UPDATE #NOW

Το βραβείο ECF Princess Margriet 2015 τιμά Ελλάδα & Ουκρανία


18 Νοεμβρίου 2014

Το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τον Πολιτισμό (European Cultural Foundation - ECF) ανακοινώνει ότι οι νικητές του βραβείου ECF Princess Margriet για το 2015 είναι η Μπιενάλε της Αθήνας και το Visual Culture Research Center (Κίεβο, Ουκρανία).

Η κριτική επιτροπή, που αποτελείται από τoν Chris Dercon (διευθυντή της Tate Modern), την Bojana Cvejic (θεωρητικό της περφόρμανς), τη Saskia van Stein (καλλιτεχνική διευθύντρια του Bureau Europa), τον Christian Esch (διευθυντή του NRW Kultursekretariat) και τη Rana Zincir Celal (διευθύντρια προγράμματος του Columbia Global Centers | Turkey), αποφάσισε ομόφωνα να τιμήσει με το βραβείο ECF Princess Margriet 2015 αυτές τις δύο τολμηρές πολιτιστικές πρωτοβουλίες στην Αθήνα και στο Κίεβο. Η απονομή του βραβείου των 25.000 € για κάθε νικητή θα γίνει στις 31 Μαρτίου 2015 στις Βρυξέλλες. Παρούσες στην τελετή απονομής πρόκειται να είναι η  πριγκίπισσα Margriet και η πριγκίπισσα Laurentien της Ολλανδίας. 

Οι φετινοί νικητές του βραβείου ECF Princess Margriet επιλέχθηκαν χάρη στο έργο τους που καταπιάνεται με τον δημόσιο χώρο προσφέροντας πολύτιμες δυνατότητες ανάπτυξης της καλλιτεχνικής φαντασίας.

Με την ανάδειξη των δύο αυτών νικητών το ECF στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα για το μέλλον των ανεξάρτητων πολιτιστικών πρωτοβουλιών στον ευρύτερο χώρο της Ευρώπης, οι οποίες μας δείχνουν πόσο μπορεί να μας επηρεάσει και να μας αλλάξει ο πολιτισμός, ακόμη και κάτω από τις πιο δύσκολες πολιτικές και οικονομικές συνθήκες.

«Καλλιεργούν με τη δουλειά τους ένα ζωντανό περιβάλλον, ανοιχτό σε όλους, προσκαλώντας ένα ευρύτερο κοινό να συμμετάσχει σε πολιτιστικά δρώμενα και υπογραμμίζοντας έτσι τον ζωτικής σημασίας ρόλο που παίζει ο πολιτισμός στη δημοκρατική εξέλιξη των κοινοτήτων της Ευρώπης». – Katherine Watson, διευθύντρια του ECF

Με αφορμή την ανακοίνωση της βράβευσής της, η Μπιενάλε της Αθήνας θα φιλοξενήσει συμπόσιο στο οποίο θα συμμετέχουν προσωπικότητες από τον χώρο του πολιτισμού από την Ελλάδα και το εξωτερικό, προκειμένου να εμπνευστούν και συζητήσουν τρόπους συνεργασίας στο πλαίσιο του πολιτιστικού γίγνεσθαι  της Αθήνας. Ανάμεσα στους ομιλητές συγκαταλέγονται ο Adam Szymczyk, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της documenta 14 και η Katherine Watson, Διευθύντρια του European Cultural Foundation. Για το συμπόσιο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο Λ. Ζέρβα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών στις 3 Δεκεμβρίου 2014, 5μμ.