου 2021

Photoshop στην Αναγέννηση: Όταν ο Raffaello «πείραζε» τη μύτη του στα αυτοπορταίτα

To καλοκαίρι που πέρασε, επιστήμονες από την Ιταλία δημιούργησαν ένα τρισδιάστατο μοντέλο του προσώπου του Ραφαήλ. Απέδειξαν, έτσι, δύο πράγματα. Το πρώτο, είναι πως ο τάφος του Δάσκαλου της Αναγέννησης βρίσκεται πράγματι στο Πάνθεον της Ρώμης. Το δεύτερο, είναι αρκετά πιο… ενδιαφέρον.

Ο καλλιτέχνης που έζησε από το 1483 έως το 1520, βελτίωνε την εικόνα της μύτης του στα αυτοπορτραίτα του. Έκανε, δηλαδή, το photoshop της εποχής!

Για χρόνια, υπήρχαν αμφιβολίες σχετικά με την ταυτότητα του σκελετού που είχε βρεθεί το 1833. Τώρα πια, είναι κι επίσημο πως ανήκει στον «αθάνατο θεό», το «θείο ζωγράφο».

Το 3D μοντέλο των ειδικών από το Πανεπιστήμιο Tor Vergata, το Ίδρυμα Vigamus και την Ακαδημία Raffaello, όμως, διέφερε σε κάτι από τους τόσους πίνακες στους οποίους απεικονίζεται το πρόσωπό του.

«Η μύτη που βρήκαμε με τη δική μας αναπαράσταση είναι ξεκάθαρα πιο έντονη από τα αυτοπορτραίτα του. Θεωρούμε, λοιπόν, ότι ο Ραφαήλ έκανε μία διόρθωση, ζωγράφιζε την ιδανική μορφή του. Στα έργα του, αναπαριστά την ομορφιά. Αρκεί μία ματιά στο πορτραίτο του Πάπα Λέοντα Ι, ο οποίος ποτέ δεν ήταν εμφανίσιμος. Ο Ραφαήλ κατάφερνε να βγάζει την ομορφιά όλων», είπε ο καθηγητής μοριακής βιολογίας Mattia Falconi.

Ανακαλύφθηκε και κάτι άλλο. «Είναι αδιανόητο το πόσο τέλεια ήταν τα δόντια του. Αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο, ειδικά για έναν 37χρονο άνδρα του 16ου αιώνα. Δείχνει πως ο Ραφαήλ πρόσεχε τον εαυτό του, την προσωπική υγιεινή και τη διατροφή του.»
 

 

Δείτε ακόμη: Τέχνη δίχως όρια: Εντυπωσιακές ζωγραφιές φτιαγμένες μόνο με ένα στυλό

 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr