UPDATE CITY BLOGGING

NYN ESTI, η βιώσιμη γαστρονομία συναντά την αισθητική της τέχνης στον 4ο όροφο του ΕΜΣΤ


Branded Content Team

4 Ιουλίου 2024

NYN ESTI,  η βιώσιμη γαστρονομία συναντά την αισθητική της τέχνης στον 4ο όροφο του ΕΜΣΤ
Υπέροχες γεύσεις με ξεχωριστή θέα στην Ακρόπολη

Ήταν η πρώτη φορά που πήγαινα στο NYN ESTI, στο εστιατόριο του Ομίλου nice n easy που στεγάζεται στον 4ο όροφο του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ). Εκείνο το βράδυ, όμως, στο υπέροχο rooftop του με θέα την Ακρόπολη, θα μου μείνει αξέχαστο. Αφενός για τον ίδιο το χώρο του εστιατορίου που είναι πανέμορφος, τόσο μέσα όσο και έξω, σύγχρονος και γοητευτικός, σε πλήρη αρμονία με τη λιτή αισθητική του Μουσείου και αφετέρου για την απρόσμενα γοητευτική και νόστιμη κουζίνα του ταλαντούχου head chef του Σταμάτη Μισομικέ, τον οποίο ομολογώ πως δεν γνώριζα.

Jenny.Gr

Ότι έζησα εκείνο το βράδυ, λοιπόν, θα μπορούσε να είναι ένα από τα «μυστικά» αυτής της πόλης, που ακόμα και ένας δημοσιογράφος που πάντα ψάχνει «να βγάλει είδηση» θα έμπαινε στον πειρασμό να κρατήσει για τον εαυτό του. Ο σεφ έχει συνθέσει ένα πρωτοποριακό, αλλά και απόλυτα κατανοητό μενού, το οποίο συνδέει τη γαστρονομία με τις εικαστικές τέχνες και ταυτόχρονα εκφράζει τη μαγειρική του φιλοσοφία που στηρίζεται στη χρήση τοπικών προϊόντων, στη φρεσκάδα της εποχικότητας και στις αρχές της βιωσιμότητας. Το μενού αυτό ονομάζεται «ΒΙΟΤΟΠΟΣ», ώστε να τονίζει τη στενή σύνδεση του φαγητού με τον τόπο.

Όπως μας εξήγησαν το μενού "ΒΙΟΤΟΠΟΣ" αποτελεί ένα σύνολο τριών επιμέρους μενού γευσιγνωσίας: της "Χλωρίδας", της "Πανίδας" και του "Αλς". Το μενού "Χλωρίδα" είναι χορτοφαγικό, αλλά λειτουργεί και ως βάση για τη σύνθεση ενός προσωποποιημένου μενού, καθώς μπορούμε να διαλέξουμε πιάτα από το μενού "Πανίδα", που έχει κρεατοφαγικά πιάτα, και από το μενού "Αλς", που προτείνει ό,τι έρχεται από τη θάλασσα, με στοιχεία που συντονίζονται με την εποχή.

Ξεκινήσαμε τη βραδιά μας με ένα αλλιώτικο "tacos", που στην ουσία ήταν μια μικρή ροδίτικη λαδόπιτα, με γέμιση κρέμα καπνιστών κάσιους. Πάνω της ακουμπούσε ένα παγωμένο μείγμα μυρωδικών, που μας φρέσκαρε πραγματικά το στόμα.

Jenny.Gr

Όταν είδα πως στο κατάλογο υπήρχε σπινιάλο χάρηκα, γιατί νόμισα ότι θα δοκίμασα εκείνα τα όστρακα που ονομάζονται «φούσκες» που είχα φάει πριν από χρόνια στην Κάλυμνο. Δεν περίμενα με τίποτα όμως, πως ένας σεφ θα μπορούσε να παρουσιάσει σε μια τόσο εκλεπτυσμένη και αρωματική εκδοχή του σκληροπυρηνικού σε γεύση σπινιάλου, προσθέτοντάς του ένα μείγμα από δεκαεννιά μυρωδικά, άγριο σκόρδο, λεμόνι και τσάγαλα, το οποίο θα συνδύαζε την ένταση των γεύσεων του βυθού με τα αρώματα των ανοιξιάτικων αγρών.

Jenny.Gr

Ο κολοκυθανθός σε τεμπούρα με βινεγκρέτ από ιπποφαές, αλμυρό παγωτό χαμομήλι, και καυτερή σος με μούσμουλα και χαμομήλι μας έδειξε με πόση λεπτότητα αντιμετωπίζει τη γεύση ο Σταμάτης Μισομικές. Όσο για εκείνη την τάρτα με συμιακό γαριδάκι μαζί με το φρέσκο τυρί (ξύγαλο Σητείας) και το τριαντάφυλλο, ειλικρινά, δεν ξέρω τι να πω, απλά μαγική!

Jenny.Gr

Ο σεφ είχε την ιδέα να παρουσιάσει τις αγκινάρες της Μικρομάνης μαζί με άγρια χόρτα, κουμ-κουάτ και άνθη νεραντζιάς, τελειότητα! Λες και περπατούσες κάποια άνοιξη ανάμεσα σε ανθισμένους πορτοκαλεώνες. Στο κύριο πιάτο σε «απογείωσε» το εθνικό μας αρνάκι, συνδυάζοντας το με θαλασσινά αρώματα, κολοκύθι και αγγούρι. Όλη η Ελλάδα σε ένα πιάτο, αναφωνήσαμε όλοι!

Όταν περάσαμε στο επιδόρπιο «ανοιξιάτικα λουλούδια» ήμουν βέβαιη πως αυτός ο ταλαντούχος δημιουργός είναι ένας πραγματικός story teller, ένας γνήσιος «παραμυθάς» που μας αφηγείται τα πάντα με γεύσεις μοναδικές, παραμυθένιες. Ναι, να πάτε, αυτή την εμπειρία πρέπει να τη ζήσετε.

NYN ESTI

Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 51 –53, Αθήνα 117 43,

Τηλέφωνο: 698 943 8866

Ώρες και μέρες λειτουργίας: Καθημερινά 13.00 -17.00 και 19:00 -00:00 (εκτός Δευτέρας καθ’ όλη τη μέρα και Τρίτης μεσημέρι)

Advertorial