UPDATE #NOW

David Bailey: Δεν καταλαβαίνω γιατί αρέσει τόσο η Kate Moss


10 Οκτωβρίου 2014

Jerry-Hall-Helmut-Newton-1973-vogue-4sept13-David-Bailey11.jpg

Αν δεν ξέρετε το όνομά του, σίγουρα ξέρετε τη δουλειά του κι έχετε σταθεί παραπάνω από μια στιγμή σε πολλές από τις φωτογραφίες του. Η θρυλική έκφραση "Ποιός είσαι, ο David Bailey;" που επικρατούσε δύο δεκαετίες στην Αμερική, όταν κάποιος ήθελε να συγκρίνει έναν φωτογράφο με τον απόλυτο δηλ. τον Bailey, καταδεικνύει την αίγλη και το ταλέντο του βρετανού φωτογράφου. Κατέκτησε την κορυφή και πραγματικά κανείς δεν αντιστάθηκε στον καθηλωτικό φακό του.

Γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1938 και στα 21 ξεκινάει ως φωτογράφος της βρετανικής Vogue. Αντιμετώπισε τη φωτογραφία ως εικαστική τέχνη και το αγαπημένο του θέμα ήταν πάντα τα πορτραίτα. "Δεν είναι η κάμερα που παίρνει τη φωτογραφία" δηλώνει, θέλοντας να υπερτονίσει την αξία της προσωπικής οπτικής και πινελιάς. Ενέπνευσε τον Antonioni και ο κεντρικός ήρωας της ταινίας του  Blowup είναι βασισμένος στη ζωή του. Σήμερα στα 76 του, θεωρεί τις selfies ανόητες και πιστεύει πως θα εκλείψουν άμεσα.

Λάτρης των γυναικών από τους λίγους, έκανε τέσσερεις γάμους ένας εκ των οποίων με την  Catherine Deneuve. Έχοντας πλέον αποκηρύξει την φωτογραφία μόδας, εύλογα ερωτήθηκε πώς το όνομα του για χρόνια ήταν συνώνυμο των fashion shootings. "Μπήκα στο χώρο της μόδας για τα κορίτσια κι όχι για τα φουστάνια" απάντησε και μας άφησε άφωνους. 

[gallery-389642]