GREEN

10 eco-friendly προορισμοί που πρέπει να βρίσκονται στην bucket-list σου


Ερασμία Αρβανιτά

31 Δεκεμβρίου 2023

10 eco-friendly προορισμοί που πρέπει να βρίσκονται στην bucket-list σου
Pexels/ Anthony Peruda
Η επιθυμία για βιώσιμα ταξίδια αυξάνεται συνεχώς 

Εν έτει 2023 έννοιες όπως «βιώσιμος τουρισμός» ή «πράσινος τουρισμός» βρίσκονται παντού γύρω μας. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας χαροποιεί, γιατί ως συνειδητοποιημένοι ταξιδιώτες οφείλουμε να εξετάζουμε ενδελεχώς το πού επενδύουμε τα χρήματά μας. Και πραγματικά, αξίζει να τα επενδύουμε σε προορισμούς που δεσμεύονται για φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές.

Αυτό, μπορεί να μεταφράζεται με διαφορετικούς τρόπους: Με τη δέσμευση για μείωση των εκπομπών άνθρακα, με τον στόχο για απαλλαγή από ορυκτά καύσιμα ή με την προώθηση της ηλεκτρικής ενέργειας. Ευτυχώς, πάντως, οι προορισμοί που υιοθετούν φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές, είναι περισσότεροι από ό,τι νομίζεις.

Παρακάτω θα βρεις τους 10 κορυφαίους eco-friendly προορισμούς

Όσλο, Νορβηγία

Η ακμάζουσα πόλη της Νορβηγίας, με περισσότερους από 600.000 μόνιμους κατοίκους, εδραιώνει τη θέση της ως μια ολοένα και πιο βιώσιμη πόλη. Η αυξανόμενη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας και βιοκαυσίμων στα δημόσια λεωφορεία, σε συνδυασμό με τους πάνω από 5.000 σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, αποτελεί παράδειγμα της δέσμευσης του Όσλο για τη βιωσιμότητα. Το 94% των ξενοδοχείων διαθέτουν οικολογική πιστοποίηση και ένα ακμάζον κίνημα για την εστίαση με χαμηλά και μηδενικά απόβλητα.

Κοπεγχάγη, Δανία

Παρά την πολύβουη αστική ζωή της, η Κοπεγχάγη παρουσιάζει εντυπωσιακά καθαρά λιμάνια, όπου οι ντόπιοι κολυμπούν κάθε καλοκαίρι. Το 74% της ηλεκτρικής ενέργειας της πόλης προέρχεται από βιώσιμες πηγές και μόλις το 4% των αποβλήτων καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής. Στόχος της Κοπεγχάγης είναι να γίνει η πρώτη πρωτεύουσα του κόσμου με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα εντός δύο ετών, υπογραμμίζοντας τη δέσμευσή της για ένα πράσινο μέλλον.

Ελσίνκι, Φινλανδία

Το Ελσίνκι αποτελεί χωρίς καμία αμφιβολία έναν eco-friendly προορισμό στην Ευρώπη που πρέπει να έχεις υπόψη σου. Ένας από τους περιβαλλοντικούς στόχους του είναι να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 60%, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990 έως το 2030 και να επιτεύξει ουδετερότητα ως προς τον άνθρακα έως το 2035. Η δέσμευση αυτή εδραιώνει τη φήμη του Ελσίνκι ως τον ηγέτη στον τομέα της αειφορίας.

Γλασκώβη, Σκωτία

Η Γλασκώβη, η οποία αποτελεί για πολλούς το πιο «αγαπητό πράσινο μέρος», επιθυμεί να διατηρήσει την κληρονομιά της με το να γίνει η πρώτη πόλη του Ηνωμένου Βασιλείου με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα έως το 2030. Στόχοι όπως η εγκατάσταση έξυπνων φώτων LED στους δρόμους, καθώς και η επέκταση των σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, εξασφαλίζουν στη Γλασκώβη μια θέση ανάμεσα στους top eco-friendy προορισμούς.

Μπορντό, Γαλλία

Το Μπορντό κερδίζει δικαίως μια θέση σε αυτή τη λίστα, χάρη στη δέσμευσή του να είναι ουδέτερο ως προς τον άνθρακα, να βασίζεται πλήρως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να μειώσει την ατμοσφαιρική ρύπανση κατά 50% έως το 2050. Με το 75% των διάσημων αμπελώνων του Μπορντό να έχουν ήδη οικολογική πιστοποίηση, η πόλη σε προσκαλεί να απολαύσεις τις διακοπές σου, χωρίς οικολογικές ανησυχίες.

Στοκχόλμη, Σουηδία

Στην πρώτη δεκάδα εισέρχεται η Στοκχόλμη της Σουηδίας, με στόχο του Δημοτικού Συμβουλίου να είναι εντελώς απαλλαγμένη από ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2040. Η Swedevia, η οποία διαχειρίζεται τα αεροδρόμια της πόλης, ηγείται ως ο πρώτος διαχειριστής αεροδρομίων παγκοσμίως που πέτυχε λειτουργία χωρίς καθόλου ορυκτά καύσιμα.

Ζυρίχη, Ελβετία

Ως η μεγαλύτερη πόλη της Ελβετίας, η Ζυρίχη στοχεύει να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας στα 2000 Watt ανά άτομο και τις εκπομπές CO2 σε έναν τόνο ανά άτομο ετησίως, έως το 2050. Με το 90% του ηλεκτρικού της δικτύου να βασίζεται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η Ζυρίχη κατέχει την πρώτη θέση ως η πιο πράσινη πόλη της Ελβετίας.

Σιγκαπούρη

Πάμε λίγο εκτός Ευρώπης, και πιο συγκεκριμένα στη Σιγκαπούρη. Τα φιλόδοξα σχέδιά της για το 2030, περιλαμβάνουν την προσθήκη περισσότερων από 300 στρεμμάτων πάρκων, τον τριπλασιασμό των ποδηλατικών διαδρομών και την υποχρεωτική χρήση οχημάτων καθαρής ενέργειας για όλες τις νέες ταξινομήσεις αυτοκινήτων.

Λυών, Γαλλία

Η Λυών έχει γίνει ένας από τους πιο sustainable προορισμούς, χάρη στις προσπάθειές της να υιοθετήσει τη βιωσιμότητα στις δημόσιες μεταφορές. Η Λυών διαθέτει σταθμούς αυτοεξυπηρέτησης ηλεκτρικών οχημάτων, ηλεκτρικά λεωφορεία και τραμ, με το 75% των διαδρομών με λεωφορεία και μετρό να είναι ηλεκτρικά.

Μπέλφαστ, Βόρεια Ιρλανδία

Το Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας επιδιώκει να μειώσει κατά 80% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005. Καινοτόμες πρωτοβουλίες για το κλίμα, συμπεριλαμβανομένης μιας στρατηγικής ανθεκτικότητας που κυκλοφόρησε το 2020, τοποθετούν το Μπέλφαστ σε θέση να γίνει μια πόλη μηδενικών εκπομπών τα επόμενα χρόνια.

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.