UPDATE #NOW

Στα σχολεία της Δανίας η ενσυναίσθηση είναι υποχρεωτικό μάθημα


JTeam

13 Ιανουαρίου 2023

Στα σχολεία της Δανίας η ενσυναίσθηση είναι υποχρεωτικό μάθημα
pexels
Άλλο ένα παράδειγμα από μια σκανδιναβική χώρα

Η Δανία είναι γνωστό ότι κάτι κάνει πολύ καλά ως χώρα. Έχει ανακηρυχθεί επίσημα σε ένα από τα πιο ευτυχισμένα μέρη στον κόσμο και η παιδεία της ξεκινάει από την εκπαίδευση των παιδιών.

Το βιβλίο "The Danish Way of Parenting" του Δανού ψυχοθεραπευτή, Iben Sandahl και της Αμερικανίδας ψυχολόγου, Jessica Alexander, περιγράφει τον τρόπο που οι μαθητές στη Δανία διδάσκονται την ενσυναίσθηση, τόσο εντός όσο κι εκτός σχολείου, κι αυτό είναι κάτι που ενισχύει τη συνολική ευημερία της χώρας. «Οι μαθητές συμμετέχουν σε ένα υποχρεωτικό πρόγραμμα, το Step by Step, ήδη από το νηπιαγωγείο. Σε κάθε παιδί δίνεται και από μια εικόνα με άλλα παιδιά που έχουν διαφορετικά συναισθήματα όπως λύπη, θυμό, φόβο, απόγνωση, χαρά», εξηγεί η Alexander.

Οι μαθητές επικοινωνούν μεταξύ τους, αναλύοντας ό,τι βλέπουν. Έρχονται πιο κοντά με τους συμμαθητές τους, περιγράφουν αυτό που αντικρίζουν, συμπάσχουν ή ταυτίζονται, κατανοούν τα συναισθήματα των άλλων παιδιών και με αυτόν τον τρόπο αντιλαμβάνονται καλύτερα και τον δικό τους συναισθηματικό κόσμο. Μαζί με όλα αυτά, μαθαίνουν να επιλύουν διάφορα προβλήματα, διδάσκονται τον αυτοέλεγχο αλλά μαθαίνουν να αποκρυπτογραφούν και βασικές εκφράσεις του προσώπου.

Το κυριότερο σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ότι μαθαίνουν να μην κρίνουν τα συναισθήματα των συμμαθητών τους, απλά τα αποδέχονται. Τα αναγνωρίζουν και τα σέβονται.

Εμπειρίες, σκέψεις, συναισθήματα. Όλα βιώνονται από κοινού στα σχολεία που προωθούν αξίες και έννοιες που θα έπρεπε να μεταλαμπαδεύονται στο εκπαιδευτικό σύστημα κάθε χώρας. Ένα άλλο εκπαιδευτικό εργαλείο που έχουν οι μαθητές στη διάθεσή τους, λέγεται My Circle και μέσω αυτού, μαθαίνουν να σχεδιάζουν στο χαρτί τους φίλους τους, τα οικογενειακά τους μέλη και τους δασκάλους τους.

Με αυτά τα προγράμματα, οι μαθητές δεν βιώνουν εύκολα περιστατικά bullying και μαθαίνουν να νοιάζονται περισσότερο ο ένας τον άλλον. Το μάθημα γίνεται πιο διαδραστικό από ποτέ ενώ στις τάξεις ενσωματώνονται παιδιά με δυνατότητες διαφορετικών επιπέδων ενώ τα πιο ντροπαλά κάθονται κοντά στα πιο κοινωνικά.

Κάθε σχολείο στη Δανία στοχεύει να διδάξει κάτι πολύ ειδικό στα παιδιά: ότι όταν έχουν τις ίδιες δυνατότητες, οι οποίες μπορούν να αναδειχθούν μέσω των κατάλληλων κινήτρων. Κάθε μαθητής είναι εκεί για να στηρίξει τον διπλανό του να προσπαθήσει περισσότερο και να περάσει στο επόμενο level.