GREEN

Η Δανία πρωτοπορεί: Παρουσιάζει το πρώτο εθνικό σχέδιο δράσης παγκοσμίως για την προώθηση της plant-based διατροφής


Ερασμία Αρβανιτά

7 Νοεμβρίου 2023

Η Δανία πρωτοπορεί: Παρουσιάζει το πρώτο εθνικό σχέδιο δράσης παγκοσμίως για την προώθηση της plant-based διατροφής
Unsplash/ Maksym Potapenko
Το σχέδιο δράσης της Δανίας έχει όραμα να εμπνεύσει όλο τον κόσμο 

Η Δανία πρωτοπορεί για ακόμη μία φορά, καθώς δημοσίευσε ένα σχέδιο δράσης που περιγράφει λεπτομερώς τον στόχο της να μεταβεί σε ένα plant-based σύστημα διατροφής. Αυτή η πρωτοβουλία γίνεται για πρώτη φορά από μια εθνική κυβέρνηση.

Το συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο κυκλοφόρησε από το Υπουργείο Τροφίμων, Γεωργίας και Αλιείας της Δανίας, αποτελεί μέρος μιας πολιτικής γεωργικής συμφωνίας που ανακοινώθηκε το 2021. Ουσιαστικά αυτή η συμφωνία καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση θέλει να ενισχύσει και να προωθήσει τον φυτικό τομέα της, καθώς οποία υποστηρίζει ότι αποτελεί «κεντρικό στοιχείο της πράσινης μετάβασης».

Ποιες δράσεις περιλαμβάνει το σχέδιο

Οι δράσεις που εντάσσονται στο σχέδιο, περιλαμβάνουν την παροχή εκπαίδευσης σε σεφ σε δημόσιες και ιδιωτικές κουζίνες σχετικά με τον τρόπο προετοιμασίας περισσότερων γευμάτων με βάση τα φυτά, καθώς και εστίαση στην plant-based διατροφή στα σχολικά γεύματα. Παράλληλα, στο σχέδιο εντάσσονται πρωτοβουλίες για την αύξηση των εξαγωγών φυτικών τροφίμων από τη Δανία μέσω πρεσβειών.

Η κυβέρνηση της Δανίας έχει διαθέσει ένα δισεκατομμύριο κορώνες (168 εκατ. ευρώ) για την προώθηση των φυτικών τροφίμων, και 675 εκατ. κορώνες (90 εκατ. ευρώ) τα οποία πηγαίνουν στη δημιουργία ενός νέου Ταμείου για τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Τα υπόλοιπα χρήματα πηγαίνουν ως μπόνους σε αγρότες που προωθούν τις καλλιέργειες πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης για ανθρώπινη κατανάλωση.

«Η Δανία είναι η πρώτη χώρα που ανέπτυξε ένα σχέδιο δράσης ειδικά για τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Επομένως, το ίδιο το σχέδιο είναι διεθνώς ρηξικέλευθο», σημείωσε σε δηλώσεις του ο Rune-Christoffer Dragsdahl, Γενικός Γραμματέας της Εταιρείας Χορτοφάγων της Δανίας.

«Τόσο εμείς όσο και πολλές άλλες αφοσιωμένες δυνάμεις στον τομέα των φυτών είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε την αποστολή, αλλά απαιτεί επίσης περαιτέρω επενδύσεις σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας».

«Η Ευρώπη είναι η μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο για το κρέας φυτικής προέλευσης και για να επωφεληθούν από αυτήν την αναπτυσσόμενη βιομηχανία, καθώς και για να ενισχύσουν την επισιτιστική ασφάλεια και να δημιουργήσουν πράσινες θέσεις εργασίας για το μέλλον, άλλες εθνικές κυβερνήσεις σε όλη την ήπειρο θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Δανίας», τόνισε από την πλευρά της η Acacia Smith, Ανώτερη Διευθύντρια Πολιτικής στο Good Food Institute Europe.

Ποιος, ξέρει ίσως η Δανία να καταφέρει να εμπνεύσει και τον υπόλοιπο κόσμο όσον αφορά στην κατανάλωση και στην παραγωγή vegan τροφίμων.

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.