UPDATE #NOW

3+1 βιβλία κατάλληλα για xmas gift στους άντρες της ζωής σας


27 Δεκεμβρίου 2014

b770ac300c79a261eafb75e1a552b33c.jpg

Ημερολόγιο του χειμώνα, Paul Auster από εκδόσεις Μεταίχμιο.

Ένα συγκινητικό απομνημόνευμα, ένας καλειδοσκοπικός στοχασμός στον χειμώνα της ζωής, στα γηρατειά, στον οποίο εισέρχεται ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους συγγραφείς. Στις σελίδες αυτού του βιβλίου ο Auster συνθέτει ένα αξιοθαύμαστο μωσαϊκό με επίκεντρο τη μητέρα και τη δεύτερη σύζυγό του, τα δύο βασικά πρόσωπα της ζωής του, επιτρέποντας ταυτόχρονα στους αναγνώστες του να αναγνωρίσουν ψήγματα της δικής τους ζωής στην ευρύτερη εικόνα που συντίθεται μέσα από τις αναμνήσεις του συγγραφέα.

0008302_195 Σκηνές από τον βίο του Ματίας Αλμοσίνο, Ισίδωρος Ζούργος από εκδόσεις Πατάκης

Ένα από τα best seller της χρονιάς που θα ικανοποιήσει σίγουρα τον παραλήπτη που αγαπάει το ιστορικό μυθιστόρημα. Το µυθιστόρηµα Σκηνές από τον βίο του Ματίας Αλµοσίνο είναι η ανοιχτή παλάµη ενός χεριού που ακουµπάει στον χάρτη της Ευρώπης του 17ου αιώνα, ενώ κάθε δάχτυλο της αφήγησης, δείχνει και διαφορετικό σηµείο του ορίζοντα – η Αγγλία του Νεύτωνα και της Βασιλικής Εταιρείας, το ανεξίθρησκο Άµστερνταµ των εµπόρων, η παγωµένη Πετρούπολη του τσάρου µεταρρυθµιστή, η Βενετία της µάσκας... Ο καρπός του χεριού αγγίζει την οθωµανική απεραντοσύνη, τη Θεσσαλονίκη, την Κωνσταντινούπολη και τον Χάνδακα, τα όρια της Ευρώπης.

Το µυθιστόρηµα εξιστορεί τη ζωή ενός προικισµένου ανθρώπου, γιατρού και πολυπράγµονα στοχαστή, που δρασκελίζει χώρες, γλώσσες, πολιτισµούς, που περιπλανιέται σε ανθρώπους και ιδέες. Ένα βιβλίο για την ιστορία της ιατρικής και της Ευρώπης, ένα χρονικό της νοσταλγίας του Θεού και της συνάντησης των θρησκειών, ένα οδοιπορικό στη µελαγχολία, στην αναζήτηση της φιλοσοφικής καταφυγής στον άλλο άνθρωπο και στο πρόσωπό του. thumbnail

Διαβάζοντας τον εαυτό μου και άλλους, Philip Roth από εκδόσεις Πόλις

Οι συνεντεύξεις, τα δοκίμια και τα άρθρα που συμπεριλαμβάνονται στο παρόν βιβλίο καλύπτουν τα πρώτα είκοσι πέντε χρόνια της συγγραφικής σταδιοδρομίας του Φίλιπ Ροθ, αποκαλύπτοντας πόσο τον απασχολεί "η σχέση ανάμεσα στον γραπτό και τον άγραφο κόσμο". Ο Ροθ μιλάει εδώ για τον εαυτό του και το έργο του, ανασκευάζοντας παρερμηνείες και απαντώντας στις επικρίσεις των ομοθρήσκων του. Παράλληλα, γράφει για μερικούς Ανατολικοευρωπαίους συγγραφείς που ανέκαθεν υπερασπιζόταν, όπως και για το μπέιζμπολ, την πολιτική, το αμερικανικό μυθιστόρημα και τους Αμερικανοεβραίους. Η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αυτή συλλογή των μη λογοτεχνικών γραπτών του συγγραφέα περιλαμβάνει επίσης ορισμένες από τις σημαντικότερες συνεντεύξεις του, σε έντυπα όπως τα Paris Review, Nouvel Observateur και New York Review of Books.

film

Φάκελος Σνόουντεν, η ιστορία του Νο 1 καταζητούμενου ανθρώπου στον κόσμο, Λουκ Χάρντινγκ από εκδόσεις Καστανιώτη Όλα ξεκίνησαν με ένα ανυπόγραφο e-mail: "Είμαι ανώτερο στέλεχος της κοινότητας των μυστικών υπηρεσιών". Ακολούθησε η πιο εντυπωσιακή διαρροή απόρρητων πληροφοριών στα χρονικά, έργο ενός ασυνήθιστου ανθρώπου. Οι συνέπειες συντάραξαν τους ηγέτες σε παγκόσμιο επίπεδο, από τον Ομπάμα και τον Κάμερον ως τους προέδρους της Βραζιλίας, της Γαλλίας και της Ινδονησίας και την καγκελάριο της Γερμανίας. Πρόκειται για την πραγματική ιστορία των ενεργειών του Σνόουντεν και των δημοσιογράφων που δέχτηκαν πιέσεις από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας προκειμένου να θάψουν αυτή την εκπληκτική αποκλειστικότητα. Η ιστορία του Σνόουντεν θυμίζει θρίλερ που εξελίσσεται σε παγκόσμιο επίπεδο, αρχίζοντας από τη μέρα που εγκατέλειψε την εντυπωσιακή φίλη του στη Χαβάη κουβαλώντας τέσσερις φορητούς υπολογιστές γεμάτους μυστικά, ως τις βδομάδες της διαρροής πληροφοριών στο Χονγκ Κονγκ και του αγώνα του για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου. Έχοντας πλέον παγιδευτεί στη Μόσχα, ένα μοναδικό θύμα, βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες περί κατασκοπείας στις ΗΠΑ, καθώς και με ένα αβέβαιο μέλλον στην εξορία. b195476