UPDATE #NOW

Μία βόλτα στην Αθήνα: Τι να κάνετε από το πρωί ως το βράδυ


18 Ιουνίου 2014

Capture30.jpg

Η πόλη ξυπνάει νωρίς με δυνατά εσπρέσο. Ζεσταίνεται, τραγουδάει, ζητάει έξτρα παγάκια, ξεφλουδίζει φρούτα, βγαίνει στο μπαλκόνι, ακούει μουσική, χορεύει, αλείφει αντικουνουπικό και τρέχει στα θερινά. Διαλέγει: συναυλία, κοκτέιλ, παρέα. Γυρνάει ξημερώματα στο σπίτι, κρατά τα ΤΟΜ’ S της στα χέρια, ονειρεύεται σαββατοκύριακα σε νησιά, ένα σπίτι με air condition, σημάδια από μαγιό. Η πόλη τον Ιούνιο αφήνει κάτω τα μαλλιά της, έρχεται κάτω απ’ το παράθυρό σου και σε περιμένει να κατέβεις. Κι εσύ...

Από την Τζούλια Διαμαντοπούλου.

Τρέχεις στη Στέγη για την έκθεση “No respect”:  graffiti στους τοίχους, στο πάτωμα, στ’ αυτοκίνητα. Η τέχνη του δρόμου, εκτός δρόμου, παραμένει γοητευτικά ασεβής.  Ανεβαίνεις στην ταράτσα, είναι βράδυ, παραγγέλνεις κρασί, ακούς live jazz, κοιτάς την Ακρόπολη και τσιμπιέσαι. Ναι, είσαι ακόμα στην Αθήνα.

(Βραδιές ελληνικής τζαζ 17-19/6 και έκθεση “No Respect” –μέχρι τα μέσα Ιουλίου, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών)

Διαλέγεις θερινό: «Αθηναία» στη Χάρητος και «Αίγλη» στο Ζάππειο. Ξεχνάς την ταινία, χαζεύεις τ’ αστέρια. «Ζέφυρος» στα Πετράλωνα και  “Cine Paris” στην Πλάκα, πας μαζί του για πρώτο ραντεβού, ή για χιλιοστό. Βλέπετε «Τα 2 πρόσωπα του Ιανουαρίου» (με τον Βίγκο Μόρτενσεν να βολτάρει στην Αθήνα των 60’s), ξαναβλέπετε τη «Μέρα της Μαρμότας» στο Σινέ Ψυρρή (Φεστιβαλ Θερινού Κινηματογράφου).

Παραγγέλνεις ceviche γαρίδας  και Hemingway Daquiri στο Warehouse στα Εξάρχεια. Η κολλητή σου έρχεται κατευθείαν απ’ το γραφείο. Της παραγγέλνεις Flower Martini, αράζετε στην Βαλτετσίου μέχρι να βρείτε το νόημα της ζωής.

(Warehouse, Βαλτετσίου 21 και Μαυρομιχάλη).

Ξεκινάς χωρίς σχέδιο, κατεβαίνεις με το Μετρό στο Μοναστηράκι. Δοκιμάζεις σανδάλια, ακολουθείς τ’ αδέσποτα. Πίνεις παγωμένο τσάι στο Βρυσάκι, χαζεύεις τις εκθέσεις του Fringe Festival, ανεβαίνεις προς Σύνταγμα. Περνάς απ’ τη Στοά Κουρτάκη, ξεφυλλίζεις βιβλία στον Φωταγωγό. Στη Στοά Εμπόρων το φωτιστικό installation των Beforelight (οι τρομεροί τύποι που δημιούργησαν το υπέροχο σκηνικό με τα φωτιστικά στην Πιττάκη) με τις παλιές αθηναϊκές ταμπέλες φωτισμένες, σου θυμίζει πως βράδιασε. Αδιαφορείς για τις επερχόμενες εμφανίσεις στην παραλία, για το λιτό σου μεσημεριανό (φράουλες και γιαούρτι), για τη μόδα των crop tops… Θέλεις παγωτό και το θέλεις τώρα.  Θες να χει μουστοκούλουρο,  πιπερόριζα και λευκή σοκολάτα. Τόσες θερμίδες έκαψες με το περπάτημα. Μπαίνεις στο pop-up store του Magic, βγαίνεις πασαλειμμένη και πανευτυχής. Καταλήγεις στο Matalou at Home, για την έκθεση «It’s all, oh so souvenir to me”. Λούτρινοι θεοί, στάμπες με τσαρούχια, κυκλαδίτικες γραβάτες. Το ελληνικό design τρώει tzatziki και το αποτέλεσμα είναι τα πιο αστεία, μοντέρνα και εναλλακτικά σουβενίρ που μπορείς να φανταστείς. Πριν γυρίσεις, λες να περάσεις από την πλατεία Αγίας Ειρήνης. Επιστρέφεις στο σπίτι ξημερώματα.

(Athens Fringe Festival: Βρυσάκι, Χώρος Τέχνης και Δράσης, Βρυσακίου 17/ Βιβλιοπωλείο Φωταγωγός: Κολοκοτρώνη 59Β/ Στοά Εμπόρων: Βουλής 8-10/  Magic Pleasure Store: Κολοκοτρώνη και Βουλής/ Matalou at home: Ηπίτου 5 και Βουλής).

Αναπολείς το αίθριο του 48 στην Αρματωλών και Κλεφτών, περασμένα καλοκαίρια κι αγόρια, το όποιο άνοιξε με το όνομα 48 urban garden, τηλεφωνείς στον πρώην σου.

Βγαίνεις λουσμένη, τα μαλλιά σου στεγνώνουν σε χρόνο dt, κατεβάζεις τα παράθυρα στο αυτοκίνητο και βάζεις δυνατά μουσική. Πηγαίνεις στο Γκάζι για να συναντήσεις τους Wedding Singers και στο Φάληρο για ν’ ακούσεις το «Sky and Sun» από τον Paul Kalkbrenner δίπλα στη θάλασσα. Στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής τραγουδάς «άσε με να μπω, μέρες τώρα στην πόρτα σου λιώνω» με τον Κωστή Μαραβέγια, μέχρι να κλείσει η φωνή σου. Μυρωδιά από νυχτολούλουδο και τ’ αυτοκίνητα στη Β. Σοφίας σίγησαν. Welcome to Greece, have a nice holiday.

(En Lefko Festival, 20-21/6, Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων/ Eject Festival, 25/6, Πλατεία Νερού, Φάληρο/ Κωστής Μαραβέγιας, 27/6, 29/6, Κήπος Μεγάρου Μουσικής).

Τον χειμώνα έφαγες όσο τίκα μασάλα δεν έχει φάει φοιτητής στο Λονδίνο, στο Bolywood και στο Kohenoor στο Γκάζι. Αρκετά με το ινδικό σκέφτηκες. Το ξανασκέφτεσαι, χάρη στο 2ο Φεστιβάλ Bolywood της Αθήνας. Διεθνής διαγωνισμός χορού, παρουσιάσεις, διαλέξεις...Κάνεις σεμινάρια τούρκικων τσιγγάνικων χορών, bolywood και bellydance στο Λόφο Φιλοπάππου. Τσιμπιέσαι ξανά, μετά από μέρες. Ναι λέμε, στην Αθήνα είσαι.

(Φεστιβαλ Bolywood και Πολυπολιτισμικών Χορών, 19-22/6, Θέατρο Δόρα Στράτου).

Έχεις ακόμα κάπου κρυμμένες τις πουεντ σου. Χαζεύεις κρυφά την Bowers κι αναρωτιέσαι αν όντως η νέα μέθοδος γυμναστικής της, Ballet Beautiful, ευθύνεται για τα καλλίγραμμα σώματα των μοντέλων του Victoria’s Secret. Αναπολείς την εποχή που ντυνόσουν στα ροζ κι ήταν οκ να φοράς τουτού. Αναρωτιέσαι και τι να κάνουν οι χορευτές στην Ελλάδα. Κλείνεις εισιτήρια για το Φεστιβάλ Ελλήνων Χορογράφων στο Κακογιάννη. Στις  29 Ιουνίου πηγαίνεις στο Καλλιμάρμαρο: Ζορμπάς με τη μουσική του Θεοδωράκη και τη θρυλική χορογραφία του Λόρκα Μασσίν. Η Λυρική Σκηνή στα καλύτερά της.

(www.balletbeautiful.com/ 13ο Φεστιβαλ Χορού, 9-29/6, Θέατρο Μ. Κακογιάννης/ Ζορμπάς, Παναθηναϊκό Στάδιο, 29/6).

Το σκας νωρίς απ’ τη δουλειά. Βγαίνεις στο δρόμο. Ακούς street μπάντες. Μπαίνεις στο μετρό, ακούς ροκ. Βγαίνεις στις πλατείες, στους πεζοδρόμους, στα σινεμά, στα μπαρ, στα βιβλιοπωλεία. Μουσική παντού. Swing στη Θησέως, DJ set στην Πανόρμου, ρέγγε στην Πλατεία Αμερικής, μπλουζ στον Κεραμεικό, hip hop στην Εμπεδοκλέους, κλασική μουσική στον Εθνικό Κήπο. Ευρωπαϊκή Γιορτή της Mουσικής κι η Αθήνα σου, σου κάνει καντάδα παντού.

(Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής, 19-22/6, εκδηλώσεις σ’ όλη την πόλη,  www.europeanmusicday.gr)

Είσαι μαυρισμένη, ξενυχτισμένη, μεθυσμένη, ευτυχισμένη. Είναι Ιούνιος κι έχεις ραντεβού με την Αθήνα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.