UPDATE CITY BLOGGING

10AM Apotheke: Η νέα πρωτότυπη «αποθήκη» στο κέντρο της Αθήνας


Ερασμία Αρβανιτά

24 Ιανουαρίου 2024

10AM Apotheke: Η νέα πρωτότυπη «αποθήκη» στο κέντρο της Αθήνας
Photo: Μαίρη Λεονάρδου
Μιλήσαμε μαζί με την Εύα Παπαδάκη για να μάθουμε περισσότερα για το concept store «10AM Apotheke» που «μυρίζει» Ελλάδα

«Αλήθεια και αυθεντικότητα». Αυτές είναι οι δυο λέξεις με τις οποίες μου περιγράφει το 10AM Apotheke η Εύα Παπαδάκη, η δημιουργική δύναμη πίσω από αυτό το διαφορετικό concept store στην καρδιά της Αθήνας. Βρίσκεται στο υπόγειο του 10AM lofts, σε μια παλιά πολυκατοικία στο Γκάζι, στην οδό Κωνσταντινουπόλεως, και όλα όσα φιλοξενεί δεν είναι απλά αντικείμενα. Όλα εκεί, είναι ένα κράμα μυρωδιών, εικόνων και συναισθημάτων.

Η Εύα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κρήτη. Τα προϊόντα που μπορεί να προμηθευτεί κανείς από το 10AM Apotheke είναι ό,τι έβρισκε πάντα στο σπίτι της, στην κουζίνα της γιαγιάς της, στη δική της ελληνική «αποθήκη». Για την ίδια, «η Αποθήκη είναι ένα storytelling, μια ανάγκη να συστήσουμε την επιστροφή σε έναν απλό τρόπο ζωής», γι' αυτό και επιθυμεί «πρώτα τα νιώσει κάποιος τα προϊόντα της Αποθήκης, και μετά να τα δει. Γιατί είναι βίωμα, είναι ανάμνηση, είναι συναίσθημα».

Jenny.Gr
Photo Credits: Lavinia Cernau

Αφετηρία αυτού του project είναι μερικές λέξεις σε ένα γλωσσάρι, στο οποίο και έγινε η αρχική καταγραφή των προϊόντων. Ουσιαστικά, οι λέξεις που περιλαμβάνονται σε αυτό το γλωσσάρι, έχουν να κάνουν με το βίωμα και το συναίσθημα, είναι υλικά και άυλα αντικείμενα. «Μέσα από αυτή την καταγραφή, που ουσιαστικά είναι η αποθήκη εκ των έσω, όλα όσα αποθηκεύουμε ψυχικά στην πορεία της ζωής μας γίνονται προϊόντα, γιατί τα προϊόντα μας θυμίζουν συγκεκριμένα πράγματα», μου λέει η Εύα.

Η πολυτέλεια της απλότητας

Μπαίνοντας στο 10ΑΜ Αpotheke, δυσκολεύομαι να περιγράψω με λέξεις τι ακριβώς αισθάνομαι. Σίγουρα, αυτό που με καθοδηγεί εκείνη τη στιγμή είναι οι μυρωδιές, που θυμίζουν Ελλάδα. Η Εύα με ξεναγεί στην Αποθήκη, δείχνοντάς μου ένα-ένα τα προϊόντα. Σαπούνι απόλυτα sustainable και με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, με το οποίο μπορείς να πλύνεις τα μαλλιά σου, το σώμα σου ή τα ρούχα σου. Κεριά από σόγια με καθαρά αρώματα όπως θαλασσινό αλάτι, ελιά και κέδρος, κεριά φτιαγμένα από 100% φυσικό κερί μέλισσας. Ακόμη, τσάι μαλοτήρα, θυμαρίσιο μέλι, λιβάνι από αγνό κερί μέλισσας, άρτος, ελαιόλαδο σε έναν σύγχρονο τενεκέ, notebooks για να γράφει κάποιος τις αναμνήσεις του, είναι μόνο μερικά από τα προϊόντα που βρίσκονται σε αυτή τη διαφορετική αποθήκη στο Γκάζι. Προϊόντα που λένε την αλήθεια της ρίζας μας, προϊόντα που μας ενώνουν και προϊόντα που είναι πολυτελή μέσα στην απλότητά τους.

Jenny.Gr
Photo Credits: Μαίρη Λεονάρδου

«To όραμά μου είναι να προσκαλώ ανθρώπους για να ενώνουμε τις "αποθήκες" μας», μου λέει στη συνέχεια η Εύα, καθώς μου παρουσιάζει και τα έργα από υπέροχες συνεργασίες με Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες που φιλοξενούνται στο 10ΑΜ Apotheke. Μεταξύ αυτών, βρίσκονται δημιουργίες από την Yfi Ceramics, αλλά και από τους καλλιτέχνες Έλενα Βασιλαντωνάκη, Γιώργο Τρίχα και Μελίνα Ξενάκη. Για την Εύα, μια πολύ ιδιαίτερη συνεργασία είναι εκείνη με μία καλλιτέχνιδα από την Ιαπωνία, με την οποία συναντήθηκε στο Κιότο, την περασμένη Άνοιξη, και μαζί έφτιαξαν μερικά tea strainers, με έμπνευση την ελληνική αρχιτεκτονική.

Jenny.Gr
Photo Credits: Μαίρη Λεονάρδου

H επιστροφή σε έναν απλό τρόπο ζωής

«Το όνομα Αποθήκη προέρχεται από δύο διαφορετικές διαστάσεις: Από μία, προέκυψε από το κτήριο αυτό, το οποίο συστάθηκε αρχικά ως αποθήκη τροφίμων, γιατί ήθελα να τιμήσω τη λέξη "αποθήκη" και από την άλλη προέκυψε από την αποθήκη εκ των έσω, δηλαδή όσα αποθηκεύουμε στην πορεία της ζωής μας», μου εξηγεί η Εύα, ενώ αναφέρει πως για εκείνη «η Αποθήκη είναι ένα πολύ συναισθηματικό project γιατί έχω αναβιώσει και πράγματα που έκανα με τη γιαγιά μου».

«Σε αυτό το project βρίσκεται η αλήθεια μου, στην πιο ακατέργαστη και αυθεντική μορφή της. Αλλά είναι μια αλήθεια που μπορεί να "ακουμπάει" σε όλους. Το 10ΑΜ Αpotheke έχει την ανάγκη να συστήσει την επιστροφή σε έναν απλό τρόπο ζωής. Αυτό δεν το έχω ζήσει μόνο εγώ, όλοι μας έχουμε ζήσει αυτόν τον απλό τρόπο ζωής, απλά κάποια στιγμή στην πορεία είναι σαν να αναγκαζόμαστε να το ξεχάσουμε. Σκεφτόμαστε διαφορετικά, πράττουμε διαφορετικά, είναι η καθημερινότητα μας δύσκολη και το ξεχνάμε. Ξεχνάμε πού βρίσκεται η αυθεντικότητα και ποια είναι η πραγματική πολυτέλεια».

INFO
10AM Apotheke
Λ. Κωνσταντινουπόλεως 82
Τηλέφωνο: 212 1015255