Βιώσιμη αρχιτεκτονική: Τα «πράσινα» κτήρια της Αθήνας που επαναπροσδιορίζουν το αστικό τοπίο
Ερασμία Αρβανιτά
13 Ιανουαρίου 2024
Από το κέντρο της Αθήνας μέχρι τα Νότια Προάστια και το Μαρούσι, υπάρχουν μερικά κτήρια-παραδείγματα βιώσιμης αρχιτεκτονικής, που συμβάλλουν στην αρμονική συνύπαρξη του ιδιαίτερου design και του οικολογικού σχεδιασμού. Εμβληματικά πολυώροφα κτήρια, ιδιαίτερες κατασκευές που βρίσκονται υπό εξέλιξη, φουτουριστικά συγκροτήματα κατοικιών και κατασκευές με ιδιαίτερες και αυστηρές γωνίες, αλλά και απαλές καμπύλες, στέκονται ως παραδείγματα βιωσιμότητας και ως σύμβολα που αντανακλούν τη δέσμευση για ένα πιο πράσινο και ανθεκτικό μέλλον.
Παρά το γεγονός ότι συνολικά στην Ελλάδα δεν υπάρχουν – τουλάχιστον ακόμα, πολλά «πράσινα» κτήρια, τα παρακάτω project δίνουν την αίσθησης μιας αρχιτεκτονικής αναγέννησης στην Αθήνα.
Μερικά από τα «πράσινα» κτήρια της Αθήνας
Ο Πύργος του Πειραιά
Ο Πύργος του Πειραιά, ένα εμβληματικό αρχιτεκτονικό έργο στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, που βρίσκεται στο κέντρο του μεγαλύτερου επιβατικού λιμανιού της Ευρώπης, αποτελεί παράδειγμα βιώσιμης αρχιτεκτονικής. Αυτή η ανακαινισμένη δομή, εκτείνεται σε 34.600 τετραγωνικά μέτρα και έχει 22 ορόφους. Είναι το πρώτο «πράσινο» πολυώροφο κτήριο στην Ελλάδα που θα λάβει την ανώτατη πιστοποίηση Platinum, κατά το διεθνές πρότυπο αειφόρου ανάπτυξης LEED αλλά και WELL, που επικεντρώνεται στην υγεία, ευεξία και παραγωγικότητα των χρηστών του κτηρίου. Ο Πύργος του Πειραιά φτάνει τα 88 μέτρα, υποσχόμενος θέα που ξεπερνά τη φαντασία.
Riviera Tower – Ελληνικό
Η κατασκευή του είναι υπό εξέλιξη και μόλις ολοκληρωθεί θα είναι ο ψηλότερος και «πράσινος» οικιστικός ουρανοξύστης στη χώρα. Έχει σχεδιαστεί με υψηλή αισθητική, προσφέροντας μια εκπληκτική θέα στον Σαρωνικό. Ο Riviera Tower θα είναι ύψους 200 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, θα διαθέτει 200 διαμερίσματα σε 45 ορόφους. Κάθε διαμέρισμά του θα είναι σχεδιασμένο με σύγχρονα ποιοτικά χαρακτηριστικά, καθώς και εξαιρετικά υλικά κατασκευής, φιλικά προς το περιβάλλον.
«The Butterfly» - Βουλιαγμένη
Ένα ακόμα παράδειγμα βιώσιμης αρχιτεκτονικής στην Αθήνα είναι το εξαιρετικά ιδιαίτερο κτήριο, το «The Butterfly» στη Βουλιαγμένη. Αποτελεί έργο του αρχιτεκτονικού γραφείου 314 Architecture Studio και ουσιαστικά είναι ένα συγκρότημα κατοικιών. Η έμπνευση για τον σχεδιασμό του έχει αντληθεί από τη μορφή και την κίνηση της πεταλούδας. Ενδεικτικά, τα φτερά της αποτελούν βασικό στοιχείο της σύνθεσης, δεδομένου ότι προσφέρουν σκιά στο ισόγειο, πανοραμική θέα στη θάλασσα, στον τελευταίο όροφο, ενώ τα λυγισμένα φτερά διασφαλίζουν την ιδιωτικότητα των κατοίκων. Επιπλέον, η διαφάνεια αποτελεί ένα συνδετικό στοιχείο μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού χώρου των κατοικιών.
«Moxy Athens City» - Αθήνα
Ακόμα ένα παράδειγμα όπου η αρχιτεκτονική συναντά τη βιωσιμότητα. Το Moxy Athens City μετατράπηκε από ένα εγκαταλειμμένο κτήριο γραφείων σε ένα ξενοδοχείο μοντέρνου χαρακτήρα, σύγχρονης αισθητικής και «πράσινης» φιλοσοφίας. Άνοιξε τις πόρτες του το 2022 και αποτελεί το πρώτο ξενοδοχείο στην Ελλάδα, που πιστοποιήθηκε κατά το διεθνές πρότυπο LEED (Leadership in Energy and Environmental Design), σε επίπεδο GOLD. Το Μοxy Athens City προσφέρει στην καρδιά της Αθήνας την απαραίτητη και βιοκλιματική ανανέωση.
«The Wave» - Λ. Συγγρού
Το «The Wave» ή αλλιώς «Το Κύμα», είναι ένα πρόσφατα ανακατασκευασμένο «πράσινο» κτήριο γραφείων στη Λεωφόρο Συγγρού. Όπως αποκαλύπτει και το όνομά του, το κτήριο είναι ένα στοιχείο που δημιουργεί μια ροή γεγονότων και μια αέναη εμπειρία κίνησης σε μια σύγχρονη λεωφόρο. Η νέα πρόσοψη του κτηρίου είναι σχεδιασμένη από την αρχιτεκτονική ομάδα της Tsolakis Architects και δίνει την αίσθηση μιας κίνησης κύματος. Είναι ένα κτήριο γραφείων επιφάνειας 5.500 τ.μ. και σχεδιασμένο αρμονικά με τις σύγχρονες τάσεις αειφορίας και τεχνολογίας.
«Element» – Μαρούσι
Ολοκληρώθηκε το 2022 και είναι πιστοποιημένο με την ανώτατη περιβαλλοντική διάκριση «platinum», σύμφωνα με το πρότυπο LEED. Το κτήριο γραφείων «The Element», βρίσκεται στο Μαρούσι και αποτελεί ακόμα ένα παράδειγμα σύγχρονης και βιώσιμης αρχιτεκτονικής στην Αθήνα. Το συγκεκριμένο βιοκλιματικό κτηριακό συγκρότημα είναι δημιουργία του αρχιτεκτονικού γραφείου Sparch, το οποίο ήθελε να δημιουργήσει μια δομή με αυστηρές γωνίες αλλά και με απαλές καμπύλες, για ένα αρμονικό αποτέλεσμα.
Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.